Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 74

Wątek: Obiektyw makro.

Dopiero zaczyna Awatar Sambady
    Miasto
    Polska

Domyślnie Obiektyw makro.

Z tego względu, że od momentu, kiedy dostałem w swoje ręce pierwszy aparat cyfrowy, zacząłem interesować się fotografią makro, uznałem, że przyszedł najwyższy czas, by pomyśleć o zakupie obiektywu, który umożliwi mi robienie zdjęć owadów, kwiatów. Będąc w Poznaniu, odwiedziłem salon Canona w poszukiwaniu odpowiedniego szkła. Zaproponowano mi stałoogniskowego Canona 28mm f/1.8. Wydawało mi się, że to całkiem nie najgorsza propozycja, jednak kiedy wróciłem do domu i miałem możliwość dokładniejszego zapoznania się z tym obiektywem, zauważyłem, że nie ma on funkcji makro, bez której nie będę mógł "pobawić się" w makrofotografię, podbijając pobliskie lasy, czy inne bagna Wink Wtedy też zdecydowałem się na to, by założyć temat na digartowskim forum, w którym poprosiłbym innych zapaleńców o pomoc. Niestety, nie uzyskałem wielu odpowiedzi, w gruncie rzeczy, tylko jedna osoba wyciągnęła do mnie pomocną dłoń. Zaproponowano mi Tamrona 90mm f/2.8. To szkło posiadało funkcję makro i mieściło się w pułapie cenowym (mogę wydać do 2000zł, taki mam budżet). Nic jednak konkretnego się o nim, dotychczas, nie dowiedziałem - wciąż szukam odpowiedniej recenzji. Poszukuję też innych obiektywów, które mogłyby zwrócić mogą uwagę. W tym miejscu, chciałbym (tym razem) Was poprosić o to, byście pomogli mi w wyborze najodpowiedniejszego obiektywu. Nie musi być to koniecznie szkło stałoogniskowe, jednak jego cena nie może przekroczyć (wyżej wspomnianych) 2000zł.

*Zaznaczam, że mój aparat to Canon EOS 400D.
    Ostatnio edytowane przez Sambady ; 18-07-2007 o 14:37
    photo is a colour, life is black
    I prefer photo - it makes me smile

Początki nałogu

Domyślnie

do 2000 można kupić fajną 100 2,8 macro CAnona - to chyba najlepsze

Dopiero zaczyna Awatar Sambady
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franker Zobacz posta
    do 2000 można kupić fajną 100 2,8 macro CAnona - to chyba najlepsze
    Już sam nie wiem. Zainteresował mnie całkiem ten Tamron, ale im dłuższa ogniskowa, tym lepiej (wydaje mi się). Poszukam jeszcze czegoś w Necie.
    Ostatnio edytowane przez Sambady ; 18-07-2007 o 14:37
    photo is a colour, life is black
    I prefer photo - it makes me smile

Pełne uzależnienie Awatar snow
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Im większa skala odwzorowania tym lepiej.
    40d + m42 58-500 + EF 18-75

"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770

Dopiero zaczyna Awatar KWS
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Hm... Tammy miał 90mm a Canon 100 ;] 10mm różnicy, takie samo światło. Tamron często jest loterią jakości... Więc radze się zastanowić

Pomyśl może nad TOKINA AT-X PRO 100 mm f/2,8? Cena całkiem przystępna, a i jakościowo nie jest najgorsza (przynajmniej z takiego egzemplarza widziałem fotkę)

@Frankler- co dolega Twojemu tamronowi?

Bywalec Awatar Bonczar
    Miasto
    Krosno/Rzeszów

Domyślnie

Ja bym jednak postawił na CANON EF100 F/2,8 MACRO USM - cena w miarę porównywalna do zamienników a lepiej mieć obiektyw z tej samej stajni co aparat. Gdy ceny są porównywalne nie warto iść na półśrodki...
    Pozdrawiam
    Canon EOS 40D|| 5D MK2 || 17-55 2.8 IS || 50 1.4 ||70-200 4L|| 430EX

Domyślnie

poza tym canon ma świetny AF a pozostałe raczej nie są rewelacyjne

Początki nałogu

Domyślnie

Canon ma jeszcze w miarę "działający" serwis a z Tamronem to cały czas jakieś jaja.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Canon nie wysuwa się podczas ostrzenia - nie straszy owadów - Tamron się wysuwa

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jestem posiadaczem Canona 100/2.8 (hong kong - Kea-Photo). Zastanawialem sie EF-S 60mm Macro - ostre - piekne - testy super. Zaczalem dlugo i duzo czytac na temat tych 2 no i padlo na 100 Canona (Cena niewiele weksza niz EF-S 60mm). Poniewaz (narazie) mam Kit'a oraz sigme ten obiektyw to bajka. Fotki zyletowate, szybki (nie wiem nawet jak to porownac w stosunku do "pozostalych" moich szkielek) poprostu naciskasz i jest - nawet sie nie zastanawiasz kiedy ostrosc zlapana. Ten obiektyw ma Przelacznik - lapie ostrosc od 30 w nieskonczonosc i od 40 w nieskonczonosc. Jesli focisz "widoczki" lub ludzi (poeknie sie od tego naddaje) to polecam przelaczac tylko pamietaj zeby przelaczyc z powrotem. W ten weekend zabralem to szkielko na wypad do Regents Park'u po testach i tym wszystkim co sie naczytalem spodziewalem sie sietnego szkla - mylilem sie - szkolo okazalo sie lepsze niz myslalem. motylki sie dobrze fotografowalo natomiast "pszczolki" i temu podobne spi******ja tak szybko ze nie zdazysz nacisnac spustu. Cierpliwosci trzeba. Jesli chcesz dobrze zbudowane (solidne - czujesz ze cos trzymasz) NIE WYSYWAJACE sie szkielko - wybor jest tylko 1 - canon 100/2.8 Macro. Aczkolwiek EF-S jest godnym rywalem i mozna sie zastanowic nad jego kupnem. Oczywiscie zaraz sie posypia tematy ze nie podepniesz fo Full Frame ale jesli nie chcesz przechodzic na system FF (tak jak ja) to zawsze 2 szklo do rozpatrzenia.
    Edit:
    Lampa sie przydaje (czasami nawet bardzo)
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 18-07-2007 o 09:29

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów