Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: 20D-działanie AF jesli obiektyw ma max f 8?

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    Nie ma czegoś takiego jak "polecanie" TC. Albo działa, albo nie.
    I tak i nie. W katalogu cwanona znajdziesz wykaz szkieł zalecanych do podpięcia canonowskiego TC. Czy da się go podpiąć do innych, nawet nie zalecanych tego nie wiem, bo go nie mam. Mam Kenko, które pracuje prawidłowo nawet z Sigmą 15-30, co oczywiście nie ma sensu, ale działa

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

OK, tak można to nazwać - ale to się sprowadza do tego, że Canonowski TC nie będzie działał z "nie zalecanymi" szkłami . A co do podpięcia, to wszystkie obiektywy EF (bez EF-S ) da się podpiąć do TC, przy czym w przypadku kiedy połączenie nie jest obsługiwane trzeba robić na MF i na pełnej dziurze :wink: )
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co do podpięcia, to wszystkie obiektywy EF (bez EF-S ) da się podpiąć do TC, przy czym w przypadku kiedy połączenie nie jest obsługiwane trzeba robić na MF i na pełnej dziurze :wink: )
    Przeciez napisalem ze tej Sigmy sie nie da. Jest ona EF a nie EF-S bo mozna ja podpiac do 10D/D60/D30 . Ale jest rowniez typu DC i to powoduje niemoznosc podpiecia a nie typ b agnetu EF czy EF-S .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

OK, tak można to nazwać - ale to się sprowadza do tego, że Canonowski TC nie będzie działał z "nie zalecanymi" szkłami . A co do podpięcia, to wszystkie obiektywy EF (bez EF-S ) da się podpiąć do TC, przy czym w przypadku kiedy połączenie nie jest obsługiwane trzeba robić na MF i na pełnej dziurze :wink: )

Co Ty wypisujesz... Przecież dokładnie wiadomo że Canon'owskie TC da się podpiąć (uogólniając) tylko do L-ek, bo do reszty _fizycznie_ nie będzie pasował. Było to wałkowane z jakieś 5000 razy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Krzychu, a co masz na myśli mówiąc, że nie da się podpiąć?
    Ja rzecz jasna nie miałem możliwości podpięcia wszystkich szkieł do TC i bazuję na informacjach zebranych tu i tam w sieci. Z chęcią poznam twoje źródło informacji na temat braku możliwości podpięcia innych szkieł niż Lki do TC. Moim zdaniem nie masz racji . Konstrukcja TC pasuje do wszystkich body serii EOS, więc nie widzę powodu, dla którego któreś szkło prokektowane do tych body nie miałoby możliwości fizycznego podpięcia do TC Canona.

Vitez, myślałem jedynie o szskłach Canona :wink: .
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Krzychu, a co masz na myśli mówiąc, że nie da się podpiąć?
    To że się nie da

Ja rzecz jasna nie miałem możliwości podpięcia wszystkich szkieł do TC i bazuję na informacjach zebranych tu i tam w sieci. Z chęcią poznam twoje źródło informacji na temat
    Słabo szukałeś... Nie przyznawałbym się na Twoim miejscu ;-)

Z photozone.de bo dalej mi się szukać nie chciało...

"The EF converters are among the best on the market but can only be used with fix-focal Canon "L-class" lenses with a focal length of min. 135mm & up plus the Canon EF 70-200 f/4 and f/2.8L (IS) & EF 100-400/4.5-5.6L IS. They CANNOT be used on other Canon EF lenses (incl. the EF 80-200/2.8L). "

Nawet na forum o tym było z pięc razy (choćby przy okazji jak Czacha sprzedawał swojego 80-200/2.8L), nie wspominając u usenecie....

racji . Konstrukcja TC pasuje do wszystkich body serii EOS, więc nie widzę powodu, dla którego któreś szkło prokektowane do tych body nie miałoby możliwości fizycznego podpięcia do TC Canona.
    Istotne że Canon widzi taki powód
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem nie masz racji . Konstrukcja TC pasuje do wszystkich body serii EOS, więc nie widzę powodu, dla którego któreś szkło prokektowane do tych body nie miałoby możliwości fizycznego podpięcia do TC Canona.
    W polaczeniu z postem Krzycha zaproponuje ci cos Kubaman - wez idz do jakiegos porzadniejszego sklepu foto czy na jakas gielde, czy na spotkanie w klubie OKO (uprzedz ludzi by przyniesli extendery Canona i Lki oraz nie Lki). Obejrzyj te extendery, obejrzyj tylne mocowania szkiel Canona... poprzymierzaj...zbadaj wlasnorecznie jak i do czego pasuje konstrukcja TC... (do body - owszem, kazdego EOS, ale to nie znaczy ze od razu do kazdego szkla) i dopiero potem zarzucaj komus ze nie ma racji 8) .
    Bo takie pisanie palcem po wodzie to niezbyt rozsadne jest.
    Dlaczego sie nie da? Ano taka konstrukcja fizyczna... chyba ze chcesz cos pilowac?

Jedyny sposob na sprawdzenie czy ostrzy na f8 to podpiecie 70-200 4L lub 100-400 do extendera 2x .
    I od dzis zaczynam to cholerstwo nazywac extender bo nazwa telekonwerter dla zbyt wielu osob moze byc mylaca - TC to cos co sie nakreca na szklo od pyszczka strony, a extender to co co sie zaklada od pupki strony... tak uogolniajac 8) .

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jedyny sposob na sprawdzenie czy ostrzy na f8 to podpiecie 70-200 4L...
    Tu zgoda...

lub 100-400 do extendera 2x .
    ...a tu niezgoda 100-400 + TCx2 > F/8.0

[ Dodano: 03-04-2005 ]
    Prosze bardzo... mozna przeczytac, porownac, nauczyc sie na pamiec jak dziesieciu przykazan... i nie macic wiecej w glowach ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo

lub 100-400 do extendera 2x .
    ...a tu niezgoda 100-400 + TCx2 > F/8.0
    Alez mi chodzi o to by miec zestaw > 5.6 a nie = 8.0 i sprawdzic jak i czy hula AF na > 5.6 .

Uzależniony
    Miasto
    Polska

Domyślnie

To nowy extender EF 2.5 razy powieksza?
    Myslalem ze 2?!

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów