Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Filtr szary

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Witam,
    zamarzyło mi się zastosowanie dłuższych czasów (20 sekund i więcej), bez konieczności wstawania o zmroku, czy też zamykaniu dziury do f22 i róznych pseudorozwiązań typu filtr szary nd8+filtr polaryzacyjny, czasami nawet łączenia tego wszystkiego do kupy.
    Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat uzytkowania tego filtra, wrzucić kilka przykłądów zastosowania tego filtra? Jak wygląda kwestia neutralności (zafarb)?
    Pozdrawiam
    podkleilem do watku, w ktorym juz byla dyskusja na ten temat.

co do odpowiedzi na pytanie: mialem ND400, nie narzekalem na jego brak neutralnosci, a zdjecia robilo sie fajnie. mankament, jak mozna sie domyslic, to koniecznosc kadrowania i ustawiania ostrosci przedzalozeniem filtra, bo potem to juz "ciemnosc widze, widze ciemnosc" (czego np. przy Faderach nie ma). przyklad foci:
    http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,...ur,748434.html
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    podkleilem do watku, w ktorym juz byla dyskusja na ten temat.

co do odpowiedzi na pytanie: mialem ND400, nie narzekalem na jego brak neutralnosci, a zdjecia robilo sie fajnie. mankament, jak mozna sie domyslic, to koniecznosc kadrowania i ustawiania ostrosci przedzalozeniem filtra, bo potem to juz "ciemnosc widze, widze ciemnosc" (czego np. przy Faderach nie ma). przyklad foci:
    http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,...ur,748434.html
    Dzięki. Co do wcześniejszego kadrowania to się domyśliłem.
    Chwalisz, ale o ND400 mówisz w czasie przeszłym, znalazłeś coś lepszego?:grin:
    Canon 700d, 580EX II, C17-40, Sg 18-200mm, 50 f/1.8

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Przecież napisał, że lepsze są fadery. Sam trochę poszukałem: http://www.photo4b.pl/index.php?p583...400-mk-ii-77mm
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez daniel34k Zobacz posta
    Dzięki. Co do wcześniejszego kadrowania to się domyśliłem.
    Chwalisz, ale o ND400 mówisz w czasie przeszłym, znalazłeś coś lepszego?:grin:
    tak i nie.

mialem ND400 na fi62, co po zmianie obiektywu juz nie pasowalo. a zakup na fi77 to byl, pomijajac koszmarna cene, tez problem z dostepnoscia.

kwestia porownania ND400 z Faderem - sa plusy i minusy zmiany.
    z jednej strony duzo bardziej mi sie podobalo odwzorowanie kolorow ND400, bo Fader daje bardzo suche kolory. ND400 tez nie jest neutralny, ale zdjecia sa duzo przyjemniejsze,
    z drugiej strony nie ma sie co oszukiwac, ze praca Faderem jest znacznie wygodniejsza a jego zastosowania bardziej uniwersalne.

na chwile obecna mam 3 szare filtry: prostokatny Hitech ND1.2 (4 dzialki), nakrecany B+W 106 (6 dzialek) i ww. Fader (nominalnie 2-8 dzialek). jak przychodzi do korzystania z nich (nie tak czesto) to przewaznie uzywam Fadera, bo mi po prostu najwygodniej...
    www albo tez flickr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Akustyk: a co z ponoć pojawiającym się "X" fadera od 6 działek, jak to oceniasz na mkII? Widać?
    Dopiero zaczynam...
    Moja Strona
    Profil na FB

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

czasem zdarza sie. ale to naprawde jest rzadko...
    www albo tez flickr

Domyślnie

Witam. mam problem z filtrem szarym ndx32. Puszka 550d + S18-200os. Przykładowo bez filtra poprawne naświetlenie w trybie M mam f8 1/30 iso400, po ustawieniu ostrości nakręcam filtr i przeliczając szybkości migawki ustawiam 15sek, pstryk i ciemne zdjęcie. Robie korekte daje 20 sek i dalej ciemne, daje 30sek i już lepiej ale dalej ciemne. Normalnie ciemny jestem jak ustawić parametry do tego filtra ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

skoro 30 sekund to za mało to trzeba włączyć bulb i naświetlać jeszcze dłużej ..

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

poczytaj sobie o kole EV - fajna rzecz

Domyślnie

te koło pokazuję dziwne obliczenia, na EV ustawiam moje 1/30 to na 5 EV wskazuje 1sekunde. Jak poprawnie obliczyć bo już liczyłem na różne sposoby a w puszce co innego wychodzi

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów