Szanowni Koledzy!
Teraz będzie spowiedź grzesznika, więc mam nadzieję, że Moderatorzy wybaczą mi zdublowanie wątku, ale sprawa jest warta wypunktowania.
Namieszałem Wam z tym brakiem ETTLa w mojej lampie. Otóż, odnalazłem go! A mój błąd jest idiotyczny. Po zakupie dwóch Metz-ów, zanim założyłem lampę na body jedną ustawiłem jako Master, a drugą Slave. Dlatego właśnie nie wyświetlał się ETTL. Okazało się, że w momencie, gdy wyłączyłem Master (Remote off) na wyświetlaczu pojawił się od razu ETTL zaś w Mode wszystkie jego odmiany!
Co ptrawda nadal nie wiem dlaczego w kombinacji Master-Slave ETTL nie występuje tylko zmienia się na TTL, ale to już inna bajka. Mam nadzieję, że polska instrukcja, która ma przyjść lada moment, rozjaśni zawiłości w tym temacie.
Przepraszam wszystkich za całe zamieszanie. Ot, pierdoła ze mnie
I jeszcze tylko słówko do KuchatKa:
nie za bardzo potrafię zinterpretować wyniki zaproponowanego przez Ciebie testu lampy. Fakt, jest dziurka obok czerwonej szybki. W instrukcji nazwali to sensor, więc chyba to to. No i robi bracie fotę w manualu z lampą a następnie powtarzam ją z zasłoniętym sensorem. Po mojemu są takie same (a napewno baaardzo podobne). Czyżbym znowu coś skaszanił? Podpowiedz, bo i tak już przez ten ETTL miałem kłopoty ze spaniem, a teraz doszło jeszcze to
Jeszcze raz koledzy dziękuję. W zamian za pomoc zobowiązuję się, że jak już otrzymam tę polską instrukcję i wszystko posprawdzam, to napiszę w miarę dokładny topik o funkcjach i nastawach Metza 58 af-1.