Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 83

Wątek: 20D-działanie AF jesli obiektyw ma max f 8?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    .. o ile body nie jest sztucznie ograniczone, żeby "nie działać" I niestety jest
    Ale ja cały czas abstrahuję od najlepszego, czy najgorszego światła w obiektywie! Dla przykładu. Zakładam istnienie obiektywu ze światłem f/2.8, do tego TC 1.4x, ustawiam w trybie manualnym, lub w trybie Av f/11. Oświetlenie obiektu jest super, co potwierdza światłomierz. I co, chcesz powiedzieć, że AF w tych warunkach nie będzie działać?

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Cytat Zamieszczone przez muflon
    .. o ile body nie jest sztucznie ograniczone, żeby "nie działać" I niestety jest
    Ale ja cały czas abstrahuję od najlepszego, czy najgorszego światła w obiektywie! Dla przykładu. Zakładam istnienie obiektywu ze światłem f/2.8, do tego TC 1.4x, ustawiam w trybie manualnym, lub w trybie Av f/11. Oświetlenie obiektu jest super, co potwierdza światłomierz. I co, chcesz powiedzieć, że AF w tych warunkach nie będzie działać?
    Jurku... obawiam sie, ze to jednak ty mylisz pojecia ;-) Przeciez ostrzenie (a wiec dzialanie AF) przebiega na pelnej dziurze, bez wzgledu na to jaka przyslone ustawisz ;-)
    Dlatego tez ograniczenia dzialania AF z konwerterami odnosza sie do max. swiatla jakie obiektyw oferuje, nie do stopnia naswietlenia kadru ;-)

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja myślę, że tu trzeba po prostu napisać HOWTO Bo podejrzewam, że wszyscy mówimy o tym samym, tylko innymi słowami...

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    Jurku... obawiam sie, ze to jednak ty mylisz pojecia ;-) Przeciez ostrzenie (a wiec dzialanie AF) przebiega na pelnej dziurze, bez wzgledu na to jaka przyslone ustawisz ;-)
    Masz rację w 100%

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

TC to orginalny canona

[ Dodano: 24-03-2005 ]
    Piszac swój post miałem na myśli to, że obiektyw 300/4 + TC 2x = najwekszy otwór f 8 i wtedy juz poza EOSami jedno cyfrowymi nie ustawia ostrości. Chodzi o to w tym połaczeniu powstale obiektyw 600 z f 8, a f8 to zamało żeby zadziała AF.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Sprawa wygląda następująco i nie jest zbyt skomplikowana:

1) Canon stosuje trzy rodzaje czujników AF- vertical, horizontal i cross

2) w aparatach, które mają czujniki cross przy szkłach f2.8 i jaśniejszych umożliwiaja one bardzo precyzyjne ostrzenie

3) pozostałe czujniki sa w stanie ostrzyć do f5.6 (czyli, jeśli nie mamy czujników cross jest
    to nasz limit dla AF). Jest kilka starszych body, które ostrzą tylko do f4.0

4) czujniki cross mają możliwość ostrzenia AF do f8.0, przy czym w aparatach, które mają więcej takich czujników aktywny jest tylko środkowy (najwięcej światła w osi szkła)

5) czujniki cross maja wszystkie aparaty pro Canona, czasem po kilka (np. 1Ds ma chyba 7 ), a także 20D - jest to czujnik centralny

6) pomiar światła zawsze dokonuje się przez pełny otwór przysłony :wink:

7) 20D jest wyjątkiem wśród body z cross sensorami, AF działa tylko do f5.6

8 ) jest sposób na oszukanie chipów w aparatach działających do f5.6 przez zaklejenie dwóch złaczy w obiektywie/konwerterze - ale AF działa niezbyt pewnie i nie zawsze, tylko jak jest bardzo dużo światła

9) z dwóch powyższych można wysnuć wniosek, że 20D ma celowo zablokowany przez producenta AF w zakresie do f8.0 mimo cross sensora

10) ogólnie przyjmowaną granicą dla prawidłowego AF jest f8.0 a dla MF jest f11.0
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

KUBAMAN, jesteś wielki!!!
    Dzieki za wyjaśnienie.
    A które to maj być te styki, jakies konkretne?

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Muszę poszukać w google, nie pamiętam teraz linka. Nigdy nie próbowałem, bo co to za radocha jeśli AF będzie działał jak żółw i w dodatku niezbyt pewnie

Podepnę linka jak znajdę.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    20D jest wyjątkiem wśród body z cross sensorami, AF działa tylko do f5.6
    Skad masz taka informacje? Bo to jest wlasciwie odpowiedz na tytulowe pytanie
    (pewnie okaze sie ze "z instrukcji" i mi sie dostanie )

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pewnie, że Ci się dostanie :wink:

Ale swoją drogą to niełatwe pytanie zadałeś ... nie znam jednej strony, na której to wszystko byłoby opisane na raz. Ale są przykłady, np tutaj dosyć dobrze opisujące działanie AF w EOSie 3. Jeśli połączyć to z informacjami zawartymi w wielu innych przeglądach sprzętu Canona, można ogólnie zdobyć wiedzę streszczoną w moim poście powyżej. Informacje o konkretnych body najlepiej szukać na dpreview.com, Luminous-landscape.com i u Boba Atkinsa - w każdym znajduje się komentarz na temat min jasności obiektywu i działania AF.

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów