Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 187

Wątek: Dyski twarde - opinie.

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Dyski twarde - opinie.

Buduję stację do archiwizacji zdjęć i potrzebuje 2 niezawodne dyski o pojemności 500 GB każdy.
    W związku z tym, aby uniknąć zakupu jakiegoś awaryjnego szajsu, proszę o podzielenie się waszymi opiniami na temat awaryjności dysków.

Dysków jakiej firmy powinienem się wystrzegać, a jakie dyski są warte polecenia.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ja od zawsze uzywam dyskow Seagate i nigdy sie nie zawiodlem. Samsungi za to omijam szerokim lukiem

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Aktualnie pracuje na dysku WD250GB. Nie nalezy do najcichszych ale za to nie mam z nim kompletnie zadnych problemow i dysk pracuej bardzo szybko. Pozatym mam jeszcze dysk Segate. O ile obecnie wszytsko jest OK to już raz padł mi taki dysk więc nie polecam (choc kazdy dysk moze pasc, ale akurat Segate mnie nie przekonuje).
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Samsungi za to omijam szerokim lukiem
    Możesz napisać coś więcej, bo właśnie się przymierzałem do Samsungów.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Moim zdaniem bezwzględne poleganie na tym, co kto używał rok, dwa czy pięć lat temu w kwestii wyboru dysku jest naiwnością. Każdy producent, bez wyjątku, zaliczał jakieś wpadki z awaryjnym modelem czy choćby serią dysków. Ten produkt ciągle ewoluuje, zmieniają się maszyny w fabryce, okolice Taiwanu nawiedzają trzęsienia ziemi itd.

Mi na przykład źle działał WD sprzed 18 lat, dobrze za to działał Quantum a potem Maxtor, choć ciche nie były. Dobrze działał znienawidzony przez wielu IBM Deskstar. Padł dysk Toshiby. Padł Seagate Barracuda ileśtam (około 7), Całkiem, na amen kłamiąc wcześniej bezczelnie w S.M.A.R.T. A 2 Samsungi jakie działają od różnych czasów obecnie posiadam działają (odpukać) cichutko i dobrze.

EDIT:
    Acha, wydaje mi się, że w takich poważnych zastosowaniach warto spojrzeć na dyski wyższej klasy. Nie mówię koniecznie o SCSI ale. np. Seagate ma Barracudy ES, inni producenci może również. Dyski te mają większy MTBF.

Rozumiem, że te dyski mają być dwa bo będzie mirror?
    Ostatnio edytowane przez piast9 ; 19-07-2007 o 09:22
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Bo teraz i tak wszystko jest robione gdzies w chinskiej albo malajskiej fabryce ;-) Akurat moje osobiste doswiadczenia sa zgodne z tzw. "trendem": IBMy z pechowej serii, kilka padnietych samsungow, generalnie dobrze dzialajace Seagate i WD Ale mam znajomych, u ktorych proporcje sa dokladnie odwrotne. Takze w sumie to rybka.

No dobra, Samsunga bym mimo wszystko nie kupil ;-)

Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta

Rozumiem, że te dyski mają być dwa bo będzie mirror?

Tak.

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta

No dobra, Samsunga bym mimo wszystko nie kupil ;-)
    Miałeś jakieś wpadki z samsungiem ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli mówimy o dyskach tzw. biurowych - to WD *) i Seagate.

W serwerach bywa inaczej. W zasadzie dyski wszystkich marek po jakimś czasie padają

*) - przypomniałem sobie - kolega ostatnio przyniósł WD 500GB - padła mu w obudowie USB.
    Ostatnio edytowane przez KMV10 ; 19-07-2007 o 09:41

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Na pewno nie kupuj Maxtorów. Seagaty i WDki są w miarę ok. Jeżeli masz dużo kasy, to może RAID scsii ?

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

Zapewnij im dobre chlodzenie (ok 40st.), a wspolczesne dyski obojetnie jakiej firmy beda Ci dluugo sluzyly. Jesli zalezy Ci na niezawodnosci to z dyskow S-ATA tylko "WD Raptor" wyrozniaja sie na tle calej reszty - maja 5 albo 6 lat gwarancji, bardzo wysoka kultura pracy, zabezpiecznie przed wibracjami no i powalajaca predkosc - to dla archiwizacji bez znaczenie, ale dla Ciebie bariera moze byc ich niska pojemnosc. Z calej reszty dyskow to temperatura pracy moze byc czynnikiem decydujacym - a samsungi nie grzeja sie zbyt mocno. Seagaty zreszta tez. Swoja droga archiwizacja zdjec na dyskach, obojetnie jakich, to moim zdaniem nie jest dobry pomysl.
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Strona 1 z 19 12311 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów