Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Canon IXUS 950 IS

mentor22
    Guest

Domyślnie

Ok,

tym razem warunki 100% identyczne, światło naturalne, tryby auto, bez lampy, na lekkim zoomie optycznym. Odległość obiektów ok 15-20 metrów:wink:

Jakby nie opis nazwy pliku doszlibyscie, ktory jest ktory?

http://i35.photobucket.com/albums/d1...ps/ixus109.jpg

http://i35.photobucket.com/albums/d1...ps/a75-021.jpg

Pozdr
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jak na moje mocno amatorskie oko, powershot i tym razem zrobil lepsze foto ??:
    Ostatnio edytowane przez mentor22 ; 04-03-2008 o 15:37 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Juriko

Domyślnie

Ach, te tryby auto.
    Warunki te same ale aparaty zastosowały znów zupełnie inne podejście w tym trybie.
    A75 ponownie pojechał na niskim ISO50, a IXUS podniósł ISO do 400, poza tym niewykluczone, że A75 bardziej wyostrza jpegi, ale o tym można by się przekonać , gdybyś zrobił oba zdjęcia w ten sam sposób. A to można tylko w trybie ręcznego ustawienia parametrów ekspozycji, bądź w preselekcji przysłony, czasu, może nawet by się udało w trybie P, tylko nie w auto.
    Co do wyostrzania, ( nie mam obu aparatów) najprawdopodobniej można w IXUS'ie ustawić stopień wyostrzenia jpega.

mentor22
    Guest

Domyślnie

Na siłe bronicie IXUSA, i usprawiedliwiacie gorsze zdjecia tym, że to tryb auto. Tylko że, po to kupiłem Ixusa, gdyż na fotografii za bardzo się nie znam. Gdybym miał większe pojęcie to kupiłbym bym zapewne lustrzanke. Przeciez oferta ixusa skierwoana jest do amatorów, a nie profesjonalistów. Czyli do osób, które w większości przypadków będą używały właśnie tak krytykowanego przez Was trybu automatycznego. Wiec jesli tryb auto jest do bani, w tym aparacie, pytam sie gdzie jest sens kupowania tego małego i prostego w obsludze kompaktu, ktory miał robić zaj.... foty

Pozdr

Domyślnie

Jeśli o mnie chodzi, to ani nie bronię IXUSa, ani nie krytykuję A75, nie mam w tym żadnego interesu.
    Staram się tylko wykazać , że ich tryby auto zachowują się inaczej w tych samych warunkach zdjęciowych i warto przynajmniej o tym wiedzieć dokonując porównań.
    Co do wartości trybu auto. Jak widzisz na swoich przykładach, zachowują się zupełnie nieprzewidywalnie, dlatego moim zdaniem warto zamiast trybu auto zastosować przynajmniej tryb P, gdzie mamy kontrolę nad ISO i balansem bieli.
    Warto też w razie potrzeby skorzystać z ustawień dotyczących wyostrzenia i kontrastu , który przypuszczam jest dostępny przynajamniej w nowszym IXUS'ie, a być może i w starszym A75.
    Ostatnio edytowane przez Juriko ; 05-03-2008 o 14:00

mentor22
    Guest

Domyślnie

Wiesz, tylko że w Ixusie nie ma trybu P. W A75 go znalazlem, ale Ixus ma jedynie: AUTO, M (manual), SCN, filmy. Tylko te cztery.

Domyślnie

Z tego co wyczytałem, w IXUS'ie tryb Manual, to odpowiednik trybu P. Nie umożliwia pełnych ręcznych ustawień ekspozycji, lecz tak jak właśnie w trybie P, daje możliwość ustawienia ISO, balansu bieli i kompensacji ekspozycji.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To o niczym nie świadczy, ale tak przy okazji, te zdjęcia z IXUS'a lekko wyedytowane, głównie ostrzenie:

Ostatnio edytowane przez Juriko ; 05-03-2008 o 21:45 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Chicago, IL

Domyślnie

Z tego co widze to IXUS zawsze daje ci wysokie ISO. Sprawdz w ustawieniach czy nie masz wybranego trybu "Hi ISO" zamiast "Auto ISO". Jesli dobrze pamietam to zmiana powinna byc na "strzalce w gore". Mozesz tez sprobowac przywrocic ustawinenia fabryczne i wtedy zrobic fotki. Robilem tymi apratami duzo zdjec w pomieszczeniu i nigdy w trybie auto nie poszedl powyzej ISO200.

Tedi27
    Guest

Domyślnie

Witam mam pytanko co do tego aparatu (Ixus 950Is), chodzi o to ,że na niektórych zdjeciach widoczne są mocno zaciemnione rogi (efekt. zwany winietowaniem), próbowałem przy różnych ustawieniach i głównie pojawiają sie ciemne rogi przy zdjęciach robionych w pomieszczeniach lub np. w trybie makro, najbardziej zaciemniony jest prawy dolny róg, choć przy zrobieniu ok 500 fotek inne rogi tez niejednokrotnie są zaciemnione. Myśle nad oddaniem go do sklepu i wybraniu czegoś innego, jest to moja 5 cyfrówka i nigdy wczesniej nie miałem podobnego problemu, Proszę o odpowiedź i jakiekolwiek uwagi.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tedi27 Zobacz posta
    Witam mam pytanko co do tego aparatu (Ixus 950Is)
    Nie pisz w trzech miejscach na raz - to nie jest mile widziane. W tym wątku piszesz w odpowiednim miejscu i wystarczy.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tedi27 Zobacz posta
    Witam mam pytanko co do tego aparatu (Ixus 950Is), chodzi o to ,że na niektórych zdjeciach widoczne są mocno zaciemnione rogi (efekt. zwany winietowaniem),..
    tu masz przykładowe zdjęcia z tego aparatu (ELPH SD850IS = IXUS 950IS):
    http://www.dpreview.com/gallery/canonsd850is_samples/

jesli Twoje są podobne to znaczy, że ten typ tak ma; natomiast jesli winietuje bardziej to może być wadliwy (choć nie mam pomysłu na uszkodzenie, które mogłoby skutkować winietą?)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów