Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: A95 - nieostra lewa strona zdjęć

PiTT
    Guest

Domyślnie A95 - nieostra lewa strona zdjęć

Witam
    Co prawda niedawno się zarejestrowałem, ale od dłuższego czasu przeglądam forum i często korzystam z Waszych cennych uwag :wink:
    Ale do rzeczy, jakiś czas temu kupiłem Canona A95, przesiadka z A60
    Zdjęcia na dworzu są lepsze niż na A60, ale denerwuje mnie jedna rzecz
    Lewa strona jest nieostra
    Bez znaczenia czy na auto czy na manualu, czy używając jakichkolwiek trybów, prawie zawsze lewa strona zdjęcia jest nieostra
    Dla przykładu wklejam linka do zdjęcia w oryginalnej wielkości:
    http://strony.aster.pl/pitt/IMG_0885.JPG
    Sam nie wiem co z tym robić, ale chyba przejdę się do serwisu bo tak nie powinno być
    Z góry dzięki za wszelkie info
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

pewnie jakas wada optyki. uzywasz jakiegos filtra? moze obiektyw po prostu jest brudny?

serwis to najsensowaniejszy krok.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

PiTT
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    pewnie jakas wada optyki. uzywasz jakiegos filtra? moze obiektyw po prostu jest brudny?

serwis to najsensowaniejszy krok.
    Zero filtrów, obiektyw czyściutki
    Jedno pytanie, czy jest możliwe żeby przy takim zdjęciu jak to mógł łapać ostrość na środek a boki zostawiać rozmazane ?
    Przy zdjęciu z bliska może chyba tak być że nie będzie wszystko ostre, ale przy dużych odległościach to chyba wszystko powinno być idealnie
    Dzięki za odpowiedz, podjadę do serwisu

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

to ewidentnie nie jest wina ustawienia ostrości tylko marnej optyki. mój jeden zdezelowany filtr polaryzacyjny daje taki efekt na całym kadrze
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Na mój gust nieuszkodzony A95 przy dobrze zrobionej fotce ma ostrość jak 'żyleta' 8) Oczywiście jak na tą klasę aparatów. To zdjęcie z 1. postu zdecydowanie kwalifikuje aparat do wycieczki do serwisu Co do pytania o rozmazane boki, to owszem jest to możliwe, tylko bardziej to ma być blur związany z głębia ostrości, a tutaj to jest 'rozjechany, rozmydlony' obraz - a to w naturalny sposób, w sprawnym A95, bez żadnych dodatków, jest nieosiągalne.

PiTT
    Guest

Domyślnie

ehh... to już się cieszę
    co prawda z A60 też byłem w serwisie bo pojawiły się zdechlaki na matrycy i naprawili wszystko cacy,
    no nic, jutro może go zawiozę i napiszę co zrobili
    pozdrawiam

Administrator Awatar hazan
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiTT
    ehh... to już się cieszę
    co prawda z A60 też byłem w serwisie bo pojawiły się zdechlaki na matrycy i naprawili wszystko cacy,
    no nic, jutro może go zawiozę i napiszę co zrobili
    pozdrawiam
    Miałem kiedys dokładnie taki sam efekt jak opisujesz tylko ze z A60 - nieostrośc po lewej stronie - serwis załatwił sprawę (polecam jednak zwórcenie uwagi na LCD przy odbiorze ja miałe tak porysowany ze zarzadałem wymiany i to tez zrobili)

PiTT
    Guest

Domyślnie

Ok. już mogę odebrać aparat z sewisu
    Rozmawiałem z serwisantem i powiedział że wyregulował i jest ok. ale na zdjęciach szerokokątnych może występować efekt zaokrąglenia ( a co to ma do nieostrej matrycy? )
    Jak odbiorę to sprawdzę czy faktycznie regulacja coś dała, jak nie to będę dalej reklamował
    Pozdrawiam

[ Dodano: 28-03-2005 ]
    No to chyba po problemie
    Aparat odebrałem, cały czas robię próbne fotki i wydaje mi się że jest ok.
    Zdjęcia nie są już rozmazane, ale wiadomo że będę się teraz wpatrywał i patrzył czy przypadkiem nie jest coś rozmazane.
    Ogólnie serwis spisał się na 5
    Przez pomyłkę dali mi termin jak dla naprawy pograwancyjnej czyli 4 dni bo normalnie są 2 tygodnie
    Nie pozostaje nic innego jak dalej pstrykać fotki i cieszyć się z udanych ujęc
    Jeszcze raz dzięki za rady
    Pozdrawiam

P.S. A tak na marginesie, wiem że nie raz była o tym mowa, chodzi o filtry do aparatu.
    Czy jest sens zakładać filtr UV i ew. polaryzacyjny kołowy do zdjęć głównie w domu i czasami przy ładnej pogodzie ?
    Jeśli już tak to czy Hama jest godna uwagi czy coś droższego szukać ?

Uprawnienia umieszczania postów