Oczywiście racja. Pozwolę sobie napisać dokładnie o co mi chodzi

Posiadam następujący sprzęt:

Monitor: Samsung LCD 971P
System: Windows XP Prof
Karta graficzna: WinFast GeForce 6600
Kalibrator: Spyder2PRO

Przed wykonaniem kalibracji sprawdziłem sobie kontrolnie gamme jaką posiadam. Okazało się, że wynosiła ona 1.8 - na podstawie strony którą wyżej pokazywałem. Przełączając w OSD monitora w gamma na MODE 3 otrzymałem 2.2.
Idąc dalej uruchomiłem kalibrator zadając mu parametry:
Temp: 6500K
Jasność: 130 kadneli
Gamma: 2.2

Już przy wyborze gammy 2.2 zauważyłem wyraźnie przyciemnienie/przykontrastowanie mojego monitora, ale nie przejmując się tym na samym początku proces poprowadziłem do samego końca. Ostatecznie obraz był przyciemniony/przykontrastowiony. Sprawdziłem kontrolnie gamme na podstawie strony - wyszło ni mniej, ni więceja jak 2.6.
Dokonałem kolejnej kalibracji tak dobierając na początku gammę, aby uzyskać w obrazie kontrolnym gamme 2.2. Wyszło mi, że aby to uzyskać musiałem zadać gamme 1.8. Proces doprowadziłem do końca z zadawalającym dla mnie skutkiem. Nie wiem czemu, ale tylko u mnie (na tym monitorze + sprzęt + system) musiałem takie rzeczy robić. We wszystkich innym monitorach wszystko przebiegało poprawnie - gamma się zgadzała z 2.2 po kalibracji. Tylko w ten sposób uzyskałem u siebie obraz praktycznie taki sam jak na wszystkich innych monitorach które skalibrowałem. Jednak w dalszym ciągu nie wiem, dlaczego tak się u mnie dzieje.
Jeśli macie Państwo jakiś sposób na sprawdzenie moich wyników za pomocą jakiegoś softu, lub posiłkując się moim kalibratorem prosiłbym o sugestie. Używam najnowszego oprogramowania do Spyder2Pro.

Jako że sprawa ta zaczęło mnie lekko intrygować, prosiłbym o jakieś wskazówki, sugestie