Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Wady EF 100-300mm USM

MaxDin
    Guest

Domyślnie Wady EF 100-300mm USM

Jutro jestem umówiony z trzema sprzedawcami na obejrzenie i ewentualne kupno obiektywu Canon EF 100-300mm USM. Wszystkie obiektywy, to obiektywy używane. Ich ceny mieszczą się w granicach 680-750zł.

W zwiazku z tym mam do Was pytanie - jakie są wady tego obiektywu, co najczęsciej się w nich psuje, jakie są ich słabe punkty - krótko mówiąc co sprawdzić przed jego zakupem, a by sprzedawca nie wcisnął mi jakiegoś felernego obiektywu.

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jak bedziesz mial kompa pod reka to generalnie mozesz sprawdzic wszystko lacznie z z jakoscia zdjec. Jak nie to posprawdzac soczewki czy nie porysowane, czy nic nienaturalnie nie lata w srodku, no oczywiscie podpiac i sprawdzic czy dziala AF (to USM wiec ma byc szybko i cicho), zoom bez oporow . Warto na srubki popatrzec czy nie ma sladow rozkrecania.

MaxDin
    Guest

Domyślnie

Niestety tylko w jednym przypadku będę mógł podejrzeć fotki na monitorze komputera. Rozumiem, że przy potrząśnięciu obiektywem nie powinno być żadnych odgłosów "latajacych" elementów, tak?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaxDin Zobacz posta
    Niestety tylko w jednym przypadku będę mógł podejrzeć fotki na monitorze komputera. Rozumiem, że przy potrząśnięciu obiektywem nie powinno być żadnych odgłosów "latajacych" elementów, tak?
    lekkie luzy pewnie bedzie slychac. Chodzi o to zeby ewidentnie cos nie grzechotalo.

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

albo jak mozesz wez ze soba kogos kto mial /ma taki obiektyw wtedy bedziesz bardziej pewny ze wszystko jest ok albo i nie
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

MaxDin
    Guest

Domyślnie

Mam, kupiłem. Przyznam, że posiadaczem 400D jestem od kilku dni, więc ... ciągle poznaję swoja pierwszą lustrzankę Przesiadka z FZ50 na lustrzanke jest dość bolesna :-(

Co to jest te okienko na obiektywie, domyślam się, że ustawia się tam odległość od fotografowanego obiektu, ale pod okienkiem jest czerwony nadruk 100 i 300 oraz podziałka 4-ro wartościowa której skrajne wartości to 300 i 100. Jak to się ustawia?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

przyłóż oko do wizjera nacisnij spust migawki do polowy zeby ustawic ostrosc a nastepnie docisnij spust aby zrobic zdjecie . Okienkiem sie narazie nie przejmuj. Nic tam nie musisz ustawiac. Pooboserwuj jak okienko sie zachowuje i sam zrozumiesz.
    A jak juz bardzo chcesz to przeczytaj ten watek http://canon-board.info/showthread.php?t=13242
    Ostatnio edytowane przez tpop ; 19-07-2007 o 21:23

MaxDin
    Guest

Domyślnie

Dziękuję Ci dobry człowieku Na tym forum jest ogromna ilość informacji i trudno wydobyć to co istotne, to czego szukamy. Raz jeszcze dziękuję

Uprawnienia umieszczania postów