Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
Tanim pudelkowym RAIDom mowimy nasze stanowcze NIE . I tym "zintegrowanym na plycie" tez, z identycznego powodu. Jesli RAID (taki do archiwum) w warunkach domowych, to tylko programowy, tak, zeby dyski mozna bylo wyjac z maszyny i odtworzyc na zupelnie innym komputerze, z innym kontrolerem dyskow, plyta glowna, a najlepiej i wersja OSa.
Zgadzam sie w 100% z powyzszym.

Co do dyskow... Mam dwa maxtory (160 i 200). Mniejszy padl, ale dlatego tylko, ze dostal ksiazka ktora spadla z polki (byl w obudowie usb). Drugi kupiony na zamiane dziala wysienicie, choc cichy i chlodny to on niestety nie jest. Jeszcze starszy, ktory byl dyskiem podroznym okazal sie wyjatkowo trwaly. Generalnie nie prezentuja sie najgorzej moje skojarzenia wobec tej firmy.

Mam bardzo dobre wspomnienia dotyczace seagate'ow, od dosc starych modeli zaczynajac. Wlasnie kupilem kolejna barracude 320 sata 2 i jestem z niej bardzo zadowolony. WD... Jakos do mnie nie przemawiaja, duzo mialem kontaktow z padnietymi, choc znam zadowolone z nich osoby. IBM'y po tych ich wadliwych seriach tez kiepsko zapisaly sie we wspomnieniach.

Samsunga nie kupil bym nigdy podobnie jak pare innych osob tutaj.

Jesli planujesz zakup dwoch dyskow i mirror to nie widze sensu aby bardzo sie przejmowac tym czy jeden pada mniej czy bardziej. Nie ma tez sensu aby przeplacac za teoretyczny dluzszy czas bezawaryjnosci, bo samemu mozna zepsuc wiecej niz da wybranie tej czy tamtej firmy. Prawdopodobienstwo padu dwoch dyskow na raz z ich winy jest mikroskopijne.

Z rzeczy, ktore mozna zepsuc samemu to temperatura dyskow.

Warto zadbac o odpowiednie chlodzenie. Wplyw temepratury na zywotnosc obecnych twardzieli jest dosyc duzy. O ile pamietam wzrost temperatury dysku z 25 do 45 stopni skraca mtbf o polowe. Jest tez "regula 10 stopni elektroniki/mechaniki", ktora mowi, ze 10 stopni wiecej skraca zycie komponentu o polowe.

Choc ta ostatnia to ponoc bujda wynaleziona przez jakiegos kreatywnego inzyniera robiacego rzeczy dla armii amerykanskiej, to pierwsze parametry mowiace o spadku mtbf'u wraz ze wzrostem temperatury pochodza prosto z publikacji technicznych seagate.

A mocowanie dwoch nowych dyskow (grzalek ) jednego na drugim w zle wentylowanych obudowach, ktore wewnatrz osiagaja temperatury na poziomie 40 stopni, to niestety powszechna praktyka.

Wiecej mozna pogrzebac na innym forum.
http://www.silentpcreview.com/forums...pic.php?t=7677
Albo na guglach