Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 74

Wątek: Obiektyw makro.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

tak wiem - nie doczytalem ze mozna zmienic sobie aparat. Nie zmienia to faktu iz 100 to przepiekne szklo (prywatna opinia - jestem tym szklem zachwycony)

Dopiero zaczyna Awatar Sambady
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Niestety, nie będzie mnie na miejscu pod koniec sierpnia, choć bardzo chętnie bym się spotkał i to szkiełko przetestował, bo jestem nim bardzo zainteresowany. W Necie brak jakichkolwiek informacji, nt. Tamrona, zdjęć również jest bardzo mało, więc nie mam, jak dokładnie ich porównać ze sobą. Poza tym, skoro są problemy z serwisem, to Canon znów wygrywa
    photo is a colour, life is black
    I prefer photo - it makes me smile

Pełne uzależnienie

Domyślnie

eeeeeeeeee tam - idziesz do szklepu - testujesz ze 2 modele i masz gwarancje na rok czasu - ciezko zeby cos padlo. Jest jeszcze 2 opcja. Jest na forum osoba, ktora chandluje TAMRONami (zawsze sprawdzone, nie daje gownianych wersji - kazde szkielko zanim trafi do klienta jest rozpakowane - kilka testowych fotek - czy nie mydlane). Wszyscy, ktorzy zakupili szkielka od forumowego TAMRONIARZA-HANDLARZA sa baaaaaaaardzo zadowoleni
    Edit:
    wpisalem w google taka fraze "tamron macro"
    1wszy link http://photo.net/equipment/canon/can-tam-macro/ od gory

Edit2:
    ten likn co Bingant tylko zmienilem na tego tamronika - popatrz - tez piekne zdjecia http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...max=none&res=6
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 18-07-2007 o 22:36

Miasto
    Polska

Domyślnie

Mógłbyś podać mi jakoś namiary tego Pana?
    Btw, jestem w trakcie czytania recenzji, ale przeglądając same zdjęcia testowe, nie widzę większej różnicy pomiędzy tymi obiektywami, jedynie Tamron sprawia wrażenie ciutkę jaśniejszego. W każdym razie, dowiem się wszystkiego dokładniej, jak wreszcie zapoznam się z testem (o dziwo, ja nie mogłem nic znaleźć, widocznie nie było mi to dane ;p).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przwda ze ten 2 link oraz te zdjecia sa calkiem przyjemne (piekne makra)
    Osobaz forum, ktora ma tamrony na sprzedarz to Cichy http://canon-board.info/member.php?u=343 napisz do niego PM.
    Rozwaz jeszcze canona EF-S 60MM (zobacz porownanie na photozone) ostrzejszy i canon (o ile nie chcesz przejsc na Full Frame). Sa tu na forum zdjecia z tego obiektywu oraz mozesz je znalezc tutaj http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens...max=none&res=6

Miasto
    Polska

Domyślnie

OK, sprawdzę je wszystkie i jutro postaram się wypowiedzieć. Bardzo dziękuję za wszystkie propozycje Wreszcie znaleźli się życzliwi ludzie, którzy z chęcią mi pomogli, a nie olali, jak Ci na digarcie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ja powiem dlaczego Canon 100 a nie inne:
    A wiec tak (zaczynam bajke)
    Wybranie obiektywu Macro zajelo mi ok 1.5 miesiaca szukania po internecie (nie codziennie i srednio okolo 2-3 h dziennie - jak szukalem)
    Zaczalem od przeszukiwania tego forum potem patrzylem na pbase (przejrzalem 100000000000000000000 zdjec, moze nawet trochewiecej). Z wszystkich obiekrywow jakie byly sostepne na rynku (a jest ich troche) zostawilem sobie 4 bede wymienial nie w kolejnosci
    1) canon 100/2.8
    2) canon 60/2.8
    3) tamronik (ten, nad ktorym sie zastanawiasz)
    4) sigma 105/2.8 macro
    Patrzylem na 100000 sampli - pytalem sie uzytkownikow na forach na PM - ludzie za calego swiata wysylalimi sample (oraz RAWy). Na kocu - czyli ok 2 tyg temu (z kawalkiem) zrobilem sobie liste obiektywow, ktore moim zdaniem najbardziej mi pasuja - i wygladalo to tak
    1 miejsce- canon 100/2.8
    2 miejsce - canon 60/2.8 oraz Sigma 105/28
    3 miejsce - Tamron
    Co fajne bylo ze niektorzy ludzie mili kolegow, ktorzy mieli tamrona lub sigme - i dostalem te same zdjecia z roznych szkiel - tych samych elementow z tymi samymi parametrami (nie masz pojecia ile ja sie puszek z piwem naogladalem - jakos ludzie najlatwiej focili puszki - 2 miejsce to chyba byly telefony komorkowe, wierz mi bylo tego troche).
    Dlaczego taki wybor a nie inny a wiec w porownaniu np canona 60 i 100 oba sa piekne - ale jakos ludzie, ktorzy mieli 60 imieli doczynienia z 100 doradzali mi 100 o ile nie ma bariry finansowej, w wyborze obiektywu wazny jest jeszcze serwis, gwarancja. Zakupilem obiektyw z 7letnia gwarancja MacCam'a za (przelicznik z www.wp.pl) 1690PLN (kupilem za 300 funciakow gdzie obiektyw dostalem nastepnego dnia dostarczony DHLm albo FedExem z Honk-Kongu)
    Ludzie mieli rozne problemy - najgorsze - co uzytkownicy innych niz Canon szkielek to mowili ze czasm dzwiek silniczka sploszyl obiekt - ale to powiedzmy 3-5% (bron Boze ze jest tak zle) czasmi tamron/sigma dosyc dlugo serwisowala sprzet - tylko kilka osob mialo problemy, 99.99% wlasciceli roznych obiektywow nie miala problemow z BF/FF ani z mechanika. Wszystkie szkla byly dobre (czasami wiadomo zlosliwosc rzeczy martwych).
    Tak wiec wzialem wszystkie aspekty pod uwage i wyszlo ze jednak Canon - pytanie bylo czy 60 (EF-S) czy 100 (EF) - wrocilem na ot forum i kilka PL for i jednak wybor (chociaz powiem ze 100 byla moim cichym faworytem) bl oczywisty (niechodzilo mi o wzgledy finansowe - chcialemkupic pozadne szklo - za rozsadna cene - jak bym zarabial na zycie robiac makro to pewnie eLke bym kupil) tylko Canon 100.
    A teraz tak Jesli nie chcial bym Canona to moj wybor bylby
    1) Sigma 105/2.8
    2) Tamron
    Zdjecia z tej Sigmy strasznie mi sie podobaly - bardziej niz z Tamrona (takie "piwowe" testy tez mi ludzie przesylali)
    ale powiem tak te 4 przeze mnie wymienione szkielka to perelki, kazde znich zadowoli cie w 100%. Pamietaj ze ostrosc to nie wszystko - odwzorowanie koloroworaz SERWIS sa bardzo wazne.
    Jeszcze 1 spostrzerzenie (jak czytalem to forum to sie zastanawialem o czym ludzie tak "bzdurza" ze cieplo, kolory). Po zakupi i samplach z tego szkla zrozumialem. Niektore zdjecia (akie moje wrazenie) wygladaja jak na mie patrzysz jakby trojwymiarowe (tamron mi jakos najbardziej z tej 4 splaszczal je) niestety nie jestem w stanie powiedziec i wyjasnic tego fenomenu ale takie mam wrazenie - tudziez zbyt duzo sie naczytalem inaogladalm.
    Reasumujac moja bajke Canon zadowoli Cie w 100%
    Ostatnio edytowane przez mor_feusz ; 18-07-2007 o 23:34

Miasto
    Polska

Domyślnie

Przejrzałem zdjęcia, przeczytałem testy. Oba Canony mi się podobają. Tamron wydaje się jednak być nieco jaśniejszy (biorę pod uwagę zdjęcia testowe, które widziałem).

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Kazdy wybor bedzie dobry. Narazie - spadam na kilkanascie dni do PL i odetne sie od neta calkowice. Tamron jest super (ale bralbym Canona). Bedzie Ci sluzyl godnie.
    Pozdrawiam

Domyślnie

sprawdz sobie jeszcze przed zakupem (bo nie pamietam dokladnie, a swojego c100/2.8 macro juz chwile temu kupowalem), jak Tamron ma umiejscowiona przednia soczewke.

Tips jest taki, ze min odleglosc ostrzenia zazwyczaj podaje sie od przedniej soczewki, a tu:

Canon - soczewke ma na koncu obiektywu (czyli defacto mamy odleglosc ostrzenia: obiektyw-obiekt)
    Tamron albo Sigma (albo oba) - maja soczewke wpuszczona ze 3cm w glab obiektywu, co sprawia, ze fizyczna obudowa obiektywu musi sie znalezc te 3cm blizej obiektu (niz obudowa Canona)

EDIT: Polecam Canona 100'tke pod kazdym wzgledem.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów