Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Kalibrator

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Dzwoniąc po kilku firmach kalibrujących monitory jednak opcja nr 2 - trzeba zostawić loadera.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Jesli zostawisz loadera z profilu bedzie korzystac wszystko. Od photoshopa a na przegladarkach internetowych skonczywszy.
    ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A jak rozumieć pkt. czerni podawany w kandelach? Przykładowo kalibrowałem jakieś allegrowe monitory LCD + kilka laptopów i u niech pkt. czerni był na poziomie 0,75. U mnie w domu pkt. czerni jest na poziomie 0,27.
    Rozumiem, że idealnie byłoby gdyby był na poziomie "0".
    Przez to w domu (przy 0,27) mam ciemniejszy obraz niż przy monitorach z 0,75 - wygląda to logicznie. Jednak czy nie powinno być tak samo widać pod względem jasności?
    Zakładam że w każdym z nich ustawiłem ilość kandeli na 130.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    A jak rozumieć pkt. czerni podawany w kandelach? Przykładowo kalibrowałem jakieś allegrowe monitory LCD + kilka laptopów i u niech pkt. czerni był na poziomie 0,75. U mnie w domu pkt. czerni jest na poziomie 0,27.
    Rozumiem, że idealnie byłoby gdyby był na poziomie "0".
    Przez to w domu (przy 0,27) mam ciemniejszy obraz niż przy monitorach z 0,75 - wygląda to logicznie. Jednak czy nie powinno być tak samo widać pod względem jasności?
    Zakładam że w każdym z nich ustawiłem ilość kandeli na 130.
    Punkt czerni to własność matrycy. Nie ma żadnego wpływu na efekt kalibracji. Ważny jest rozkład jasności od punktu czerni do punktu bieli. Krok jasności ma być stały i rozróżnialnych 255 odcieni. Jeśli jest inaczej pomimo profilowania, problemem jest monitor. Jego charakterystyka jasności (gamma) jest w kształcie S, zamiast linii zbliżonej do prostej. Można pokombinować regulatorem gamma w monitorze.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Oczywiście racja. Pozwolę sobie napisać dokładnie o co mi chodzi

Posiadam następujący sprzęt:

Monitor: Samsung LCD 971P
    System: Windows XP Prof
    Karta graficzna: WinFast GeForce 6600
    Kalibrator: Spyder2PRO

Przed wykonaniem kalibracji sprawdziłem sobie kontrolnie gamme jaką posiadam. Okazało się, że wynosiła ona 1.8 - na podstawie strony którą wyżej pokazywałem. Przełączając w OSD monitora w gamma na MODE 3 otrzymałem 2.2.
    Idąc dalej uruchomiłem kalibrator zadając mu parametry:
    Temp: 6500K
    Jasność: 130 kadneli
    Gamma: 2.2

Już przy wyborze gammy 2.2 zauważyłem wyraźnie przyciemnienie/przykontrastowanie mojego monitora, ale nie przejmując się tym na samym początku proces poprowadziłem do samego końca. Ostatecznie obraz był przyciemniony/przykontrastowiony. Sprawdziłem kontrolnie gamme na podstawie strony - wyszło ni mniej, ni więceja jak 2.6.
    Dokonałem kolejnej kalibracji tak dobierając na początku gammę, aby uzyskać w obrazie kontrolnym gamme 2.2. Wyszło mi, że aby to uzyskać musiałem zadać gamme 1.8. Proces doprowadziłem do końca z zadawalającym dla mnie skutkiem. Nie wiem czemu, ale tylko u mnie (na tym monitorze + sprzęt + system) musiałem takie rzeczy robić. We wszystkich innym monitorach wszystko przebiegało poprawnie - gamma się zgadzała z 2.2 po kalibracji. Tylko w ten sposób uzyskałem u siebie obraz praktycznie taki sam jak na wszystkich innych monitorach które skalibrowałem. Jednak w dalszym ciągu nie wiem, dlaczego tak się u mnie dzieje.
    Jeśli macie Państwo jakiś sposób na sprawdzenie moich wyników za pomocą jakiegoś softu, lub posiłkując się moim kalibratorem prosiłbym o sugestie. Używam najnowszego oprogramowania do Spyder2Pro.

Jako że sprawa ta zaczęło mnie lekko intrygować, prosiłbym o jakieś wskazówki, sugestie

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Najprościej: Zadana gamma ma być taka, aby oprogramowanie profilera, po robocie, pokazało 2.20. Może być różna, spotkałem się w wartościami od 1,6 do 2,8. Czym gorszy monitor tym bardziej regulator pokazuje co innego.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A w jaki dokładny sposób mogę sprawdzić jaką mam obecnie gammę aby nie wzorować się wzorcem na oko?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz Zobacz posta
    A w jaki dokładny sposób mogę sprawdzić jaką mam obecnie gammę aby nie wzorować się wzorcem na oko?
    Software'em od kalibratora.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów