Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: rzucona na glebokie wody,EOS 400D

photka
    Guest

Question rzucona na glebokie wody,EOS 400D

witam tych, ktorzy moga mi pomoc!
    od niedawna zajmuje sie w pracy robieniem zdjec roznych czesci, nie jestem zawodowym fotografem i do tej pory pracowalam na sony-m, na funkcji automat, bylo bez zarzutow. Miesiac temu zostal przez szefa zakupiony Canon EOS 400D i zaczely sie schody, poczawszy od instrukcji w jezyku polskim (ale jest juz ok wlasnie sie sciaga). Na funkcji automatycznej nie wychodza mi dobre zdjecia ,wiem ze to moja wina nie aparatu (jak niektorzy stwierdzaja), poniewaz mam za mala wiedze na temat pozostalych jego funkci. Nie bede tu prosic o jakies nauki (chociaz moze ktos slyszal o jakis krotkich szkoleniach w internecie?), ale podstawowe rzeczy warte zapamietania ktore bede mogla wykorzystac przy robieniu prostych zdjec na gladkim, jasnym tle. Obecnie problemem stalo sie fotografowanie dlugich( ok.40cm), cienkich czesci, tylko ich srodek jest wyrazny. Co robie zle?

Coś już napisał

Domyślnie

jeżeli są to małe przedmioty spróbuj na początek przekręcić "pokrętło" na funkcję macro (taki mały kwiatek)
    Jeżeli w trybie auto nie bardzo Ci wychodzi to może należałoby pomyśleć o lampie błyskowej (używałaś jej??)
    A odnośnie ustawień manualnych...hmmm jak tu prosto napisać:
    czas: im większa liczba tzn. że jest krótszy np. 90 jest dłuższym czasem niż np. 150
    przysłona: im większa liczba tym zdjęcia wychodza ostrzejsze (większa głębia ostrości) np. 5 - tło wychodzi lekko rozmyte, 11 - zdjęcie jest bardziej wyraźne i sam przedmiot i tło.
    a resztę to doczytaj sobie w necie... już tyle o tym wszyscy pisali... jakby co to pytaj śmiało
    Powodzenia
    Foto Epoka

photka
    Guest

Domyślnie

dzieki
    probowalam juz z funkcja makro i nic to nie dalo. Z lampa tez i bez lampy , mam nawet zrobione w biurze takie prowizoryczne miejsce do robienia zdjec z dwoma lampami (nie duzymi na wysiegnikach) i stolikiem z podwojnej pleksy(bialej i przezroczystej) i tez to nic nie daje. Wszystkie zdjecia ktore do tej pory robilam wychodzily mi bez zarzutu (ok 6000 zdjec czesci do samochodow), a z tymi cienkimi i dlugimy to naprawde jest problem

Bywalec

Domyślnie

Po prostu zostawmy fotografowanie ludziom, którzy albo to kochają i sie znaja na tym, albo jest to ich zawodem i mają z tego kasę.
    Nie dziwmy sie, ze na Zachodzie nie ma bezrobocia. Tam fachowiec jest do konkretnej roboty a u nas zwykły pracownik ma się znac na wszystkim.
    ehhh
    Sorry ale nie moglem sie opanowac.
    Canon Rulezzz

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Wklej to co robisz, bedzie mozna ocenic jakie bledy popelniasz.
    ...

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

to moze przyslij z 2-3 zdjecie ktore ci nie wyszly , i dobrze zeby byl z plikiem EXIF to moze stwierdzimy co robisz zle

Kuchatek mnie uprzedzil
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photka Zobacz posta
    Obecnie problemem stalo sie fotografowanie dlugich( ok.40cm), cienkich czesci, tylko ich srodek jest wyrazny. Co robie zle?
    czyli kłania się nauka odnośnie operowania głębią ostrości.
    Rób ze statywu małe iso i duża przysłona .
    Zdjęcia powinny być ostrzejsze w większej części , ew tryb krajobrazowy.

Ja tylko teoretyzuje , jeszcze nie mam lustrzani , ale z tego co wyczytałem to pozostaje zabawa przysłoną, Im większa tym zdjęcie w większej części będzie ostrzejsze

ew jak masz długie przedmioty to nie cpytaj ich wzdłuż

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

To jest właśnie GO i uroki lustrzanki, gdzie można nią (GO) manipulować...a nie tak jak w przypadku kompaktów z mikroskopowymi matrycami wszystkoi jest ostre bo GO jest ogroomna.

W tym przypadku raczej nie obędzie się bez użycia trybu w którym mamy wpływ conajmniej na przesłone (Av)
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez photka Zobacz posta
    Obecnie problemem stalo sie fotografowanie dlugich( ok.40cm), cienkich czesci, tylko ich srodek jest wyrazny. Co robie zle?
    Najpewniej ostrość łapiesz na środku przedmiotu, a jego początek i koniec leża poza głebią ostrości. Mozesz wystawić gdzieś na www przykład zdjęcia i wkleić tu link do niego?

Uzależniony
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Prościej zmienić szefa!
    kupił badziewne 400D zamiast jakiegoś "Marka" albo chociaż 5D;-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów