Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Canon IXUS 950 IS

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie Canon IXUS 950 IS

Czy ktoś używa Canona IXUS 950 IS ? Jak się sprawdza ? Potrzebuję kompakta by był w domu pod ręką i nie wiem na co się zdecydować

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja sobie ciagle strzylem zabki na jakies ixusy ale chyba w koncu stanie na S5 IS. Cena spadnie do rozsadnych 1500zl a takiego zooma ze stabilizacja, USM i stopka na lampe bardziej potrzebuje ja i moja dziewczyna

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ja sobie ciagle strzylem zabki na jakies ixusy ale chyba w koncu stanie na S5 IS. Cena spadnie do rozsadnych 1500zl a takiego zooma ze stabilizacja, USM i stopka na lampe bardziej potrzebuje ja i moja dziewczyna
    Też myslałem o S5 IS oraz G7 , ale z drugie strony jak kompakt to mały

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    ale z drugie strony jak kompakt to mały
    Kwestia poziomu wymagan co do wielkosci. Moje: ma sie zmiescic do torebki (takiej standardowej a nie na jedna karte kredytowa ), plecaczka, reklamowki, w pokrowcu biodrowym. Takie co sie mieszcza w kieszeni koszuli czy tylniej kieszeni spodni latwo upuscic, uszkodzic, zgubic . S5 brakuje tylko RAW ale przeboleje.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Kwestia poziomu wymagan co do wielkosci. Moje: ma sie zmiescic do torebki (takiej standardowej a nie na jedna karte kredytowa ), plecaczka, reklamowki, w pokrowcu biodrowym. Takie co sie mieszcza w kieszeni koszuli czy tylniej kieszeni spodni latwo upuscic, uszkodzic, zgubic . S5 brakuje tylko RAW ale przeboleje.
    A moje wymagania : ma generowac ładne jpg (bez zbędnej obróbki) do rodzinnego albumu , a foty mają być wykonywane przez osobę , która na fotografii sie nie zna ( czyli moją żonkę ) i przy tym być poręcznym .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    i przy tym być poręcznym .
    No to tylko to musisz sprecyzowac (ja sprecyzowalem, ty na razie nie ). Reszte wymagan spelnia chyba dowolny, porzadny kompakt.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

No to tylko to musisz sprecyzowac (ja sprecyzowalem, ty na razie nie ). Reszte wymagan spelnia chyba dowolny, porzadny kompakt.
    OK , ale akurat nie wiem czy 950 spełnia moje wymagania . Według specyfikacji tak , ale życie życiem i różnie może być . Więc pytanie z pierwszego posta skierowałem do użytkowników aparatu, a nie do teoretyków .

Coś już napisał

Domyślnie

hmm , nie chcę generalizować , ale miałem ixsusa 75 i nie podobały mi się zdjęcia w pomieszczeniach , słaba lampa , mocno zaciemnione narożniki przy robieniu z lampa , kombinowałem z iso , ale cudów nie było mimo nowego procesora .

Uzależniony

Domyślnie

Z mojej strony słowo o IXUS 850IS -nieco starsza konstrukcja, nie mająca może kilku bajerów (no i jednak 6Mpix), ale i tak bardzo zbliżona.
    Założenie było takie - aparat dla dziadków do fotografowania wnusi i zgromadzeń rodzinnych, ew. na wakacyjne wyjazdy, taki żeby był pod ręką i nie przeszkadzał (jak najmniejszy) będąc przy tym jak najprostszy w obsłudze (bo dziadek bardzo się złości jak musi manipulować, a babcia to na samą myśl ucieka ), robiąc możliwie "ładne zdjęcia" i do tego w miarę elegancki (dziadkowie zostali uprzedzeni, że przy tak małym aparacie trzeba będzie pójść na kilka drobnych kompromisów - tym drobniejszych im bardziej typowe warunki robienia zdjęć).
    Padło na 850 IS.
    Po "przesiadce" z lustra na tą zabawkę byłem nieco rozczarowany jakością obrazu w kadrach przy słabszym świetle (agresywne odszumianie, po lekturze dpreview sądziłem, że efekt nie będzie aż tak widzoczny), no ale w końcu to już mikrokompakt pomyślałem (a oko przyzwyczaiło się już do zdjęć z lustra)... aż do chwili kiedy miałem możliwość porównania sporej partii zdjęć z tej samej imprezy, dodam w raczej ciemnych warunkach, wykonanych innymi małpkami (różnego kalibru, choć nieco starszych) -plastyczność obrazu z tej małej zabaweczki do dziś powoduje u mnie uśmiech na twarzy i przyjemny spokój, że dziadkowie mają jednak odpowiedni aparat, nawet jeśli momentami efekt był bardziej "cyfrowy", a mniej "chrupiący" (crispy..?).
    Do zdjęć w pełnym świetle dziennym i w mocno oświetlonych pomieszczeniach brak zastrzeżeń (wiadomo, trochę CA, dystorsje na szerokim, ale to nadal tylko mikrokompakt).
    Żeby było obrazowo i konkretnie - zdjęcia w słabym świetle nie nadają się do powiększeń powyżej 10x15 bez straty jakości (choć niekiedy na lekko cieniowanych powierzchniach i tak widać zaczątki artefaktów), te dzienne spokojnie się nadają, choć nie robiłem jeszcze konkretnych prób.
    Duży wyświetlacz, jest naprawdę czytelny, także w słonecznym plenerze (oj.. żeby tak mieć coś takiego w lusterku).
    Aparat zapisuje i odczytuje (wyświetla) zdjęcia szybko -nawet osoby, które nie miały wcześniej w rękach jakichś starszych cyfraków nie odczują charakterystycznego poirytowania przy przeglądaniu fotek itp.
    Filmiki z pełną rozdzielczością i w dobrym świetle -nie mam zbyt wiele doświadczeń, ale byłem bardzo miło zaskoczony. W słabym świetle spokojnie można zmniejszyć rozdziałkę -efekt będzie taki sam jakby nakręcić na full i potem chcieć oglądać "bez szumu".
    Szeroki kąt się przydaje w bloku.
    Babcia jest dodatkowo zadowolona, bo do aparatu zakupiona została oryginalna skórzana kabura, która pięknie wygląda, a aparat ma swój domek
    AF bezproblemowy. WB (silnie widoczne na zdjęciachz tamtej imprezy oraz np. na śniegu) też jak najbardziej.
    Gotowe "programy" spisują się nieźle, dla chętnych do Manipulacji pozostaje regulacja ekspozycji (+/- 2EV), możliwość wyłączenia lampy, zmuszenia aparatu do pracy na konkretnym ISO, wybór metody pomiaru i kilka opcji związanych z kolorami (w tym oczywiście WB).
    Nie miałem odwagi testować tego bajeru z wykrywaniem twarzy -kilka prób od niechcenia na telewizorze wyszło nieźle, ale jakoś nie mam zaufania ;-)
    Dodatkowy wizjer to zabawka dla desperatów.
    Ze zdecydowanych wad chyba jedynie to, że info o stanie baterii włącza się dosłownie na kilka zdjęć przed końcem (ostatnie ostrzeżenie bardziej niż informacja).
    Nie sądzę żeby w 950IS coś było gorzej, więc... pozostawiam do oceny.
    Ostatnio edytowane przez APP ; 17-07-2007 o 09:21

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Aparacik zamówiony . Mam nadzieję , że spełni moje oczekiwania

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów