Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
sprawdz sobie jeszcze przed zakupem (bo nie pamietam dokladnie, a swojego c100/2.8 macro juz chwile temu kupowalem), jak Tamron ma umiejscowiona przednia soczewke.

Tips jest taki, ze min odleglosc ostrzenia zazwyczaj podaje sie od przedniej soczewki, a tu:

Canon - soczewke ma na koncu obiektywu (czyli defacto mamy odleglosc ostrzenia: obiektyw-obiekt)
Tamron albo Sigma (albo oba) - maja soczewke wpuszczona ze 3cm w glab obiektywu, co sprawia, ze fizyczna obudowa obiektywu musi sie znalezc te 3cm blizej obiektu (niz obudowa Canona)

EDIT: Polecam Canona 100'tke pod kazdym wzgledem.
Błąd. Podaje się od obiektu do płaszczyzny filmu/matrycy. U Canona jest to jakieś 12 cm obiektywu + 44,5 mm od bagnetu do filmu co przy podanej odległość 30,5 cm dla skali 1:1 daje jakieś 14 cm od przedniej soczewki. U konkurencji nieco gorzej bo wysuwają się przy ostrzeniu na małą odległość.
Ja mam od kilku miesięcy 100/2.8 i jestem w 100% zadowolony. Naprawdę długo się zastanawiałem przed kupieniem tego obiektywu, rozważałem chyba każdego konkurenta ale nie żałuję wyboru ani trochę.