tak 1sek, ale u mnie wychodzi co innego. Uparcie zwiększałem czas aż do poprawnego naświetlenia i że mam wgranego Magic Latern ustawiłem 180sek i wyszło ok. Tylko dlaczego taki duży skok z 1/30sek na 180sek. Może coś nie tak z filtrem. Przez wizjer prawie nic nie widać.
Czytałem ostatnio o filtrach połówkowych odwróconych (tzw.reverse) do zastosowania przy zachodach słońca na płaskich przestrzeniach.. Macie może doświadczenie jaki będzie najbardziej trafiony wybór jeśli chodzi o gradację? Czy to faktycznie jest lepsze niż zwykły filtr połówkowy z twardym przejściem? Niestety, z racji dość poważnych kwot mogę kupić jeden.
Canon 700d, 580EX II, C17-40, Sg 18-200mm, 50 f/1.8
mam pytanie odnośnie szarych filtrów
zakładając filtr nd8 zmniejszam czas o 3 działki
ale co się stanie jak założę dodatkowo jeszcze jeden taki filtr zmniejszy czas o 6 działek? czy to się jakoś spotęguje ??
Pomyśl logicznie, co się stanie jak wpadnie mniej światła?
teoretycznie powinno sie dodac, czyli 3+3=6 dzialek. ale...
... no wlasnie to nie do konca jest oczywiste
wynika to glownie z faktu, ze filtr ND tak naprawde nigdy nie jest neutralny i jego tlumienie jest rozne dla roznych skladowych spektrum barw:
http://photonius.wikispaces.com/ND+gradient+filters
-> Cokin jest brutalnym przykladem, ale tam nawet 3-dzialkowy filtr daje nawet ponad 2/3 roznicy miedzy roznymi skladowymi swiatla widzialnego!
efekt jest tym mocniejszy im silniejszy filtr ND, filtry UV/IR na matrycy tez maja znaczenie, bo np. niektore korpusy Nikona (ze slabszymi filtrami) sa znane z duzej podatnosci na zafarby przez filtry ND...
a wracajac do zasadniczego tematu - nominalnie 3+3 powinno dawac okolo 6 dzialek. realnie, dla tej samej pary filtrow, mierzac na zielonym obiekcie mozna dostac okolo 7 EV roznicy, a na czerwonym/rozowym raptem 4 EV. wiec to niestety nie jest tak po prostu zwykle algebraiczne dodawanie. trzeba albo robic probnie i powtarzac, albo lepiej wyrobic sobie wyczucie co do filtra i sytuacji...