Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Wątek: Luzy 50 f/1.4

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Luzy 50 f/1.4

Wiatm,
    mam pytanie do posiadaczy Canona 50 f/1.4:

Czy wystepują u Was luzy na pierścieniu nastawu ostrości? W moim obiektywie te luzy są wyczuwalne dość mocno (około 0,5 mm) przy poruszaniu pierścieniem góra-dół i lekko na boki?

Proszę i informację.

Poz.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

I tak ma być. Każdy obiektyw ma takie luzy.

Mój egzemplarz ma. Moja Sigma też ma. Elżbiety też pewnie mają
    Ślubna
    No i niestety N.

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PrzemeS Zobacz posta
    I tak ma być. Każdy obiektyw ma takie luzy.

Mój egzemplarz ma. Moja Sigma też ma. Elżbiety też pewnie mają
    Nie za bardzo chce mi sie w to wierzyc, mam tamrona i tam pierscien nie ma ani troche luzu. Vitez pisał że jego egzeplarz 50 nie ma zadnych luzow a taki luz moze z czasem doprowadzic do problemów z AF.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Też mam luz i się nie przejmuje .

Ładna pogoda , idź porób troszkę fotek i nie patrz na luz . On naprawdę nie ma wpływu na foty

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

U mnie nie ma luzów, wcześniej nie zwracałem nawet uwagi na to.. Pozdrawiam
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Luzy na pierścieniu to żaden problem. W tym obiektywie po pewnym czasie pojawia się luz na tubusie i w mechaniźmie AF co skutkuje nietrafianiem z ostrością.

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Tylko tak:
    kupiłem go w sklepie internetowym, w pierwszym egzeplarzu zacinał sie AF i czasami piszczal teraz dostalem drugi (zapłacilem za odeslanie pierwszego, 40 zł - w plecy) i jak tylko go wziolem do reki to poczulem ze lata w nim pierscien no moze lata to za duze slowo ale jest luzny krew mnie zalewa

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

To jeszcze do tematu.

Mojej 50-tce czasem nie chce sie ostrzyc AFem. Naciskam spust i nie chce ruszyc. Tak jakby byla leniwa, albo silnik nie mial sily ruszyc tym calym czlonem. Slychac takie delikatne szarpniecie ale dalej nie idzie. Jak ruszy to juz chodzi normalnie. Czasem recznie troche poruszam energicznie aby go rozkrecic i znowu jest dobrze.

Czy ktos z was mial juz taki przypadek z 50/1.4.
    Moj egzemplarz ma juz 5 lat.
    Czy to silnik juz siada czy troche smaru trzeba?

Bywalec
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    To jeszcze do tematu.

Mojej 50-tce czasem nie chce sie ostrzyc AFem. Naciskam spust i nie chce ruszyc. Tak jakby byla leniwa, albo silnik nie mial sily ruszyc tym calym czlonem. Slychac takie delikatne szarpniecie ale dalej nie idzie. Jak ruszy to juz chodzi normalnie. Czasem recznie troche poruszam energicznie aby go rozkrecic i znowu jest dobrze.

ja mialem takie zdazenie w pierwszym egzeplarzu 50. Mysalem ze juz po niej nastepnego dnia podpiolem ja jeszcze raz do body i zadzialala. ta 50 to jakas niedopracowana konstrukcja

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    To jeszcze do tematu.

Wracajac do tego tematu.
    Problem coraz bardziej mi doskwieral. Czesto musialem go popychac recznie.
    Dochodzily piski i nierownomierne przeostrznie calego zakresu na AF.
    Balem sie ze w koncu silniczek sie przepali.
    Ze wzgledu na czas wolny w zleceniach postanowilem sie zabrac za sprzet z mysla ze jak cos rozwale to miesiac zamrozenia na Zytniej przezyje.
    Rozebralem szklo od strony bagentu i od przodu, jak sie okazuje od strony bagnetu nie ma takiej potrzeby.
    Prowadniece byly szuche z resztkami smaru, bardzo delikatnie i dokladnie je przesmarowalem. Ze wzgledu ze to szklo AF a nie MF uzylem smaru LUB OIL 88 marki Kontakt zamiast silikonowego. Tutaj trzeba uwazac na mechanizm przyslony, ktory akurat jest jest w glebi, zeby nic sie tam nie doslalo, bo bedzie do wymiany.
    Skrecilem, no i po kilku przeostrzeniach calego zakresu szklo rzeczywiscie ozylo, AF chodzi plynnie i szybciej. Zobacze jak dlugo, bo to lekki smar i moze szybko odparowac.

Nie zachecam do samodzielnych napraw osob ktore wczesniej nie mialy z tym doczynienia. JA juz swoje przecwiczylem rozbierajac szkla MF potem AF, kilka aparatow 35mm i 6x6 wlacznie z czyszczeniem samych listkow centralnych migawek. Trzeba miec odpowiednie narzedzia i troche juz doswiadcznienia, bo te szkla AF sa duzo bardziej delikatne. Zawsze tez korzystam z parts manual
    http://home19.inet.tele.dk/ne/manualer.htm

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów