Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Wątek: Filtr szary

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez morcine Zobacz posta
    te koło pokazuję dziwne obliczenia, na EV ustawiam moje 1/30 to na 5 EV wskazuje 1sekunde. Jak poprawnie obliczyć bo już liczyłem na różne sposoby a w puszce co innego wychodzi
    Z 1/30:
    1/15, 1/8, 1/4, 0"5, 1" - 5EV aż miło

Domyślnie

tak 1sek, ale u mnie wychodzi co innego. Uparcie zwiększałem czas aż do poprawnego naświetlenia i że mam wgranego Magic Latern ustawiłem 180sek i wyszło ok. Tylko dlaczego taki duży skok z 1/30sek na 180sek. Może coś nie tak z filtrem. Przez wizjer prawie nic nie widać.

Coś już napisał

Domyślnie

Czytałem ostatnio o filtrach połówkowych odwróconych (tzw.reverse) do zastosowania przy zachodach słońca na płaskich przestrzeniach.. Macie może doświadczenie jaki będzie najbardziej trafiony wybór jeśli chodzi o gradację? Czy to faktycznie jest lepsze niż zwykły filtr połówkowy z twardym przejściem? Niestety, z racji dość poważnych kwot mogę kupić jeden.
    Canon 700d, 580EX II, C17-40, Sg 18-200mm, 50 f/1.8

Coś już napisał

Domyślnie

mam pytanie odnośnie szarych filtrów
    zakładając filtr nd8 zmniejszam czas o 3 działki
    ale co się stanie jak założę dodatkowo jeszcze jeden taki filtr zmniejszy czas o 6 działek? czy to się jakoś spotęguje ??

Domyślnie

Pomyśl logicznie, co się stanie jak wpadnie mniej światła?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rooooobi Zobacz posta
    mam pytanie odnośnie szarych filtrów
    zakładając filtr nd8 zmniejszam czas o 3 działki
    ale co się stanie jak założę dodatkowo jeszcze jeden taki filtr zmniejszy czas o 6 działek? czy to się jakoś spotęguje ??
    teoretycznie powinno sie dodac, czyli 3+3=6 dzialek. ale...

Cytat Zamieszczone przez gerbil Zobacz posta
    Pomyśl logicznie, co się stanie jak wpadnie mniej światła?
    ... no wlasnie to nie do konca jest oczywiste
    wynika to glownie z faktu, ze filtr ND tak naprawde nigdy nie jest neutralny i jego tlumienie jest rozne dla roznych skladowych spektrum barw:
    http://photonius.wikispaces.com/ND+gradient+filters
    -> Cokin jest brutalnym przykladem, ale tam nawet 3-dzialkowy filtr daje nawet ponad 2/3 roznicy miedzy roznymi skladowymi swiatla widzialnego!

efekt jest tym mocniejszy im silniejszy filtr ND, filtry UV/IR na matrycy tez maja znaczenie, bo np. niektore korpusy Nikona (ze slabszymi filtrami) sa znane z duzej podatnosci na zafarby przez filtry ND...

a wracajac do zasadniczego tematu - nominalnie 3+3 powinno dawac okolo 6 dzialek. realnie, dla tej samej pary filtrow, mierzac na zielonym obiekcie mozna dostac okolo 7 EV roznicy, a na czerwonym/rozowym raptem 4 EV. wiec to niestety nie jest tak po prostu zwykle algebraiczne dodawanie. trzeba albo robic probnie i powtarzac, albo lepiej wyrobic sobie wyczucie co do filtra i sytuacji...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 31-08-2011 o 09:49
    www albo tez flickr

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów