Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: canon 300d problem: migawka czy lustro?

zdjeciu
    Guest

Domyślnie canon 300d problem: migawka czy lustro?

Witam szanownych grupowiczow.
    Jestem uzytkownikiem 300d.
    Problem: fotki zaciemnione w w roznej powierzni zdjecia (ale zawsze od dolu).
    Przyklad: http://www.winkiewicz.net/temp/CRW_4846-01
    Przegladnalem forum i podobne problemy sa jednakze ciezko okreslic czy to migawka czy lustra... wiec zrobilem doswiadczenie male:
    w 300d sa 2 lusterka - wlasciwe i pod spodem male wychylane z tego podstawowego. Gdy dolne jest odchylone od gornego powstaje wlasnie zaciemnione zdjecie, gdy jednak dolne lusterko schowam do duzego i nie jest ono wysuniete na zewnatrz gornego - aparat robi wlasciwe zdjecia czyli bez zaciemnienia jednakze autofokus nie dziala i w wizjerze widac znieksztalcony obraz. Wnioskuje ze male lusterko przyslania obraz robionego zdjecia.....?
    Probowalem na roznych czasach i przyslonie. Aparat ma maly przebieg - ok 15k wiec tusze ze to nie migawka jednak?
    Bylbym wdzieczny za podpowiedzi bo nie usmiecha mi sie wymieniac migawki za 600zl (tymbardziej w 300d) jesli to moze byc male uszkodzenie lustra....

Z gory przepraszam za nieprecyzyjne slownictwo jednak aparat zmusil mnie pierwszy raz do zagladniecia co tam w srodku sie dzieje - wiec sie ucze

Z gory dziekuje grupowiczom za wypowiedzi.

Pozdrawiam

zdjeciu
    Guest

Domyślnie

Tomasz1972 - dziekuje - faktycznie watek jest odpowiedni (kupie ksiazke jak szybko i skutecznie szukac watkow ;D - bez wzgledu na cene )
    dzieki jeszcze raz za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Akurat w tym przypadku słowo kluczowe jakie zastosowałem przy szukaniu to "bolec" , więc raczej ciężko byłoby znaleźć komuś , kto nie wie co się zepsuło i szuka pomocy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

To "duże" lusterko kieruje strumien swiatła do wizjera poprzez system luster lub pryzmat pentagonalny a to małe kieruje cześc swiatła do czujników AF.Jesli je podniesiesz AF nie moze dzialac.Gdy duze lustro wedruje do góry to małe powinno same chowac sie w dużym.

Uprawnienia umieszczania postów