Dzięks za info :-)
Dzięks za info :-)
A proszę bardzo.
ogólnie szkło jest świetne, rzeczywiście bokeh specyficzny, ja w nim jestem zakochany. przykład tu:
1550 to w sumie dosyć tanio, mnie niewiele mniej wyszło sprowadzenie zza oceanu. Aż dziw bierze że ktoś się tego pozbywa;]
co do ostrości to mogę pokazać jak ktoś chce 100% z nieobrabianego jpg, na pełnej klatce czyni cuda![]()
Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....
Mz Planar nie dosc ze lepszy to tanszy. Tego Nikkora rozwazylbym ponizej 1 tys lub bardzo okolo.
portret robiony wspomnianym Nikkorem 50mm f1.2 jeszcze na 40d. Na FF jeszcze piękniej sie sprawuje i rysuje. Za 1 tys to jest Canon 50mm 1.4 który mz do Nikkora optycznie sie nie bardzo równa. Choć można pewnie i w tej cenie go dostać jak się rok będzie szukać....
Jedyny mankament to ostrzenie manualne (przez wizjer tylko FF, na apsc przez Live view-nawet szybko wychodzi), przy pełnym otworze jest 6mm głębi ostrości więc trzeba wprawy albo seriami robić
![]()
Z Markiem, Elą, Nikosiem i czterdziestką na karku przemierzam świat....
Ja od jakiegoś czasu szukałem Planara 50/1.4 bezskutecznie. <znalazłem jednego w Dublinie, ale przesłona się nie otwierała do maxa>
dziś zamówiłem 50/1.7 mam nadzieję, że się sprawdzi...
Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać.
A co sądzicie o tym
http://allegro.pl/carl-zeiss-contax-...397511494.html ???
Jeden z użytkowników tego forum sprzedaje i wydaje się interesujący.
gdybym miał 1,5k to bym go brał![]()
Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać.