Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: monitor CRT EIZO T965 21'' FD Trinitron płaski kneskop

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    Mam czteroletniego Flatrona,pracuje po 15 godzin na dobe przez cztery lata z oklademi swieci lepiej niz wszelkie tanie lcd.
    Tanie LCD nie nadają się specjalnie do użytku, to wiedza powszechna. Jeśli wg Ciebie jest to kryterium porównawcze to nie mam więcej pytań.

No moze czesciowo koledzy maja racje, ale zwroc uwage, na to kto ocenia dany sprzet (takze uzywany) i dlaczego i jaki w tym ma interes.
    Prosiłbym unikać tego typu dwuznaczności. Udzielam odpowiedzi rzetelnej i popartej faktami. Jeśli ktoś ma do wydania na monitor 200 zł to i tak go nie namówię na 10x droższy. Szkoda mi człowieka, bo widać, że nie wie w co się pakuje.

140 zl to nie jest kasa dla ktorej mialbys sie ewentualnie meczyc.Najwyzej popijesz z rozpaczy. Jesli masz mozliwosc. Poogladaj.
    Większy pożytek będzie jak od razu da te 140 zł na dom dziecka. Za pół roku jeśli będzie miał pecha lub troszkę więcej przy szczęściu, wyrzuci go na śmietnik, zanieczyszczając środowisko rtęcią i innymi szkodliwymi substancjami, lub towar wróci na Allegro, jako nówka mało śmigany :-).
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-07-2007 o 14:37
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar mtata
    Miasto
    Warszawa/Bielsk Podl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robsonikus Zobacz posta
    Ja posiadam Eizo T965 i uwazam ze sprzet jest rewelacyjny. Mialem okazje zakupic go rok temu w Niemczech przez znajomego, teraz ma przepracowane 4500h. Dalem za niego cos kolo 600-700zł. Monitor plus kalibrator i eye-one display2 i obraz jejst tak miodny ze mozna ogladac ogladac i raz jeszcze ogladac.
    Kupiłem dokładnie taki sam monitor za podobną kasę i z podobnym przebiegiem. Jestem z niego zadowolony, bo jest lepszy i większy od tego, który miałem
    Używany CRT kupiłem ze względu na kasę. Dlatego trochę mnie dziwi, że kupiłeś monitor za 700 zł a do niego kalibrator który w porywach kosztuje 2x tyle co monitor...

Początki nałogu

Domyślnie

Tom01- lcd, ktory nadaje sie obrobki fotografii wartuje min. 5kzl., a najlepiej z 10kzl. Kolega ma 140zl doslownie 140, a Ty go straszysz rtecia!?! Jak trafi na porzadny egzemplarz bedzie sie cieszyl dobrym obrazem ze 3-4 lata. I tyle za 140 zl, az tyle.
    Nie jestem dwuznaczny, pisze wprost. Mity ksztaltuje sie na uzytek, najczesciej wlasny. Pewnie i w opowiesciach o szrotowych badziewnych monitorach ctr jest takze sporo mitu. Na uzytek sprzedawcow lcd-ekow. Naprzyklad.
    czesc.Ch.
    p.s. zeby nie bylo to marzy mi sie lcd za 12 tysiakow.
    Ostatnio edytowane przez chomsky ; 17-07-2007 o 22:42
    Analog ma "dusze".

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Tom01- lcd, ktory nadaje sie obrobki fotografii wartuje min. 5kzl., a najlepiej z 10kzl. Kolega ma 140zl doslownie 140 a Ty go straszysz rtecia!?! Jak trafi na porzadny egzemplarz bedzie sie cieszyl dobrym obrazem ze 3-4 lata. I tyle za 140 zl, az tyle.
    Nie jestem dwuznaczny pisze wprost. Mity ksztaltuje sie na uzytek, najczesciej wlasny. pewnie i w opowiesciach o szrotowych badziewnych monitorach ctr jest takze sporo mitu. Na uzytek sprzedawcow lcd-ekow. naprzyklad.
    Profesjonalny tak, to koszt od 5 tys zł. To są monitory do przygotowalni prepress, gdzie trzeba widzieć czy 2% tint to jeszcze raster czy już wypalenie. W przypadku fotografii wymagania są znacznie mniejsze. Już za około 2 tys kupuje się całkiem przyzwoity sprzęt.

Co do mitów. Przedstaw mi proszę 1 (słownie jedną) ofertę dużego, dobrego monitora CRT, który będzie miał przynajmniej akceptowalny poziom defektów obrazu porównywalny ze średniej klasy LCD (np Eizo S1931). Opłacę koszty transportu, testu, pomiarów, gratis skalibruję, odszczekam publicznie na forum i jeszcze dorzucę skrzynkę piwa :-). Pracuję w branży, jak już kiedyś pisałem 20 lat. Przez ten czas widziałem na rynku wtórnym, zaledwie pojedyncze sztuki, nie zajeżdżonych na śmierć, profesjonalnych CRT, a od czasu zaprzestania produkcji CRT ani jednego. Oczywiście nie przeczę że można trafić rodzynek, ale nie jest to 100% ogłoszeń z Allegro, co sugerują opisy.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-07-2007 o 22:36

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem kiedyś EIZO T566 z allegro za 180zł. Przyszedł do mnie z rozregulowanym trafem WN. Po 10 minutach regulacji świecił idealnie. W rozdzielczości 1600x1200@75Hz miał obraz jak żyletka. Kolory prawie idealne, trzeba było tylko troszkę podnieść gammę koloru niebieskiego. Za 180zł zakup był rewelacyjny. Może tylko trafił mi sie taki egzemplarz, tego nie wiem.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tom01- lcd, ktory nadaje sie obrobki fotografii wartuje min. 5kzl., a najlepiej z 10kzl.
    p.s. zeby nie bylo to marzy mi sie lcd za 12 tysiakow.
    Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Profesjonalny tak, to koszt od 5 tys zł. To są monitory do przygotowalni prepress.
    Nie przesadzaj:smile: W wydawnictwie mamy Monitory macintosh
    http://tinyurl.com/2km6c8

80% to te najmniejsze 20 cali. Kosztują 2600 zł brutto i są w pełni profesjonalne. Trzeba skalibrować i wszystko śmiga.

Więc te MINIMUM 5-10 tysięcy to jakieś bajki. Nawet 30 calowe kosztują niecałe 8 tysięcy brutto.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Nie przesadzaj:smile: W wydawnictwie mamy Monitory macintosh. Kosztują 2600 zł brutto i są w pełni profesjonalne. Trzeba skalibrować i wszystko śmiga.
    Mylisz się. Apple Cinema Display to monitory domowe. Niezłe, ale do profesjonalnych daleko. W wielu przypadkach pracuje się narzędziami nieprofesjonalnymi i wyniki pracy są wypadkową jakości narzędzia i umiejętności posłużenia się nim. Nieprofesjonalną wiertarką też się da wywiercić profesjonalną dziurę ;-).

To co odróżnia monitor amatorski od profesjonalnego to pewne specyficzne cechy obrazu, regulacji oraz trwałość i stałość parametrów.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Taaaa a świstak siedzi i zawija sreberka

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Taaaa a świstak siedzi i zawija sreberka
    Noooo..... zawartość merytoryczna powyższego powala. Zabrakło mi argumentów.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Noooo..... zawartość merytoryczna powyższego powala. Zabrakło mi argumentów.
    Mnie powaliła twoja opinia o monitorach appla. Stąd moja reakcja

Z mojej strony EOT.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów