Nie mam 7D ale mam 40D i mogę powiedzieć jak wygląda praca z 50mm 1.4 ZE.

Jakość wykonania:
Mam elki i żadna z nich nie jest tak dobrze wykonana jak ten planar. Osłona przeciwsłoneczna jak i obiektyw są wykonane z metalu. Jakość czuć i widać już przy pierwszym kontakcie

Optyka:
Ten obiektyw nie jest ostry na 1.4 (IMO), ale od 1.8 jest już b. dobrze a na 2.8 i dalej jest celująco.
Ale nie samą ostrością żyje człowiek Kupiłem ten obiektyw bo podobał mi się obraz jaki daje. Kolor, mikrokontrast, bokeh, "to coś". Zeiss bije tu konkurencje i nawet na 40D plastyka obrazu powala.

Praca:
Brak autofokusa - oczywiście byłem świadomy tego co biorę, więc w żaden sposób nie jest to dla mnie wada! Wręcz przeciwnie - jest jeszcze większa frajda z robienia zdjęć. Niemniej jednak jak ktoś nastawia się na szybkie fotografowanie to nie da rady...
Pierścień ostrości działa pięknie i dokładnie, dosyć ciężko ale płynnie
Ustawianie ostrości na 40D w wizjerze niestety nie należy do przyjemności. Jest za mały i za ciemny by ocenić czy się trafiło... Ale kilka dni ciepliwości i potwierdzenie ostrości z body bardzo pomaga. Pomaga także (i to bardzo) Live View i powiększenie.

Bardzo polecam ten obiektyw ze względu na rysunek, który daje. To trochę inny świat, żaden Canon, Nikon, Sigma, Tamron nie da takiego obrazka

Jeżeli macie pytania to z chęcią odpowiem

pozdrawiam