Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 84

Wątek: "Elki" kontra "nie-elki"

Dopiero zaczyna Awatar Filla Kris
    Miasto
    Ornontowice

Domyślnie

Jasne ze nie nalezy polegac na marketingu, myslie ze dobrym wyjsciem jest zapoznanie sie z testami np. na optyczne.pl zarowno 70-300mm f/4-5.6 IS USM jak i 70-200mm f/4L USM, i wszystko bedzie jasne
    Witam w sieci jest troche testow ktore pewnie pomoga w wyborze. Kiedy kupowalem mojego 75-300 usm kupowalem na szybko i nie mialem za bardzo wyboru. W tym roku zmienilem go na 70-300 IS.
    Zerknij na te testy pewnie troche pomoga:
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic2/308680
    Choc pare miesiecy temu przegladalem inne testy ktorych teraz nie moge znalesc ale tu sa chyba wszytkie tele o ktore pytales
    kris

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

ja byl bral zestaw 1
    17-40 naprawde fajny szeroki kat, mozna narzekac ze moglo byc ostrzej od pelnej dziury ale tak naprawde przy takim obiektywie mozna sobie przymknac troszke przeslone i wydluzszyc czas i naprawde bedzie pieknie
    17-85 to troszke nie wypal(wystarczy poczytac opinie na optyczne.pl i wszytsko wiadomo) po 2 zgadzam sie z opinia ze w systemie canon nie warto inwestowac w szkla ef-s
    jezeli chodzi o tyle tu walka jest bardziej wyrownana ale ja uwazam ze lepszych wyborem jest jednak 70-200 poniewaz przekonuje mnie o wiele solidniejsza obudowa , f4 w calym zakresie
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Coś już napisał

Domyślnie

Dzikuje za porady ui linki.

To ja chyba zrobie tak: zestaw I, czyli 17-40L i 70-200L (bez IS), a jak wymagania wzrosna, to wtedy zmienie je na jasniejsze. Aczkolwiek dam sobie jeszcze troche czasu.

Dalsze uwagi mile widziane.

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dla mnie różnica pomiędzy 70-200/4 L a 70-300 IS jest duża na niekorzyść dłuższego szkła. Teksty o "ukrytej L" traktuję z pobłażaniem bo dla mnie te obiektywy dzieli różnica jednej klasy optycznej i dwóch klas mechanicznych. Miałem okazję robić nimi zdjęcia i pomijając gorszą ostrość 70-300 IS (co szczególnie wychodzi na pełnych dziurach i długim końcu) to gorsze jest też to, czego w testach nie ma. Kontrasty... kolory... bokeh itd. A co do AF to przy L-ce ten z 70-300 to po prostu śmiech i wstyd. Dla mnie akurat szybkość i jakość pracy AF-a jest bardzo istotna i dlatego taki 70-300 nadaje się (jak dla mnie) co najwyżej do wbijania małych gwoździ.
    Mogę z czystm sumieniem za to polecić 70-200/4 IS L, jest jeszcze lepsza niż wersja bez stabilizacji a jakość zdjęć (na 5D) po prostu cieszy oko jak zimne piwo w upał. Człowiek od oglądania zdjęć na cropie nie chce się oderwać
    FOTOINKWIZYTOR

hosi
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 777 Zobacz posta
    po 2 zgadzam sie z opinia ze w systemie canon nie warto inwestowac w szkla ef-s
    Jakies szczegoly?

Domyślnie

Jakies szczegoly?
    ...ponieważ te szkła (EF-S) nie mają zastosowania na pełnej klatce - co jest teraz przyszłoscią wielu osób...

Wg mnie jeżeli nie ma się zamiaru przechodzić na FF, można również inwestować w szkła EF-S.

hosi
    Guest

Domyślnie

Wszystko jasne, dzieki Eryk.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

A moim zdaniem inwestycja w ef-s nie jest nietrafiona bo:
    - jeśli przy przejściu na ff zostawia się w zapasie cropowe body to ten obiektyw i tak się przyda.
    - jeśli się nie zostawia starego body - czyli sprzedaje je - to można sprzedać i obiektywy.
    Oczywiście ma to sens tylko przy obiektywach cropowych, których odpowiedniki ff są odpowiednio droższe, mniej funkcjonalne czy np ich nie ma w ogóle.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie a EF-S 17-55 2,8 USM ?

Właśnie przyszły mi z usa dwa nowiuskie szkiełka 17-55/2,8 i 17-40/4 L. Jedno pójdzie pod młotek i powiem szczerze że wstępnie do sprzedaży szykuje sie L'ka 17-40.
    F4 to ciemność !!!!

brodafidela
    Ostatnio edytowane przez brodafidela ; 16-07-2007 o 15:52

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów