Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 83

Wątek: 20D-działanie AF jesli obiektyw ma max f 8?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Popieram Tomka, że to pytanie o max f dla poprawnie działającego AF jest kompletnie bez sensu.
    Ostatnio trochę fotografuję na koncertach jazzowych i z racji bardzo słabego światła muszę korzystać z przysłony f/2.8. Ale co z tego, jeśli AF i tak nie działa
    Źle to ująłeś: nie "nie działa" tylko "nie działa dobrze, choć próbuje". Pytanie było o działanie w sensie "czy w ogóle się włącza, czy też body w ogóle odmawia kręcenia szkłami, bo wie że ma za ciemny obiektyw". A to nie ma nic wspólnego z EV, dostępnym światłem itp.

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    ...czy też body w ogóle odmawia kręcenia szkłami, bo wie że ma za ciemny obiektyw".
    A skąd wiesz co autor miał na myśli?
    Nawiasem mówiąc nie wiedziałem, że są takie ograniczenia w korpusach Canona, jak wykrywanie szkła ciemniejszego niż 5.6 Moim zdaniem sensu to nie ma czego najlepszym przykładem jest podawany przez Ciebie przykład oszukiwania korpusu poprzez zaklejanie kontaktów na obiektywie.
    Widać tak Canon broni się przed próbami użycia obiektywów lustrzanych innych producentów

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Nawiasem mówiąc nie wiedziałem, że są takie ograniczenia w korpusach Canona, jak wykrywanie szkła ciemniejszego niż 5.6 Moim zdaniem sensu to nie ma czego najlepszym przykładem jest podawany przez Ciebie przykład oszukiwania korpusu poprzez zaklejanie kontaktów na obiektywie.
    Jest nawet śmieszniej Gdzieś czytałem, że po podpięciu TC do jasnego szkła (np 70-200/2.8L) body "kręci trybikami" nieco inaczej, wolniej - co sprawdza się, jeśli warunki oświetleniowe nie są perfekcyjne, bo pozwala dokładniej ostrzyć. Ale teraz uwaga : w dobrych warunkach, po zaklejeniu stosownych styków i oszukaniu body, że TC "nie ma", obiektyw działa znacznie lepiej :-) :-) :-)

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Niech mnie ktos poprawi, jesli jestem w bledzie.
    Jesteś w błędzie W aparatach "jednocyfrowych" (czyli np. wszystkie cyfrowe jedynki) są "lepsze" czujniki (cross sensors), które działają do f/8. W 20D centralny sensor jest równiez krzyżowy - i stąd dywagacje na temat działania AF.
    Wracam do tematu, bo przegladalem strone Canona i cos ciekawego znalazlem ;-)

Cytat Zamieszczone przez Canon w opisie TC 1.4
    This tele extender can be used with fixed focal length lenses 135mm and longer (except the 135mm f/2.8 Softfocus lens), and the EF 70-200 f/2.8L, 70-200 f/2.8L IS, 70-200 f/4.0L, and 100-400 f/4.5-5.6L IS zoom lenses. Superb optically, it preserves the image quality of the lens it's mounted to and multiplies its focal length 1.4x. Effective aperture is reduced by one f-stop; autofocus is possible on any EOS camera when combined with a lens having an f/4 or faster maximum aperture. The new version II maintains the outstanding optics of the previous version, and adds enhanced weather-resistant construction, and improved anti-reflective surfaces in the barrel.
    Z tego wniosek, ze jednak cos w tym jest. Szklo ze swiatlem F/4.0 w polaczeniu z TC 1.4 da F/5.6, czyli to graniczne swiatlo dla AF, o ktorym gdzies kiedys czytalem/slyszalem.
    Z drugiej strony - wiem, ze centralny sensor AF w 20D jest krzyzowy, ale w opisie telekonwertera nie ma jak widac rozbicia na konkretne modele (a nawet jest odniesienie do "any EOS camera") - po prostu ze szklami ciemniejszymi niz F/4.0 nie dziala AF i kropka...

Moglby ktos rzucic jakims wiarygodnym linkiem na ten temat (jesli takowy zna)? Bo zdrowo mi to wszystko w glowie namieszalo ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Mi EOS 3 stawia jeszcze ostrość przy f8(max), do 300/4L podpinam konwenter 2 x i centralny działa ale nic pozatym, a EOS 33 już nie ustawia ostrość.
    Jestm ciekaw jak by to było przy 20D?
    I jak to jest z tym zaklejaniem styków?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aqua
    Mi EOS 3 stawia jeszcze ostrość przy f8(max), do 300/4L podpinam konwenter 2 x i centralny działa ale nic pozatym
    Acha, czyli wyglada na to, ze Canon na wlasnej stronie w opisie wlasnego sprzetu farmazony wypisuje Dzieki za info :-)

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

w jakimś folderze canon podawał do jakich obiektywów pasuja jakie konwentery i 2x były do tych jaśniejszych

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Z tego wniosek, ze jednak cos w tym jest. Szklo ze swiatlem F/4.0 w polaczeniu z TC 1.4 da F/5.6, czyli to graniczne swiatlo dla AF, o ktorym gdzies kiedys czytalem/slyszalem.
    Albo tylko źle wyrażasz myśl, albo co gorsza źle myślisz. Pisaliśmy o tym z Danielem wcześniej.
    Powinieneś operować wartościami EV, a nie wartościami przysłony, bo to co piszesz może doprowadzić do mylnych wniosków czytającego. Przy dobrym świetle bowiem AF działa prawidlowo "nawet" przy f/22

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jurek Plieth, z tego co Muflon pisał to wynika, że jest jakaś blokada w aparacie. Tzn, mimo, że EV jest dobre, to aparat sie wykłada.

aqua, TC był oryginalny canona?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Przy dobrym świetle bowiem AF działa prawidlowo "nawet" przy f/22
    .. o ile body nie jest sztucznie ograniczone, żeby "nie działać" I niestety jest

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów