Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Korpusy FD - dokladnosc pomiaru itp.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Zajeżdzić można wszystko. Póki co jestem optymistą, że mi moje OM-y nie wysiądą jeden po drugim. Co do ich mechaniki- już na starcie systemu Olympus gwarantował przebieg migawki na 100 tys cykli, a temperaturę pracy korpusu OM-1 od -50 °C do bodajże +60 °C. I faktycznie, Olki brały udział w wyprawach antarktycznych, pracowały ostro w dżunglach Borneo, Afryki, w Himalajach i gdzie tylko nogi reportera poniosły, i znosiły te skrajne warunki.
    Wrażliwa w OM-ach jest natomiast elektronika, ale raczej tylko wtedy, gdy się wsadzi łapy pod maskę- elektryczność statyczna może rozwalić scalaki, a od zewnątrz nawet delikatne naloty na stykach do lampy mogą spowodować brak synchronizacji, brak pomiaru TTL błysku lub potwierdzenia gotowości lampy.
    Z dostępnością optyki nie jest aż tak żle, raczej pełno jest wygórowanych oczekiwań. Dobra optyka to niekoniecznie akurat ta jaśniejsza, niekonieczie stałoogniskowa i niekoniecznie firmowa. Albo się jest snobem, albo się po prostu poszukuje dobrego szkła. Miałem okazję sporo szkiełek zweryfikować i porównać, kilka jeszcze sobie testuję, ale mam tego po prostu już za dużo, aby rzetelnie wszystko wykorzystać. Są takie niuanse, że gorszy obiektyw okazuje się lepszy, bo jego wada jest akurat jak znalazł w danej sytuacji do uzyskania efektu, o który chodzi. Najprostszy przykład, to przenoszenie kontrastu- w ostrym świetle w letni dzień bardzo ostry i kontrastowy obiektyw daje taką rozpiętość tonalną, że najcześciej przepala się światła, a mniej kontrastowy w naturalny sposób spłaszcza rozpiętość tonalną i zdjęcie jest OK, z fajnymi cieniami i niewyżartymi światłami. Większe winietowanie też często pozwala na wydobycie przynajmniej w rogach jakiegoś kontrastu między chmurami a niebem, nie będąc odczuwalne w pozostałych rogach, a niewinietujący obiektyw naświetli niebo jak jedną białą plamę. Tylko problemem jest nosić ze sobą wszystkie obiektywy w pełnym zakresie ogniskowych, i te lepsze, i te gorsze, i zmieniać je w zależnosci od motywu zdjęcia, że nie wspomnę o budżecie. Czesto mam wrażenie, że nowe obiektywy trzeba dokupywać nie pozbywając się starszych, bo one mają jakieś zalety, które wcześniej czy później o sobie przypomną.

Miasto
    Kraków

Domyślnie

OM3Ti - padla migawka. Serwis w Hamburgu naprawil... po kliku miesiacach padlo. Poniewaz to bylo w czasach wysokich oplat celnych darowalem sobie reklamacje i dalsze naprawy. Ale OM1 i OM2 nigdy mnie nie zawiodly.
    Do T70 powoli sie przyzwyczajam, miedzy nim a olkami jest przepasc w kulturze pracy ale da sie wytrzymac, film cz-b wyszedl ladnie naswietlony. Zakladam wiec slajd i testuje dalej.
    I wiem jedno... jeszcze kiedys sobie kupie w pieknym stanie OM1 , tak do macania :-)

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

T-70 parę razy "pomacałem" i wydał mi się całkiem klawym sprzętem:-D
    Dysponuję natomiast takim canonowskim wynalazkiem pt. Canon EF-M, czyli EOS-em bez AF i TTL błysku. Też klawa rzecz, aczkolwiek sprzęcik jest mało znany i stanowczo niedoceniany. Ogólnie dobrze wyposażony korpus, ale ma też spore braki- nie można podpiąć wężyka i brak podglądu GO. Ale, jak sie weźmie optykę nie-EF, to podgląd GO jest w "czasie rzeczywistym" . Mimo tego parę razy brałem go na wczasy ze względu na mała masę. Zauważyłem też, że robię na nim ostrzejsze zdjęcia, niż na EOS-650, co jest moim zdaniem związane z jedną z jego "wad" okazujących się w efekcie niesamowitą zaletą:
    korpus ma spore opóźnienie wyzwolenia migawki i długi zanik obrazu z powodu ślamazarnego ruchu lustra, ale to powolne działanie lustra daje i odczuwalnie, i widocze w efektach zdjęciowych mniejsze wstrząsy!

Domyślnie Obiektyw Canon FD

Witam wszystkich posiadaczy szkieł FD.
    Trapi mnie pewna spawa i ciekaw jestem czy koś z was spotkał się z czymś podobnym.
    Zauważyłem dzisiaj, że mój Canon T90 wskazuje różne czasy ekspozycji dla teoretycznie tych samych przysłon. Już wyjaśniam. Kiedy ustawie na T90 f/1.4 czas naświetlania wynosi 1/60s, a kiedy na podglądzie głębi ostrości robie pomiar światła na takiej właśnie przysłonie w trybie manualnym, wskazuje wartość 1/30s.
    O co może chodzić?
    Czyżby obiektyw był uszkodzony?
    Dodaj, że pomiar dokonywany był na jednolicie oświetlonej ścianie, a problem występuje na moich dwóch z ośmiu obiektywów.
    Na mój rozum pomiar światła przez przymkniętą przysłonę jest bardziej wiarygodny, a różnica 1EV to jednak sporo.
    Może ktoś się z tym spotkał. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
    10 kg Canona FD

Początki nałogu Awatar tom170
    Miasto
    Gogolin/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez medeis Zobacz posta
    Na mój rozum pomiar światła przez przymkniętą przysłonę jest bardziej wiarygodny, a różnica 1EV to jednak sporo.
    Może ktoś się z tym spotkał. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
    Nie bardzo rozumiem w czym jest problem... skoro zdjęcia wychodzą dobrze to jest wszystko ok. A tak wogóle z ta przymknietą przysłona i bardziej wiarygodnym pomiarem. Załóżmy, że twoje powieki to przysłona i patrzysz na coś w dzień (nie pod słońce) to jak lepiej widzisz z przymruzonymi oczyma czy otwartymi bo ja otwartymi :] Tak samo tutaj jak moze byc dokladniejszy pomiar po przymknieciu przyslony jak mniejsza ilosc swiatla spada przez obiektyw to napewno aparatowi trudniej odebrac od wiekszej ilosci swiatla wpadajacego przez obiektyw. A obliczenie czasu na podstawie przyslony to każdy potrafi zrobić orientacyjnie np 1/60 przy F/5.6 to 1/120 przy f/4....
    EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Skłaniałbym się w stronę pomiaru przy otwartym obiektywie- jako poprawny.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przymykając przesłonę ograniczasz ilość światła wpadającego przez obiektyw i tym samym oszukujesz światłomierz, który usiłuje dostosować parametry ekspozycji do nowych warunków.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku Zobacz posta
    Przymykając przesłonę ograniczasz ilość światła wpadającego przez obiektyw i tym samym oszukujesz światłomierz, który usiłuje dostosować parametry ekspozycji do nowych warunków.
    Nie wiem czy mogę się z tym zgodzić.
    Przy otwartej przysłonie w trybie AV aparat mierzy światło dla pełnego otworu np. f/1.4 i przelicza dla kolejnych przysłon czasy naświetlania. Robi to na podstawie zaprogramowanych krzywych. A kiedy przymykamy przysłonę symulujemy dokładnie takie warunki jakie panują w momencie otwarcia migawki i naświetlenia kliszy. Wcale nie oszukuje w ten sposób światłomierza.
    Dziwi mnie jednak to, że tylko dwa obiektywy tak mają. Np. na mojej 35mm f/2.0 od całkowicie otwartej do całkowicie przymkniętej przysłony wskazania światłomierza są dokładnie takie same jak dla kalkulatora AV. Nie może to być więc tak, że światłomierz nie daje rady dobrze zmierzyć światła dla f/22.

Tak jak już pisałem dla 50mm f1.4:
    Kiedy ustawie na T90 f/1.4 w trybie AV czas naświetlania wynosi 1/60s, a kiedy na podglądzie głębi ostrości robie pomiar światła na takiej właśnie przysłonie w trybie manualnym (podgląd głębi), wskazuje wartość 1/30s.
    W obu przypadkach taka sama przysłona, wcale nie jest ciemniej, a pomiar różni się o jedną działkę.
    Ostatnio edytowane przez medeis ; 24-07-2008 o 16:31
    10 kg Canona FD

Początki nałogu

Domyślnie

AV i stopped-down to niby to samo, ale nie to samo. A podglad GO nie sluzy do pomiaru swiatla, byc moze T90 ma prawo wariowac w takiej sytuacji. Szczerze mowiac z ciekawosci sprawdze jak to jest w EOSach.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W EOS'ach pomiar jest chyba wstrzymywany podczas podglądu głębi ?

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów