Sprawdź, jakie przepustowości dają interfejsy USB 2.0 i PCMCIA, to się okaże na ile to ma sens.
Sprawdź, jakie przepustowości dają interfejsy USB 2.0 i PCMCIA, to się okaże na ile to ma sens.
Hmmm, USB2.0 - do 480 Mbps, PCMCIA (wg wikipedii) - przepływ danych obecnie jest 32-bitowy i pracuje z częstotliwością 33 MHz (zapewniając maksymalny transfer danych 132 MB/s) przy napięciu 3,3 V.
Z tego co się zorientowałem kontrolery na 'zwykłej' PCIMCIA obsługują standard SATA I (do 1,5Gb/s) a dopiero ExpressCard (którego w laptopie nie mam) SATA II tj do 3,0Gb/s.
Czyli na cholerę takie kombinacje, skoro PCMCIA będzie stanowić wąskie gardło i lepiej to wyjdzie na USB2.0. Dobrze kombinuje?![]()
źle kombinujesz
usb 2.0 480Mbps transfer dzielony z każdego kontrolera pomiędzy użądzenia podpiete do niego
FW 400/800 transfer stabilny całe pasmo dla każdego urządzenia z osobna
pcmcia 132 MB/s wartość Mbps a MB to różne jednostki PCMCIA bije na głowę oba standardy USB/FW
@ popmart: PCMCIA zdaje się też nie obciąża CPU?
Czyli teoretycznie takie rozwiązanie (zakup kontrolera PCMCIA>eSATA) będzie najlepsze/najszybsze. Kosztem tej dodatkowej powiedzmy +/- 'stówki'.
W tej sytuacji wykorzystał bym oba porty eSATA w kontrolerze i podłączył sobie oba dyski zewnętrzne bo oba mają wyjście eSATA.
Tyle, że w tej starszej obudowie mam jeszcze dysk na IDE (IDE >> USB lub eSATA)
Z drugiej strony dostępność takiego kontrolera przemawia chyba za tym, że nie jest to rozwiązanie popularne. Jest kontroler Wellanda (firmowy więc chyba najpewniejszy, ale nie znalazłem go w żadnym sklepie), jest jakiś UNITEK i Xpower na allegro za circa 75zł. Więcej nie znalazłem.
A powiedz mi popmart orientujesz się co to ten tryb burst jest? Tak łopatologicznie.
EDIT:
Aha, jeszcze tak dla pewności. Czy transfery w tej sytuacji pomiędzy HDD w laptopie a HDD zewnętrznym będą takie same/podobne jak pomiędzy obydwoma zewnętrznymi?
Ostatnio edytowane przez Zielony ; 08-07-2008 o 09:47
Rozumiem, że z kontrolerami PCMCIA>eSATA koledzy za bardzo nie mieli styczności :-(
Ja mam zagwozdkę - kupić zewnętrzny dysk 500GB.
Kieszeń mam, ale na USB2.0.
Czy warto zainwestować i dokupić obudowę z FireWire? A może gotowe rozwiązanie, chociazby MyBook Western Digitala?
Dysk będzie używany jedynie do archiwizacji (zdjęć i jakichś-tam danych). Podłączany do laptopa tylko na potrzebę dogrania/edycji zdjęć.
C 5D + C 40D + S 8/3.5+ T 28-75/2.8 + C 50/1.4 + C 85/1.8 + Helios 58/2 + Tair 11-A 135/2.8
& C 430 EX II + 2x4GB Ext III + 3x4GB Ultra II + dużo chęci + mało czasu... ;-)
:: Galeria zdjęć :: Prognoza pogody
do laptopa najlepiej kupic juz od razu dysk zewnetrzny Seagate, Maxtor lub LaCie. nie bawic sie w obudowy. dyski kupic pod FW (jak sie chce pracowac ciagle na wlaczonym dysku) lub na USB jak sie chce miec z niego magazyn.
Moja CaroLina