Dzięki za zainteresowanie, bo już straciłem nadzieję, że ktoś powie coś sensownego
Tak, próbowałem - nadal w menu nie występuje E-TTL tylko TTL.
Robiłem w Manualu z czasem 1/100 i f-4.0. Zdjęcia zostały naświetlone wg. mnie prawidłowo.
Tutaj wychodzi na jaw moja niewiedza, więc proszę wytłumacz mi. Jeżeli robię na dwie lampy (master i slave) to powinny one w E-TTLu porozumiewać się przedbłyskami, a tego nie zauważyłem (może mam "za wolne oko"). Poza tym zauważyłem, że bardzo często zdarzyło się że drugi błysk nie wystąpił!
I nie wiem dlaczego (czy instrukcja polska na którą czekam rozwiąże moje wątpliwości - raczej marna nadzieja)!
To co innym może wydawać się oczywiste, dla tych którzy lampy próbują dopiero "ujarzmić" stanowi mroczną tajemnicęZałóżmy że mam aparat na nim swego metza (oba urządzenia włączone), zasłaniam dłonią czerwoną szybkę na przodzie lampy (pod palnikami, tak?) i robie zdjęcie powiedzmy w manualu. I..... co? Co powinno zdarzyć się w takim wypadku? Sorki KuchateK za takie prostackie przedstawienie problemu, ale generalnie wyznaję zasadę, że nie ma głupich pytań
![]()
![]()
Dzięki za to co napisałeś do tej pory i byłbym wdzięczny, gdybyś zechciał również odnieść się do tego postu.
Pozdrawiam serdecznie