Skłaniałbym się w stronę pomiaru przy otwartym obiektywie- jako poprawny.
Skłaniałbym się w stronę pomiaru przy otwartym obiektywie- jako poprawny.
Przymykając przesłonę ograniczasz ilość światła wpadającego przez obiektyw i tym samym oszukujesz światłomierz, który usiłuje dostosować parametry ekspozycji do nowych warunków.
Nie wiem czy mogę się z tym zgodzić.
Przy otwartej przysłonie w trybie AV aparat mierzy światło dla pełnego otworu np. f/1.4 i przelicza dla kolejnych przysłon czasy naświetlania. Robi to na podstawie zaprogramowanych krzywych. A kiedy przymykamy przysłonę symulujemy dokładnie takie warunki jakie panują w momencie otwarcia migawki i naświetlenia kliszy. Wcale nie oszukuje w ten sposób światłomierza.
Dziwi mnie jednak to, że tylko dwa obiektywy tak mają. Np. na mojej 35mm f/2.0 od całkowicie otwartej do całkowicie przymkniętej przysłony wskazania światłomierza są dokładnie takie same jak dla kalkulatora AV. Nie może to być więc tak, że światłomierz nie daje rady dobrze zmierzyć światła dla f/22.
Tak jak już pisałem dla 50mm f1.4:
Kiedy ustawie na T90 f/1.4 w trybie AV czas naświetlania wynosi 1/60s, a kiedy na podglądzie głębi ostrości robie pomiar światła na takiej właśnie przysłonie w trybie manualnym (podgląd głębi), wskazuje wartość 1/30s.
W obu przypadkach taka sama przysłona, wcale nie jest ciemniej, a pomiar różni się o jedną działkę.
Ostatnio edytowane przez medeis ; 24-07-2008 o 16:31
10 kg Canona FD
AV i stopped-down to niby to samo, ale nie to samo. A podglad GO nie sluzy do pomiaru swiatla, byc moze T90 ma prawo wariowac w takiej sytuacji. Szczerze mowiac z ciekawosci sprawdze jak to jest w EOSach.
W EOS'ach pomiar jest chyba wstrzymywany podczas podglądu głębi ?
Powiem tak:
Na moim AE-1 PROGRAM z obiektywem 50mm 1:1.4 ten nowszy typ (bez przekręcanego pierścienia) mam dokładnie taki sam objaw jak Ty. Przymykając przysłonę widzę że do obiektywu wpada mniej światła i to samo widzi swiatłomierz.
W eosach obiektywy posiadają styki którymi ..... stop po chwili zabawy dochodzę do wniosku że pomiar ekspozycji jest przy podglądzie po prostu blokowany (tak jak już tu Bagnet007 napisał).
W AE_1 Program nie widzę takich styków. Być może jest tak że z różnymi obiektywami jest różnie tzn. przy współpracy z jednymi pomiar jest blokowany a z innymi nie. Może to jakiś defekt obiektywu. Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Bo ten aparat dopiero niedawno kupiłem i nie znam jeszcze tego systemu. Takie działanie wydawało mi się logiczne dlatego nie przejmowałem się tym. A że nie posiadam jeszcze innych obiektywów to nie miałem szans zaobserwować różnicy.
Ja jednak nie zauważam zmiany ilości wpadającego światła.
Ustawiając na pierścieniu f1.8 i przymykając przysłonę widzie jak się ściemnia, a pomimo to czas naświetlania pozostaje taki sam.
Dzisiaj przyszedł listonosz i przyniósł mi nowy nabytek: Canona New F1. Okazuje się, że i w tym aparacie objawy są identyczne.
10 kg Canona FD