Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 123

Wątek: Zeiss Planar 50mm 1.4L?

Domyślnie

Sam dawno Planarka nie uzywalem, odkad mam Distagona 1.4/35 to moje glowne szklo; a odkad mam Rokkora 58/1.2 to tez nie bardzo chce sie mi je wyciagac, aczkolwiek do pewnych zastosowan to niesamowite szklo, najbardziej je lubie na f2-2.8, wtedy ma fantastyczny pazur, aczkolwiek moja sztuka od f1.4 jest juz bdb

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    ... a odkad mam Rokkora 58/1.2 ...
    Piszesz o powyzszym obiektywie i wczesniej o paru innych ciekawych, dlatego mam pytanie do Ciebie czy moze spotkales sie z 50mm/1.2 Pentax-a lub cos o nim slyszales? A moze ktos inny z tym pracowal?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Piszesz o powyzszym obiektywie i wczesniej o paru innych ciekawych, dlatego mam pytanie do Ciebie czy moze spotkales sie z 50mm/1.2 Pentax-a lub cos o nim slyszales? A moze ktos inny z tym pracowal?
    Slyszalem, nie mialem. A z ciekawosci czemu konkretnie o ten pytasz?
    btw kilka fotek z rokkora jestna moim flickr; szklo na 1.2 jest ostrzejsze niz jakiekolwiek inne ktore mialem w 0okolicach 50 ze swiatlem 1.4...w dodatku fantastyczny miekki bokeh od ok f1.4, fajna "plastyka" i swietna korekcja aberacji + to ze jest jasniejszy sporo od szkiel 1.4 - wyszlo m od 1/2 do 1/3ev w zaleznosci od obiektywu

Miasto
    Kielce

Domyślnie

"karabud" - Zdjecia Twoje z zaciekawieniem ogladalem. Z tego Rokkora rowniez jeszcze w paru innych miejscach, fajne sa. Natomiast o Pentax-a zapytalem bo mysle ze tez powinien byc niezly, (ale zdjec na sieci bardzo malo i nie za ciekawe) a problem z bagnetem duzo prostrzy, zadnych przerobek tylko przejsciowka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    "karabud" - Zdjecia Twoje z zaciekawieniem ogladalem. Z tego Rokkora rowniez jeszcze w paru innych miejscach, fajne sa. Natomiast o Pentax-a zapytalem bo mysle ze tez powinien byc niezly, (ale zdjec na sieci bardzo malo i nie za ciekawe) a problem z bagnetem duzo prostrzy, zadnych przerobek tylko przejsciowka.

no wlasnie nie do konca tylko przejsciowka; niestety to rzadkie i drogie szklo i nie wybitne w obrazku, pozotaje kilka szkiel jesli chcesz swiatlo 1.2

Domyślnie

ad vocem do rokkora - jak chcesz jakies cropy na f1.2 albo cos wiecej o nim to pisz zawsze cos moge wyslac; ponadto ja nie przerabialem tego szkla tylko kupilem juz z mocowaniem ef

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karabud Zobacz posta
    ad vocem do rokkora ... kupilem juz z mocowaniem ef
    No tak to rozumie, ale na ogol tak lekko nie ma. Wiem ze mozna przerobic znalazlem juz odpowiednie strony, ale to spory klopot. Za cropy, dziekuje, przynajmniej narazie. Z tego co juz sie naogladalem widze ze zacny obiektyw.
    Jak sie cos trafi odpowiedniego to pewnie wroce do tematu.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Koledzy, kolezanki, zbieram szczene z podlogi. Zaczynam sie powaznie zastanawiac czy nie zrezygnowac z kupna C35/2 i nie opchnac moich stalek o 24-70L i nie kupic zestawu stalek Zeissa. Tylko problem jest taki, ze jesli ktos nie siedzi w temacie to jest totalne wyprany pogladu na rzeczywistosc. Do czego zmierzam....najaktywniejsi w tym temacie ktorzy UŻYWAJĄ tych szkieł mogli by zrobic male FAQ które konkretnie szkla sa warte uwagi a ktore nie? Bo z wylapaniem niuansow ciezko, a zbliza sie pokazny zastrzyk gotowki i trzeba by ja spozytkowac zanim znajda sie "inne" pottzeby.

Jak to jest z tym przerabianiem i dzialaniem AF i przyslony z poziomu body? Rozumiem, ze takie kupowanie zeissa to inwestycja na lata, jak dla dj'i kupno Technics SL1210 mk2...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I na jakim mocowaniu to kupowac? Ktore bedzie najbardziej uniwersalne?
    Ostatnio edytowane przez liquidsound ; 02-02-2011 o 00:51 Powód: Automerged Doublepost
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Najbardziej uniwersalne jest m42, ale ja bym nie kupował innego niż ZE.
    Sprzęt faktycznie jest na lata.
    AF - brak.
    Przysłonę mając wersję ZE ustawiasz tak jak z każdym obiektywem EF.

Coś już napisał Awatar Manfred

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Koledzy, kolezanki, zbieram szczene z podlogi. Zaczynam sie powaznie zastanawiac czy nie zrezygnowac z kupna C35/2 i nie opchnac moich stalek o 24-70L i nie kupic zestawu stalek Zeissa. Tylko problem jest taki, ze jesli ktos nie siedzi w temacie to jest totalne wyprany pogladu na rzeczywistosc. Do czego zmierzam....najaktywniejsi w tym temacie ktorzy UŻYWAJĄ tych szkieł mogli by zrobic male FAQ które konkretnie szkla sa warte uwagi a ktore nie? Bo z wylapaniem niuansow ciezko, a zbliza sie pokazny zastrzyk gotowki i trzeba by ja spozytkowac zanim znajda sie "inne" pottzeby.

Jak to jest z tym przerabianiem i dzialaniem AF i przyslony z poziomu body? Rozumiem, ze takie kupowanie zeissa to inwestycja na lata, jak dla dj'i kupno Technics SL1210 mk2...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    I na jakim mocowaniu to kupowac? Ktore bedzie najbardziej uniwersalne?
    holy trinity moim zdaniem:
    21/2.8 ze
    50MP ze
    100MP ze
    oraz 35/2 lub nadchodzacy potwor 35/1.4

p.s. imho obrazek z szkiel canona jest PLASKI i NIJAKI w porownaniu do powyzszych zeiss'ow

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów