Przymierzam sie na wiosne do zakupu jakiegoś cyfraka i zbieram rózne informacje na ich temat.

Ostatnio interesuje mnie coś takiego jak funkcja kamery internetowej. Pytanie jest więc następujące: jakie parametry techniczne aparatu cyfrowego świadczą o tym że może on również służyć jako kamerka internetowa? Czy jest to coś związane z optyką? wielkoscia matrycy? wyposazeniem dodatkowym? oprogramowaniem?

Widziałem kiedys w jakims sklepie dosc tanie aparaciki (prawie zabawki) które niby mozna było stosowac jako kamerka internetowa ale ich parametry techniczne dla potrzeb fotografi były bardzo niskie. Ostatnio jednak w opisie Minolty Xt znalazłem info że posiada ona funkcję kamerki internetowej - a jest to już pod wzgledem jakości wykonywanych zdjec całkiem ciekawy model aparatu.

Inne moje pytanie to jaka jest jakość obrazu uzyskanego z takiego aparatu-kamerki w porównaniu do typowej kamerki internetowej? Czy taki aparat-kamerka nadaje się do zastosowania w wideoczatach takich jak np na Onecie czy Interii? Czy stosowanie cyfraka jako kamerki bedzie miało wpływ na jego przyspieszone zuzycie - akumulator? matryca?

Proszę o wszelkie informacje na nurtujący mnie temat. Kiedyś zapytałem o to samo w sklepie komputerowym oferującym także aparaty ale sprzedawca zdecydowanie nie był w temacie