Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Korpusy FD - dokladnosc pomiaru itp.

Mieszany widok

Domyślnie

Próbował ktoś kiedyś naprawiać obiektyw Canon FD?
    10 kg Canona FD

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli miałem rację był to fuks.
    Przepraszam bardzo ale dopiero teraz dotarło do mnie że robiłeś podgląd ostrości na maksymalnie otwartym obiektywie (nigdy czegoś takiego nie robiłem bo w sumie po co).
    Przy maksymalnie otwartej przysłonie nie widzę faktycznie żadnej reakcji.
    Choć jeśli w twoim obiektywie następuje jakieś przymknięcie przysłony to może jest to jakiś jego defekt bądź też cecha charakterystyczna dla tego modelu. Że zdjęcia wychodzą O.K. to może też być zasługą trochę większej tolerancji na naświetlanie materiałów analogowych. No chyba że robisz na slajdach-a tu już nie ma przebacz.
    Przepraszam jeszcze raz za nie zrozumienie ale nie przyszło mi jakoś do głowy żeby sprawdzać głębię ostrości na maks. otwartym obiektywie no bo przecież to akurat widzę bez uruchamiania tej funkcji.

Domyślnie

Maku, a ja już ci zazdrościłem wrażliwości oka. Ja tam nic nie widziałem.
    Wybadałem sprawę i okazuję się, że obiektyw jest uszkodzony.
    Wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem miały "korekcję" ponad jedną działkę. Myślałem, że mam obiektyw f/1.4 a tak naprawdę to był f/1.8. Pozbyłem się swojego Canona A1 bo myślałem, że źle mierzy światło.
    Domyślam się jak go naprawić, ale muszę dorwać odpowiednio mały śrubokręt.
    Na razie postaram się z tym jakoś żyć ustawiając korektę +1EV i tyle.
    Ma ktoś jeszcze może podobny problem? Statystycznie 20% szkieł FD powinno go mieć.
    Zna ktoś może we Wrocławiu dobry serwis, co by radził sobie z obiektywami FD?
    10 kg Canona FD

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez medeis Zobacz posta
    Na razie postaram się z tym jakoś żyć ustawiając korektę +1EV i tyle.
    Ma ktoś jeszcze może podobny problem? Statystycznie 20% szkieł FD powinno go mieć. FD?
    Jak się problem objawia to już wiemy, ale może napisz co jest przyczyną i jakie podejmujesz środki zaradcze (oprócz korekcji i poszukiwań serwisu). Po co ten mały śrubokręt?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkl8 Zobacz posta
    Jak się problem objawia to już wiemy, ale może napisz co jest przyczyną i jakie podejmujesz środki zaradcze (oprócz korekcji i poszukiwań serwisu). Po co ten mały śrubokręt?
    Przyczyny niestety nie znam. Zdaję się, że ten obiektyw tak miał od momentu kiedy go kupiłem.
    Rozebrałem wczoraj moją 50-tkę i złożyłem z trudem wielkim z powrotem, ale udało się, przysłona pracuje prawidłowo.
    Ostatnio edytowane przez medeis ; 09-08-2008 o 16:56
    10 kg Canona FD

Uprawnienia umieszczania postów