Da się ostrzyć spokojnie trzeba tylko dobrej wprawy. Nie majac szkieł z AF nauczyłem się operować moimi szkłami od Zenita bardzo fajnie. Trochę cierpliwości.
Da się ostrzyć spokojnie trzeba tylko dobrej wprawy. Nie majac szkieł z AF nauczyłem się operować moimi szkłami od Zenita bardzo fajnie. Trochę cierpliwości.
Czyli Zeiss 50mm 1.4 ni ma AF?
tak. Bedziesz musial podepnac to szklo przez przejsciowke i ostrzyc manualnie (krecac pierscieniem). Sam nie ustawi Ci ostrosci. W dobrych warunkach oswietleniowych nie jest tak zle - problemy (idzie to z czasem sobie wycwiczyc) zaczynaja zie przy "gorszym" swietle. Malo co widac i ciezko czasami trafic z ostroscia - aczkolwiek - czytaj powyzej DA sie!.
No dobrze a jak jakosc Canona 50mm 1.4f w stosunku do Zeissa i czy Canon ostrzy prawidlowo?
przeszukaj ot forum (opinie sa jaknajbardziej pozytywne) popatrzna samle z pbase, poczytaj forum dpreview oraz forum fredmiranda. Wystraszyles sie manualnego ostrzenia (brak AF)? Ludzie strasza - aczkolwiek AF to wygoda uzytkowania. Jak nie eLka tozawsze mozna za 300 PLN kupic 50/1.8 gdzie opinie tokiepski AF, plastik-fantastik, ale jak przymkniesz o 2 dzialki to BRZYTWA (z tego co sie naczytalem).
To jeszcze dopytam. Jak jakosc zdjec z Canonka 50mm/1.8 w stosunku do Zeissa 50mm/1.4 ? Powiedzcie cos na ten temat please.
To tak jakbyś porównał Dacie Logan Racing do Subaru Impreza Standard.
Logan niby ma racing. A subaru nie.
Zobacz do wątku bokeh, gdzie widac co ten canon potrafi. "Prawie" dużo - ale "prawie" robi wielką różnice.
Taki spóźniony post ale zobaczyłem, to napisałem![]()
brodafidela
Czyli po podpieciu takiego Zeissa 50mm 1.4f przez przejsciowke, czy wplywa to na optyke, czy z optyka wszystko bedzie ok?