Cytat Zamieszczone przez tomaj_2 Zobacz posta
RAID1 to mirror dysków i nie ma znaczenia jak super czy syfiasty masz kontroler. Zawsze możesz (po awarii np. kompa) wyjąć jeden sprawny dysk i podpiąć go do innego kompa aby odczytać dane.
Probowales? ;-) Owszem, "RAID1 to mirror dyskow". Tyle, ze jak wyjmiesz z takiego mirrora jeden dysk i podlaczysz go do komputera bez posrednictwa kontrolera producenta, to moze sie okazac, ze np. na poczatkowych sektorach za zapisane jakies super-wazne-i-czytelne-tylko-dla-producenta metadane zwiazane ze stanem macierzy, a potem tez bynajmniej nie jest to po prostu liniowy obraz dysku zaczynajacy sie tablica partycji ;-)

Cytat Zamieszczone przez rolaj
Opieranie poczucia bezpieczeństwa na macierzach też bywa złudne.
Oczywiscie To standardowo powtarzana mantra: RAID nie zastepuje backupu, ale zapewnia (pomijajac 0) ciaglosc pracy w wypadku awarii.

Cytat Zamieszczone przez marnow
1 x dysk systemowy 15K rpm SATA
2 x 400GB SATA - RAID1 zintegrowany na plycie
Backup - Dyski zewnetrzne USB + Firewire, na ktore przechwuja praktycznie dokladny mirror tego co mam na RAID1, do synchronizacji danych uzywam AllWay Sync. ktory jest odpalany ze schedulera. Od czasu do czasu cos zrzucam na DVD.
No, ja mam praktycznie to samo, tyle ze zamiast 2x400 jest 4x320 RAID5, kopie robia shellowe skrypciki a raz na rok jeszcze, jak sie zmusze zeby zabrac dysk do roboty, to wszystko dodatkowo na tasme LTO2, ktora zreszta zostaje w pracy (czyli na wypadek zrzucenia bomby atomowej na okolice niestety ubezpieczony nie jestem ;-))

Cytat Zamieszczone przez jatzzek
To znaczy, ze jesli mam plyte Asus P5B-E Plus i dwa dyski w RAIDzie, to zle zrobilem?
Patrz poczatek tego posta Zrob kiedys test: pozycz dysk o identycznej lub wiekszej pojemnosci, zrob kopie 1:1 jednego z dyskow mirrora (mozesz o to poprosic znajomego linuksiarza) i podlacz ten "skopiowany" dysk do innego komputera, z inna plyta. Jesli zobaczysz normalne partycje, filesystemy, pliki beda czytelne itp., to dobrze zrobiles. Nie wiem czy tak bedzie, w najlepszym razie obstawiam szanse 50/50.