Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Wątek: Obiektyw makro.

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Jeśli mogę sie dołączyć - bo w moim wątku jak na razie nikt mi nie udzielił informacji - jaki filterek do tego C100/2,8 polecacie? Tym bardziej, że jak słyszę - soczewke to szkiełko ma na końcu obiektywu, a więc przydałaby się jakaś ochronka...

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Filtr dokladnie taki sam jak do innych obiektywow, czyli najlepszy na jaki Cie stac. Moim zdaniem dobra UV jest przy makro niemalze niezbedna. Zawsze jakis mokry badziew wlezie w obiektyw albo jakis robal strzeli lepkim paskudztwem w ramach akcji obronnej . Oczywiscie pisze o makro terenowym a nie o robieniu zdjec zebatek od zegarka na stole w pokoju

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Dzięki, już mam troche rozjaśnione. A jaki polecasz? Czy np. mogę podpiąć przy użyciu jakiejś przejściówki posiadany już przez mnie Hoya UV(0) HMC 72 mm (używam go razem z Sigma 17-70)? Z góry dzięki za info...

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Z technicznego punktu widzenia mozesz przez przejsciowke, ale do najwygodniejszych z rozwiazan to nie nalezy.
    Moze to byc rozwiazanie na czas uzbierania kasy na docelowy filtr.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sambady Zobacz posta
    Przejrzałem zdjęcia, przeczytałem testy. Oba Canony mi się podobają. Tamron wydaje się jednak być nieco jaśniejszy (biorę pod uwagę zdjęcia testowe, które widziałem).
    Czemu tak Cię "ciągnie" do tego tamrona za niewiele większą kasę masz o wiele lepszy obiektyw, z lepszym serwisem i (pewnie) AF!
    Bierz i nie pie@*#&

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Zamawiam C100/2,8 chyba jutro (szkoda że cashback się skończył,a ceny jakie były takie są), a do niego taki oto filterek: Hoya UV(0)Pro1Digital http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/539;, jeśli zły wybór proszę o wyprostowanie. Z góry dziękuję. Aha, mam nadzieję, że osłona przeciwsłoneczna od Sigmy 70-300 będzie pasowała... tzn. przymierzałem do kita (ta sama średnica i w zasadzie mogłaby być, chociaż moge sie mylić)

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    sprawdz sobie jeszcze przed zakupem (bo nie pamietam dokladnie, a swojego c100/2.8 macro juz chwile temu kupowalem), jak Tamron ma umiejscowiona przednia soczewke.

Tips jest taki, ze min odleglosc ostrzenia zazwyczaj podaje sie od przedniej soczewki, a tu:

Canon - soczewke ma na koncu obiektywu (czyli defacto mamy odleglosc ostrzenia: obiektyw-obiekt)
    Tamron albo Sigma (albo oba) - maja soczewke wpuszczona ze 3cm w glab obiektywu, co sprawia, ze fizyczna obudowa obiektywu musi sie znalezc te 3cm blizej obiektu (niz obudowa Canona)

EDIT: Polecam Canona 100'tke pod kazdym wzgledem.
    Błąd. Podaje się od obiektu do płaszczyzny filmu/matrycy. U Canona jest to jakieś 12 cm obiektywu + 44,5 mm od bagnetu do filmu co przy podanej odległość 30,5 cm dla skali 1:1 daje jakieś 14 cm od przedniej soczewki. U konkurencji nieco gorzej bo wysuwają się przy ostrzeniu na małą odległość.
    Ja mam od kilku miesięcy 100/2.8 i jestem w 100% zadowolony. Naprawdę długo się zastanawiałem przed kupieniem tego obiektywu, rozważałem chyba każdego konkurenta ale nie żałuję wyboru ani trochę.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    Błąd. Podaje się od obiektu do płaszczyzny filmu/matrycy. U Canona jest to jakieś 12 cm obiektywu + 44,5 mm od bagnetu do filmu co przy podanej odległość 30,5 cm dla skali 1:1 daje jakieś 14 cm od przedniej soczewki. U konkurencji nieco gorzej bo wysuwają się przy ostrzeniu na małą odległość.
    Ja mam od kilku miesięcy 100/2.8 i jestem w 100% zadowolony. Naprawdę długo się zastanawiałem przed kupieniem tego obiektywu, rozważałem chyba każdego konkurenta ale nie żałuję wyboru ani trochę.
    dzieki za naprostowanie, czulem ze cos namieszalem
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Dopiero zaczyna Awatar Sambady
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Czemu tak Cię "ciągnie" do tego tamrona za niewiele większą kasę masz o wiele lepszy obiektyw, z lepszym serwisem i (pewnie) AF!
    Bierz i nie pie@*#&
    Wolę rozważyć wszystkie możliwości, niż potem żałować, jednak i tak bardziej przekonany jestem do Canona niż do Tamrona. Z racji tego, że wszyscy jego właściciele go chwalą.
    photo is a colour, life is black
    I prefer photo - it makes me smile

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Jeśli mogę sie dołączyć - bo w moim wątku jak na razie nikt mi nie udzielił informacji - jaki filterek do tego C100/2,8 polecacie? Tym bardziej, że jak słyszę - soczewke to szkiełko ma na końcu obiektywu, a więc przydałaby się jakaś ochronka...
    W przypadku makro, filterek UV to wyrzucone pieniądze.
    Chyba, że będziesz fotgrafował zawody żużlowe z bardzo bliska.:rolleyes:

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów