Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 84

Wątek: "Elki" kontra "nie-elki"

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodafidela Zobacz posta
    F4 to ciemność !!!!
    Każdemu według potrzeb. Ja np. nigdy nie schodzę poniżej f/11. 2.8 czy 4 są dla mnie kompletnie bezużyteczne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarko3City Zobacz posta
    Dochodzi nam jednak pod uwagę jeszcze jeden szczegół : od dłuższego czasu Canon 70-300 mm f/4-f/5.6 EF IS USM w cyfrowe.pl i w fot-net.pl jest z uwagą "chwilowo niedostępny" .... i tak "chwilowo" już od miesiąca :-/ . Za to "L" 1-2 dni
    Hmm... To oznacza, że jest taki dobry, że nie nadążają z uzupełnianiem magazynów i schodzi "spod lady", czy jest tak słaby, że nie ma co go trzymać na magazynie? Bo nie wiem jaki wnioski mam wyciągnąć.
    Smiena 8M

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Soul_Man Zobacz posta
    MARANTZ: zgadzam się, chciałem jednak podkreślić przesadną (moim zdaniem) manię ostrości, szerzącą się na forum. W końcu ilu z forumowiczów codziennie potrzebuje do pracy jakości jedynek i najlepszych elek?
    To jest takie patrzenie przez pryzmat dnia dzisiejszego. Zdjęcia jednak robimy również po to aby można je było obejrzeć również za 10, 20, 30 lat, wówczas na pewno środki prezentacji będą o wiele lepsze od dzisiejszych. Przyjemnie byłoby mieć wtedy dobrej jakości pliki źródłowe (takie o walorach historycznych). Inna sprawa jak je zachować i nie stracić przez bardzo długi czas (w formie elektronicznej). Chodzi mi o to że niektórych zdjęć na pewno nie będziemy w stanie powtórzyć (odtworzyć) na dużo lepszym sprzęcie fotograficznym a warto zadbać o ich zarejestrowanie i przechowanie w jak najlepszej możliwej do uzyskania dziś jakości. Jeśli nie my to będziemy oglądać to być może nasze dzieci, wnuki .....
    [edit]
    Ach, zapomniałbym o najważniejszym:
    Ja wybrałbym "L", no chyba że zamiast 17-40, EF-s 17-55 (tylko na cropa)
    Ostatnio edytowane przez Toffic ; 16-07-2007 o 20:16
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

moze raczej problemy z dostawa ..chociaz sam nie wiem
    ale ele (70-200 f4) mozna dostac wlasciwie od reki w wiekszym miescie
    bylem ost w krakowie i w jednym sklepie byly 2 do wziecia (jedna wzialem ja)
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar kris75
    Miasto
    pomorze

Domyślnie

MARANTZ: zgadzam się, chciałem jednak podkreślić przesadną (moim zdaniem) manię ostrości, szerzącą się na forum. W końcu ilu z forumowiczów codziennie potrzebuje do pracy jakości jedynek i najlepszych elek?
    eeech, kupno takiego sprzetu to wcale nie jest pogon za ostroscia
    ________
    Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
    Immanuel Kant

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Hmm... To oznacza, że jest taki dobry, że nie nadążają z uzupełnianiem magazynów i schodzi "spod lady", czy jest tak słaby, że nie ma co go trzymać na magazynie? Bo nie wiem jaki wnioski mam wyciągnąć.
    To znaczy, że hurtownie nie mogą go wyciągnąć od Canona - tak mi tłumaczono.

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie

chciałem jednak podkreślić przesadną (moim zdaniem) manię ostrości, szerzącą się na forum. W końcu ilu z forumowiczów codziennie potrzebuje do pracy jakości jedynek i najlepszych elek?
    To nie żadna mania - jeśli masz wyskoczyć z 2,5 czy prawie 4 KZŁ za szkiełko - to byłoby miło, żeby było ostre od pełnej dziury (nie licząc innych cech).
    Przesiadłem sie na cyfrę z contaxa (z bólem serca) a tam jak carl zeiss napisał że planar 50 mm jest ostry od 1,4 to był. I szlus ! Skoro sie robi szkła Luxury za x raza więcej kasy to chyba "nobles obliż" i mają być tip top, pod każdym względem. A tu widze, że jak L'ka to nieważne, że mydło ważne, że L'ka i zdolność co niektórych forumowiczów do wybaczania kiepskiej jakości wykonania jest nieskończona. Nigdy nie wiesz co zrobisz z fotą a może bedziesz chciał sobie powiększyć do dużego formatu. I co ? Nie powiększysz, bo choć kupiłeś szkło z najwyższej pólki - to nie pojedzie ? Sorry, ale troche mnie chce szlag trafić, że szkło canona za 2,5 albo 4 KZŁ nawet sie nie zbiliża do szkieł zeissa sprzed 15 lat, połowę (albo i wiecej) tańszych. I jeszcze wszyscy cmokają jakie jest ********e i że ostrośc to nie ważne. Otóż ważne, ważne. Są foty gdzie ostrość gra pierwsze skrzypce i takie gdzie nie. I chyba nie o to chodzi żebym rezygnował z jednych z nich albo wydawał następne 3 KZŁ, żeby mieć tym razem szkło ostre, skoro inwestuje w L jak Luxury. Howgh !

Kurde troche mnie poniosło!

brodafidela
    Ostatnio edytowane przez brodafidela ; 16-07-2007 o 20:42

Coś już napisał

Domyślnie

Chłopaki wyluzujcie-dajecie się opanować chorobie zwanej onanizmem. Zrób tym mydlanym jakieś niepowtarzalne i wyjątkowe zdjęcie a gwarantuje Ci, że tylko maniacy sprzętowi będą w pierwszej kolejności patrzyli na ostrość, CA, i etc

Pójdź na jakąś wystawę fotograficzną, można tam często popatrzeć na rewelacyjne zdjęcia-czasem z przestrzeloną ostrością albo zrobione mydlanym obiektywem i pomimo tego powiększone do dużych rozmiarów i nikt nie narzeka.
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

A ja bym radzil wymieszas L z EF-S i nabyc C 17-55/2.8 IS i C 70-200/4 L.

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    A ja bym radzil wymieszas L z EF-S i nabyc C 17-55/2.8 IS i C 70-200/4 L.
    Bingo (dla cropa)
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów