Lubię chłopaków z optycznych, ale testy sobie a życie sobie. Moja praktyka wykazuje, że Tamron jest celniejszy od Sigmy. Optyka też wydaje się lepsza.
Lubię chłopaków z optycznych, ale testy sobie a życie sobie. Moja praktyka wykazuje, że Tamron jest celniejszy od Sigmy. Optyka też wydaje się lepsza.
FOTOINKWIZYTOR
tamrona mam z 5d nie wiem czy bedzie to miarodajneale gwarantuje ze nie ustepuje 17-40 L ja myslalem nad sigma w tamponie nie podobala mi sie budowa tylko
![]()
Z kolei tą sigmą można gwoździe wbijać
Nie podobało mi się tylko,że pierścień zmiany ogniskowej bardzo ciężko chodził.
Ale z wyglądu bomba. No niestety to co najwazniejsze kapa.
Czytalem jeszcze pozniej w innych watkach ze moze to wina tego ze sigmy cos nie bardzo chca sie dogadac z puszka a konkretnie z modelami 300, 350.
No nic. Czekam na tamrona i zoabczymy. Jak bedzie to samo to juz nie bede sie wyglupiac i dozbieram albo do obiektywu canona albo wymienie puszke bo tak dalej byc nie moze :-D
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No i pozamiatane.
Sigme oddalem. Czekalem na tamrona 17-35, ale gosc ze sklepu sprawdzil na pelnej dziurze i powiedzial, że jest jeszcze gorszy niz sigma![]()
Czekam teraz na zwrot kasy. Doskladam i kupie canona 17-40. Przynajmniej nie bedzie mi nikt z serwisu (sigma) wciskal o niekompatybilnosci z winy canona.
Swoja droga jak producent pisze ze obiektyw do analoga i do cyfry z mocowaniem canon to nie powinno byc problemow. :rolleyes:
I o to Canonowi chodzi! Zniechęcić do Sigmy, bo jest poważnym zagrożeniem i prawie zawsze 1k zł tańsza. Także uważam, że kanon celowo zmienia parametry AF aby ludzie kupowali już tylko jego szkła, uważając ze to inne firmy są winne, ciekawe tylko dlaczego te obiektywy idealnie działają na nikonach? Zniesmacza mnie to, bo jestem kanonierem. Wkurza mnie także podejście ze kanon jest producentem jedynych słusznych szkieł.
Panasonic Lumix DMC-G7 (14-140 mm) --> Canon
Wiesz po pierwsze nie ma obowiązku kupowania czegokolwiek. Po za tym na ogół jest tak, że te tańsze szkła sigmy są też gorsze więc niesprawiedliwości dziejowejbym się tu nie doszukiwał.
Co do działania to IMO wina leży po stronie Sigmy, a nie Canona. Jakoś Tamron działa bez błędów, a i jakość optyczną potrafi mieć przy niskiej cenie zadziwiająco dobrą.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ja piszę o moich osobistych doświadczeniach jako posiadacz trzech tamronów. Po za tym przypadłość niezadowolonych użytkowników dotyczy też szkieł canona.
I może spojrzyjmy też na to z większym optymizmem. Ilu jest zadowolonych użytkowników tej marki - po forum wygląda na to, że na prawdę sporo
.
Kapitan Wagner