Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 50f1.4 + pierscienie posrednie kenko

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie 50f1.4 + pierscienie posrednie kenko

Prosze o informacje czy zestaw 50mmf1.4 z pierscieniami posrednimi kenko bedzie odpowiedni do fotografowania przedmiotow wielkosci jabkla, sliwki itp. w duzym powiekszeniu tak zeby zajmowaly prawie caly kadr, czy tez zakup obiektywu makro jest w tym przypadku niezbedny ? Jesli ktos mialby ochote pochwalic sie fotami zrobionymi ww zestawem to bylbym dzwieczny.
    Pozdrawiam
    Jacek

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tak się składa, że mam ten obiektyw i te pierścienie... obiektywu macro nic nie zastąpi, ale jeżeli będziesz chciał to takim zestawem z pierścieniami Kenko nie tylko jabłko ale nawet ziarenka będziesz mógł fotografować
    FOTOINKWIZYTOR

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARANTZ Zobacz posta
    obiektywu macro nic nie zastąpi, ale jeżeli będziesz chciał to takim zestawem z pierścieniami Kenko nie tylko jabłko ale nawet ziarenka będziesz mógł fotografować
    Czy jest bardzo duza roznica w jakosci zdjec z takiego zestawu w porownaniu np do 100mmf2.8 ? Stoje przed wyborem 85f1.8 do portretu (zblizenia robie 50+kenko) albo 100f2.8 macro i nie mam portretowki :sad: .

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Oj 85/1.8 warto kupić i się nie zastanawiaj. A obiektyw macro to obiektyw macro i tego nic nie zastąpi. Jeżeli czasem chcesz coś z bliska zrobić to pierścienie wystarczą, ale na jakieś pszczółki itd. to ja bym nie liczył. Chodzi o bardzo małą odległość i bardzo małą GO przy założonych pierścieniach. To się nadaje bardziej do statyki.
    FOTOINKWIZYTOR

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

... i bardzo małą GO przy założonych pierścieniach...
    akurat GO niewiele ma wspolnego z pierscieniami (czyli z metoda jaka osiagniemy wymagana skale odwzorowania).
    Mozemy przyjac w uproszczeniu ze GO dla jednakowej skali, bedzie taka sama niezaleznie od metody jaka zastosujemy.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czy na tym forum są sami domorośli naukowcy? Praktyka jest taka, że z pierścieniami ciężej się pracuje, przy założeniu całego kompleciku można ostrzyć tylko w bardzo niewielkim zakresie odległości, jest się wtedy baaardzo blisko fotografowanego obiektu a ciemnica robi się okrutna. Coś co szkłem macro da rade zrobć z ręki tutaj może być nieosiągalne. No i skala odwzorowania może większa niż 1:1. Czy GO jest taka sama przy danej skali? Nie robiłem takich badań. Jeżeli ktoś robił to chętnie o tym poczytam. Ale o faktach a nie gdybaniach.
    FOTOINKWIZYTOR

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy na tym forum są sami domorośli naukowcy?
    nie jestem ale się odezwę :-P

Praktyka jest taka, że z pierścieniami ciężej się pracuje, przy założeniu całego kompleciku można ostrzyć tylko w bardzo niewielkim zakresie odległości, jest się wtedy baaardzo blisko fotografowanego obiektu a ciemnica robi się okrutna.
    Zgadzam się
    Coś co szkłem macro da rade zrobć z ręki tutaj może być nieosiągalne.
    Tego nie zauważyłem, dlaczego?
    Czy GO jest taka sama przy danej skali? Nie robiłem takich badań. Jeżeli ktoś robił to chętnie o tym poczytam. Ale o faktach a nie gdybaniach.
    Można sprawdzić empirycznie np. tutaj:
    http://www.dofmaster.com/dofjs.html
    Np. dla skali 1:1 nie ma znaczenia ogniskowa, głębia ostrości wychodzi ta sama.
    A jak ktoś woli wzory to ogólnie jest to wyjaśnione tutaj:
    http://www.fotonyf.republika.pl/kurs/faq.htm
    Punkt 12
    Ostatnio edytowane przez michalab ; 19-07-2007 o 00:04

Dopiero zaczyna Awatar Kaszek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Co prawda fotki z 50 1.8, ale skoro tym się da to 50 1.4 tymbardziej

1. 50 1.8 + Kenko 36 + 12

2. 50 1.8 + Kenko 36 + 20 + 12

3. 50 1.8 + Kenko 36 + 20 + 12

Wszystko F/18 i 1/100 sek.

Dodam jeszcze, że jeśli chcesz fotografować obiekty wielkości jabłka lub śliwki, to z pierścieniami skupiaj się na ogonkach
    Ostatnio edytowane przez Kaszek ; 19-07-2007 o 20:59
    30D + EF 24-105 F4 L IS, EF 70-200 F2.8 L IS, EF 50 F1.8 Mk II, EF 1.4x II, 580EX, M42

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

toz przeciez wlasnie napisalem fakty i wyprostowalem Twoja wypowiedz, bo mogla dac mylne mniemanie ze pierscienie jakos szczegolnie zmniejszaja GO w stosunku do innych metod. Ot i tyle. W pozostalych argumentach masz racje, bez nerwow

Pełne uzależnienie

Domyślnie

"Mozemy przyjac w uproszczeniu ze GO dla jednakowej skali, bedzie taka sama niezaleznie od metody jaka zastosujemy."
    i nie bedzie zależała nawet od ogniskowej, a jeśli rozpatrywać problem dokładniej, to im dłuższa ogniskowa, tym GO (minimalnie) większa

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów