Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 71516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 187

Wątek: Dyski twarde - opinie.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jako, ze tez mam laptoka (kompa pewnie znow niedlugo skompletuje, ale narazie nie byl mi potrzebny (gry) bo laptok jaki mam wystarcza) to mialem dysk w kupnej obudowie i 400 GB, jednak i to sie juz zapelnialo, zatem zdecydowalem sie na przesiadke na seagata http://www.seagate.com/ww/v/index.js...&reqPage=Model
    Przez USB, bo wystacza to w zupelnosci. A ten dysk dodatkowo, gdy wylaczysz kompa, to on automagicznie rowniez sie wylacza, zajmuje malo miejsca, no i 1T
    Aparat mam i ja

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

A ja mysle o czyms z podwojnym systemem.
    Do tej pory starcza mi 120G-SATA 2,5" na USB do notebooka, mam na nim system i chodzi to duzo lepiej niz na wbudowanym w notebooka - 80GB-ATA.

Do archiwizacji chce cos podwojnego na USB. Nie ma za bardzo gotowcow. Widzialem za to obudowy z wlasnym wentylatorem na 2 dyski 3,5" obsługujące do 1TG każdy - za około 150zł. Obudowa ma mozliwosc konfiguracji jako jeden dysk (fizycznie informcje sa rownolegle na dwoch nosnikach dla bezpieczenstwa) lub jako suma dwoch.
    Mysle ze to idelane rozwiazanie - z automatyczna kopia bezpieczenstwa - bez potrzeby kopiowania samemu na drugi dysk.

Malo sie znam na komputerach. Jesli w czyms sie myle i jest to zle rozwiazanie to prosze o uwagi.

Początki nałogu Awatar endrju
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    zatem zdecydowalem sie na przesiadke na seagata http://www.seagate.com/ww/v/index.js...&reqPage=Model
    Przez USB, bo wystacza to w zupelnosci. A ten dysk dodatkowo, gdy wylaczysz kompa, to on automagicznie rowniez sie wylacza, zajmuje malo miejsca, no i 1T
    Kupiłem go także, wczoraj.
    459zł w Warszawie (sklep jest na Allegro.pl)

Nie wiem tylko czy go zaszyfrować, coby dane były bezpieczne czy jak inaczej to rozwiązać. Nie chcę, by pod moją nieobecność ktoś mógł się podpiąć i wszystko skopiować.

Macie jakieś pomysły?
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &
    C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)

:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    Macie jakieś pomysły?
    Spróbuj tego: http://www.freeotfe.org/
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Identyczne funkcje posiada TrueCrypt, a jest znacznie bardziej popularny i wspierany (a także wolny).

Tylko ma jeden wielki minus (jak FreeOTFE także) - po podpięciu widać dysk macierzysty jako obecny w komputerze (obojętnie czy to moim czy kogoś innego) i niesformatowany.
    A pytanie "Czy sformatować dysk..." zabije wszystkie moje dane (cały 1TB).
    C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
    &

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez endrju Zobacz posta
    Tylko ma jeden wielki minus (jak FreeOTFE także) - po podpięciu widać dysk macierzysty jako obecny w komputerze (obojętnie czy to moim czy kogoś innego) i niesformatowany.
    A pytanie "Czy sformatować dysk..." zabije wszystkie moje dane (cały 1TB).
    Niezupełnie, przynajmniej w odniesieniu do FreeOTFE. TrueCrypta nie używałem. FreeOTFE tworzy po prostu plik na normalnym, systemowym i sformatowanym dysku twardym i podłącza ten plik jako dodatkowy, wirtualny napęd. To trochę tak, jak niektóre programy potrafią podłączyć plik ISO jako dodatkowy napęd CD. Tyle, że ten jest szyfrowany.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

TrueCrypt potrafi identycznie. Zapewne to jakieś klony, bo obydwa OpenSource.

Rozwiązałem to inaczej:
    Zaszyfrowałem całą partycję(dysk) TrueCryptem i usunąłem literę dysku w ustawieniach partycji. Dzięki temu zauważą go dopiero programy partycjonujące i TrueCrypt przed zamontowaniem (podaniem hasła). A gdy już je podam i będzie prawidłowe, wyskakuje mi napęd o pojemności 1TB o literce P.
    &

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Wracając jeszcze do dysków. Ten ostatni co kupiłem Seagate 7200.11 klaszcze/tyrka głośniej w czasie pracy niż chór u Rubika. To już nawet jakoś 3 letni Maxtor 120GB pracuje o wiele ciszej. A to całe pier#$%^& o nowszej technologii, lepszych łożyskach itd to można o kant **** roztrzaść.

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moze Seagate-y po jakims czasie troche slychac, ale jak do tej pory zaden mi nie padl, a kupowalem rozne i nie tylko dla siebie.
    Co do padakow, to zawsze bede odradzal szajsungi, choc wielu je poleca, w tym tez jedna osoba, ktorej skladalem kompa uparla sie na ten, ale jak padly po sobie dwa w krotkim czasie, to jednak zmienila zdanie, ja tez mowie... unikac samsunga tam, gdzie sie mu cokolwiek kreci.
    Drugi typ, to maxtor w cienkiej wersji, wypuscili taka seryjke, ze niby malutka cieniutka, ale grzala sie niemilosiernie i zaraz bylo bad sectorow jak psow, a z tymi dyskami mialem do czynienia w robocie, padaly jak muchy.
    Aparat mam i ja

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Troszkę odgrzebię ;-)

Przymierzam się do zakupu dysku Seagate Barracuda 7200.11, który będzie służył jako dysk zewnętrzny/dodatkowy

Pozdrawiam!
    Witam.

Jak mam doswiadzcenia z dyskiem 7200.11 500GB. Jeden dostal bad sektorow po 3 tygodniach uzytkowania. Nowy po wymianie po 3 dniach.

Fakt, dysk jest bardzo szybki, ale w moim przypdku ta szybkosc przydawala sie tylko to szybkiego skanowania w poszukiwaniu badow :-(

pozdrawiam,
    Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 22-07-2008 o 13:31
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 71516171819 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów