Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 84

Wątek: "Elki" kontra "nie-elki"

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Z tymi dwoma szkłami BARDZO ci się spodoba.
    Ale najpierw kup sobie 50/1.4 i zobacz czy pozostałe będą ci potrzebne. :rolleyes:
    Sprawilem sobie 50/1.8 i jestem baaardzo zadowolony [wczesniej mialem minolte dynax 700si m.in. z 50/1.7 (starenka 50-ka, jeszcze z czasow debiutu dynaxa 7000) i ten canonowski 50 jest nieporownywalnie lepszy] ale podstawowy zoom (np 17-40) jest dla mnie niezbedny, bo kitowy 18-55 to szmelc, a 70-200 przydalby sie.

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarko3City Zobacz posta
    Wracając do wcześniejszego mojego wpisu o dostępności obiektywów w sklepach - na 70-300 IS USM podobno trzeba czekać miesiąc (!!!) bo nie ma i duuuża kolejka już zapisanych (info z cyfrowe.pl)

www.allegro.pl - dostępne od ręki kilka sztuk. Chyba przesada z tymi kolejkami. ;-)

brodafidela

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodafidela Zobacz posta
    Ale co to za życie ? :smile: Kiedyś zabraknie tych ISO i co wtedy ?
    Poza tym to 4 w tej elce to jej największa dziura, więc z ostrością nie jest superowo. Dla 17-55 to juz bliżej środka tabeli i mamy ostrzej... o wiele ostrzej.

brodafidela
    Tak nie możesz porównywać, bo wówczas jaki sens ma posiadanie szkła o przysłonie 2.8 skoro przymykasz do 4 żeby bylo OK. Porównać należy w ten sposób - czy 17-40 na F4 jest mniej ostry od 17-55 na F2.8 ? Co z tego że niby jaśniejsze szkło jak mydli na pełnej dziurze i ten zakres będzie mało przydatny.

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Tak nie możesz porównywać, bo wówczas jaki sens ma posiadanie szkła o przysłonie 2.8 skoro przymykasz do 4 żeby bylo OK. Porównać należy w ten sposób - czy 17-40 na F4 jest mniej ostry od 17-55 na F2.8 ? Co z tego że niby jaśniejsze szkło jak mydli na pełnej dziurze i ten zakres będzie mało przydatny.
    Na razie mi wychodzi że 17-55 na f2,8 jest ostrzejszy niż 17-40 na f4.
    ale czasu nie miałem żeby zrobić dokładne porównanie.

brodafidela

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodafidela Zobacz posta
    Na razie mi wychodzi że 17-55 na f2,8 jest ostrzejszy niż 17-40 na f4.
    ale czasu nie miałem żeby zrobić dokładne porównanie.

brodafidela
    W sumie mozna by sie bylo tego spodziewac, bo 17-55 jest niemal dwukrotnie drozszy od 17-40. Ale skoro juz gdybamy, to biorac cos tej klasy dolozylbym chyba jeszcze troche i zakupil 16-35L Ale poki co nie widze potrzeby zakupu takiego szkla. Potrzebuje czegos na rozbieg po dlugiej przerwie, do mojej pierwszej cyfrowej lustrzanki.

Początki nałogu Awatar Soul_Man
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

przemekthor: jeśli chcesz 17-40 i myślisz w przyszłości o 16-35, to bierz to drugie od razu, szkoda życia i zachodu przy sprzedaży
    Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekthor Zobacz posta
    Witam Was,

Rozwazam zakup dwoch obiektywow do mojego 400d, podstawowe zoomy, ktore pracowalyby w zakresie 17-200...300. Zalozony wstepnie budzet pozwala na zakup takich zestawow:

- EF 17-40mm f/4L USM oraz EF 70-200mm f/4L USM,
    - EF-S 17-85MM f4-5.6 IS USM oraz EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM.

Cecha wspolna, poza podobnym zakresem ogniskowych, jest to, ze minimalna przyslona to 4 (czyli jest dosc ciemno). Pierwszy zestaw to obiektywy z paskiem, co za tym idzie, dobra jakosc szkiel plus swietne wykonanie (i zoomowanie oraz zaostrzanie wewnetrzne). Drugi zestaw wymienionych uprzednio dziedzinach jest taki sobie, ale daje stabilizacje obrazu. Plus mniej do dzwigania. Doradzcie, co brac, bo nie wiem.
    Pozdrawiam - Przemek

Czytam z zainteresowaniem o Twoich wątpliwościach, bo ćwiczę aktualnie ten sam temat, po zakupie 30D przed kilkoma dniami.
    Martwi mnie to, że ciekawe szkła Canona mają światło 4, a trzecich firm znacznie lepiej i sam już nie wiem, co kupić?
    W dpreview sample robione 30D w większości wykonano przy pomocy 17-85 (a nie 17-40) i są świetne.
    Ot i dylemat.:-D
    Pozdrówka

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

jak masz kase na 17-40 i nie martwi sie brak dluzych ogniskowych bierz ele
    17-85 to sredni wybor(da sie tym focic ale potem i tak zapewne bedzie ochota na cos lepszego)
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    jak masz kase na 17-40 i nie martwi sie brak dluzych ogniskowych bierz ele
    17-85 to sredni wybor(da sie tym focic ale potem i tak zapewne bedzie ochota na cos lepszego)
    Co do dlugiego szkielka... przejrzalem testy i wychodzi na to, ze skok jakosci pomiedzy 70-200 z i bez IS jest olbrzymi (skok w cenie raczej tez).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemekthor Zobacz posta
    Co do dlugiego szkielka... przejrzalem testy i wychodzi na to, ze skok jakosci pomiedzy 70-200 z i bez IS jest olbrzymi (skok w cenie raczej tez).
    Tu sobie potestujcie te telezoomy i szerokie kąty, chodź jak wiadomo nie może to być ostateczną wyrocznią

http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Strona 7 z 9 PierwszyPierwszy ... 56789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów