Witam i pozdrawiam wszystkich sympatyków fotografii.
Zaczynam swoją przygodę z fotografią cyfrową, nabyłem 350D razem z kitowym obiektywem. Chciałbym rozbudować zaplecze i kupić jakiś dodatkowy obiektyw. Trochę zoom potrzebny i naprawdę nie wiem co szukać z używek.
Z drugiej jednak strony kupowanie starego sztrucla i zastanawianie się czemu nie działa jakoś mnie nie przekonuje do używek.
Nie chcę zanudzać pytaniami co wybrać, jakoś do tego dojdę.
Pytanie mam natomiast takie:
kolega podaje mi info o obiektywie canon ef 2.8 22*73*62, gość nie zna się wcale na fotografii a mi mało mówią te symbole. Co to za obiektyw?
Ze szkłem miałem dotychczas kontakt Minolta Maxxum SP xi z power zoomem AF 35-80. I tu kolejne pytanie: obracając pierścień obiektyw "jeździł" automatycznie "strojąc" ostrość. W Canonie 350D na kitowym obiektywie kręce ręcznie a ostrość nastawia się po wciśnieciu do połowy. Czy mogę kręcić ręcznie jak tryb jest na AF? Wiem że to może debilne pytanie ale naprawdę to mój pierwszy kontakt z nowoczesną lustranką cyfrową, więc proszę mnie nie wyśmiać. Obiecuje że kolejne posty będą bardzie profesjonalnepozdrawiam serdecznie. Tomasz