Czy ktoś używa Canona IXUS 950 IS ? Jak się sprawdza ? Potrzebuję kompakta by był w domu pod ręką i nie wiem na co się zdecydować![]()
Czy ktoś używa Canona IXUS 950 IS ? Jak się sprawdza ? Potrzebuję kompakta by był w domu pod ręką i nie wiem na co się zdecydować![]()
Ja sobie ciagle strzylem zabki na jakies ixusy ale chyba w koncu stanie na S5 IS. Cena spadnie do rozsadnych 1500zl a takiego zooma ze stabilizacja, USM i stopka na lampe bardziej potrzebuje ja i moja dziewczyna![]()
Kwestia poziomu wymagan co do wielkosci. Moje: ma sie zmiescic do torebki (takiej standardowej a nie na jedna karte kredytowa), plecaczka, reklamowki, w pokrowcu biodrowym. Takie co sie mieszcza w kieszeni koszuli czy tylniej kieszeni spodni latwo upuscic, uszkodzic, zgubic
. S5 brakuje tylko RAW ale przeboleje.
hmm , nie chcę generalizować , ale miałem ixsusa 75 i nie podobały mi się zdjęcia w pomieszczeniach , słaba lampa , mocno zaciemnione narożniki przy robieniu z lampa , kombinowałem z iso , ale cudów nie było mimo nowego procesora .
Z mojej strony słowo o IXUS 850IS -nieco starsza konstrukcja, nie mająca może kilku bajerów (no i jednak 6Mpix), ale i tak bardzo zbliżona.
Założenie było takie - aparat dla dziadków do fotografowania wnusi i zgromadzeń rodzinnych, ew. na wakacyjne wyjazdy, taki żeby był pod ręką i nie przeszkadzał (jak najmniejszy) będąc przy tym jak najprostszy w obsłudze (bo dziadek bardzo się złości jak musi manipulować, a babcia to na samą myśl ucieka), robiąc możliwie "ładne zdjęcia" i do tego w miarę elegancki (dziadkowie zostali uprzedzeni, że przy tak małym aparacie trzeba będzie pójść na kilka drobnych kompromisów - tym drobniejszych im bardziej typowe warunki robienia zdjęć).
Padło na 850 IS.
Po "przesiadce" z lustra na tą zabawkę byłem nieco rozczarowany jakością obrazu w kadrach przy słabszym świetle (agresywne odszumianie, po lekturze dpreview sądziłem, że efekt nie będzie aż tak widzoczny), no ale w końcu to już mikrokompakt pomyślałem (a oko przyzwyczaiło się już do zdjęć z lustra)... aż do chwili kiedy miałem możliwość porównania sporej partii zdjęć z tej samej imprezy, dodam w raczej ciemnych warunkach, wykonanych innymi małpkami (różnego kalibru, choć nieco starszych) -plastyczność obrazu z tej małej zabaweczki do dziś powoduje u mnie uśmiech na twarzy i przyjemny spokój, że dziadkowie mają jednak odpowiedni aparat, nawet jeśli momentami efekt był bardziej "cyfrowy", a mniej "chrupiący" (crispy..?).
Do zdjęć w pełnym świetle dziennym i w mocno oświetlonych pomieszczeniach brak zastrzeżeń (wiadomo, trochę CA, dystorsje na szerokim, ale to nadal tylko mikrokompakt).
Żeby było obrazowo i konkretnie - zdjęcia w słabym świetle nie nadają się do powiększeń powyżej 10x15 bez straty jakości (choć niekiedy na lekko cieniowanych powierzchniach i tak widać zaczątki artefaktów), te dzienne spokojnie się nadają, choć nie robiłem jeszcze konkretnych prób.
Duży wyświetlacz, jest naprawdę czytelny, także w słonecznym plenerze (oj.. żeby tak mieć coś takiego w lusterku).
Aparat zapisuje i odczytuje (wyświetla) zdjęcia szybko -nawet osoby, które nie miały wcześniej w rękach jakichś starszych cyfraków nie odczują charakterystycznego poirytowania przy przeglądaniu fotek itp.
Filmiki z pełną rozdzielczością i w dobrym świetle -nie mam zbyt wiele doświadczeń, ale byłem bardzo miło zaskoczony. W słabym świetle spokojnie można zmniejszyć rozdziałkę -efekt będzie taki sam jakby nakręcić na full i potem chcieć oglądać "bez szumu".
Szeroki kąt się przydaje w bloku.
Babcia jest dodatkowo zadowolona, bo do aparatu zakupiona została oryginalna skórzana kabura, która pięknie wygląda, a aparat ma swój domek![]()
AF bezproblemowy. WB (silnie widoczne na zdjęciachz tamtej imprezy oraz np. na śniegu) też jak najbardziej.
Gotowe "programy" spisują się nieźle, dla chętnych do Manipulacji pozostaje regulacja ekspozycji (+/- 2EV), możliwość wyłączenia lampy, zmuszenia aparatu do pracy na konkretnym ISO, wybór metody pomiaru i kilka opcji związanych z kolorami (w tym oczywiście WB).
Nie miałem odwagi testować tego bajeru z wykrywaniem twarzy -kilka prób od niechcenia na telewizorze wyszło nieźle, ale jakoś nie mam zaufania ;-)
Dodatkowy wizjer to zabawka dla desperatów.
Ze zdecydowanych wad chyba jedynie to, że info o stanie baterii włącza się dosłownie na kilka zdjęć przed końcem (ostatnie ostrzeżenie bardziej niż informacja).
Nie sądzę żeby w 950IS coś było gorzej, więc... pozostawiam do oceny.
Ostatnio edytowane przez APP ; 17-07-2007 o 09:21
Aparacik zamówiony . Mam nadzieję , że spełni moje oczekiwania![]()