Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Wątek: 350D, 400D czy A100 A200 ?

jamirq
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Canclerz Zobacz posta
    Alfy nie miałem, a z pozostałych dwóch lepiej 400D. Dla AF warto nawet zapłacić te 6 paczek,a jeszcze lepiej kupić tu:
    http://www.fotobasia.pl/produkt.php?id=1452
    Po CashBacku wyjdzie Cię tyle co 350D. Sklep sprawdzony (choć nie osobiście) i dają na raty. Jeśli kupować teraz 350D to tylko używany, a resztę w szkło.
    Pozdry.

Tez zauwazylem, ze maja tani sprzet. jednak własnie opinie są skrajne. Niestety nie daja za probraniem, a kontakt z nimi jest dośc trudny. Dodzownić sie nie mogłem przez dwa dni, a na maila odpisali jednym zdaniem, praktycznie odowiedając tylko na 1 z 3 pytań. Dowiedziałem się jedynie, że gwarancja jest EU, ale czy maja na stanie to już nie wiem. Przy takim kontakcie czekać nawet do 10 dni bez wiadomości co się stało z aparatem i 2500zl troche mnie przeraża :-|

Początki nałogu Awatar Thunder
    Miasto
    Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rutyn Zobacz posta
    Mam w domu 400D i A100. Fotki robie jednym jak i drugim od jakiegoś czasu i zdecydowanie Canon jest lepszy.
    Mozesz rozwinac. Jestem ciekaw argumentow. Nie mowie ze Canon nie jest lepszy ale chcialbym wiedziec czym akurat Ciebie przekonal?
    Canon EOS 5D + Canon 400D + Canon EF 17-40/4L + Canon EF 35/2 + Canon EF 50/1.4 + Canon EF 85/1.8 USM + Canon EF 70-300/4-5.6 IS + Canon Speedlite 580EX + Sandisk Extreme III 20GB + Lowepro Stealth Reporter D200AW

Galeria Thunder | ...Konica-Minolta D5D, Sony A100...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    Tez zauwazylem, ze maja tani sprzet. jednak własnie opinie są skrajne. Niestety nie daja za probraniem, a kontakt z nimi jest dośc trudny. Dodzownić sie nie mogłem przez dwa dni, a na maila odpisali jednym zdaniem, praktycznie odowiedając tylko na 1 z 3 pytań. Dowiedziałem się jedynie, że gwarancja jest EU, ale czy maja na stanie to już nie wiem. Przy takim kontakcie czekać nawet do 10 dni bez wiadomości co się stało z aparatem i 2500zl troche mnie przeraża :-|
    To mnie zaskoczyłeś rekomendowano mi ten sklep wcześniej, co ciekawe mój kumpel, zdaje się we wtorek odbiera 400D i z tego co wiem szukał na raty i za pobrniem właśnie. Dodzwonił się za pierwszym razem, bez problemu, a od momentu pierwszej rozmowy do finalizacji ma minąć niecały tydzień. To wiem z jego relacji telefonicznej. Po transakcji opiszę wam jak to wyglądało w rzeczywistości.
    Smiena 8M

Coś już napisał

Domyślnie

Ja mialem jakies 2 tygodnie pozyczonego 350 razem z kitem oraz ww sigma, teraz mam 400d z tamronem 28-75 f/2,8. Sigme radze Ci odpusc sobie. Mnie jakosc zdjec z niej nie zadowalala, szczegolnie teraz gdy mam tamrona. Do lepszego AF moim zdaniem nie ma co doplacac poniewaz nie ma specjalnej roznicy. Wieksza matryca to tez bajer a nawet wada bo jak robisz w rawie to 350d na 2giga karcie mozna bylo zrobic ponad 150zdj a na 400d niecale 100.

Ja radzilbym Ci jednak i tak 400d poniewaz ma:
    -duzo lepszy wyswietlacz
    -czyszczenie martycy (co wydaje mi sie z biegiem czasu bedize coraz bardzij przydatne)
    -z tego co mi sie wydaje i pamieta 400 ma tez lepszego softa

fotobasia jest jaknajbardziej godna polecenia. A co do zwrotu 310zl... Ja juz czekam kolo 2 miesiecy :-)

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

400D ma też:
    - większy bufor
    - samemu możesz sobie ustawić WB (w 350D zdaje się tego nie ma)
    - mimo wszystko lepszy AF

A największą wadą jest jak dla mnie... brak drugiego wyświetlacza! Wkurza mnie to strasznie

Bywalec Awatar Bonczar
    Miasto
    Krosno/Rzeszów

Domyślnie

Niektórzy na forum mogą Ci powiedzieć, że lepiej jest kupić tańszą puchę a resztę przeznaczyć na obiektyw... Ja kupiłem 350D w marcu i nie żałuję tej decyzji. Za 400D przemawia to iż ma lepszy AF, drugi wyświetlacz zawsze się przydaje co jest minusem w 400D.
    Do opinii, że Sigma 70-300 jest do d*** się nie zgodzę bo mam ją i nie narzekam - wiadomo, że nie jest to L ale dla amatora jak najbardziej spoko - da się z nią żyć
    Decyzja wyboru sytemu czy Canon czy Sony należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
    Pozdrawiam
    Canon EOS 40D|| 5D MK2 || 17-55 2.8 IS || 50 1.4 ||70-200 4L|| 430EX

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Z drugiej strony myślę, że każdy aparat (30D, 5D, 1D) powinien mieć możliwość wyświetlania ustawień na wyświetlaczu głównym, bo jednak jest to dużo czytelniejsze niż na takim małym czymś. No ale nie dogodzisz, mnie ostatnio nawet jedynka wkurzała

Uzależniony
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

no sigma jest calkiem przyzwoita jak sie wie jak podejsc do tematu(albo ta bonczara jest tak udana sztuka-bo na podstawie testow jego szkla mam taka opinie)
    co do wyboru , ja bym wybral system canona -400d
    fajny af
    duzy wyswietlacz
    male szumy
    dla mnie ta puszka to naprawde dobry wybor jak sie nie ma kasy na 30d
    a potem tylko szkla szkla i szkla
    6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Coś już napisał Awatar Jarooo
    Miasto
    Zgierz

Cytat Zamieszczone przez Teoysta Zobacz posta
    ...Do lepszego AF moim zdaniem nie ma co doplacac poniewaz nie ma specjalnej roznicy. Wieksza matryca to tez bajer a nawet wada bo jak robisz w rawie to 350d na 2giga karcie mozna bylo zrobic ponad 150zdj a na 400d niecale 100.

Ja radzilbym Ci jednak i tak 400d poniewaz ma:
    -duzo lepszy wyswietlacz
    -czyszczenie martycy (co wydaje mi sie z biegiem czasu bedize coraz bardzij przydatne)
    Do lepszego autofokusa WARTO dopłacać zdecydowanie BARDZIEJ niż do kiepskiego czyszczenia matrycy - właśnie dokładnie jest gorzej z biegiem czasu.

Większa matryca to faktycznie bajer, ale nie WADA (szczególnie jeśli chcesz dużych powiększeń czy też cropów z całości (macro) - więcej szczegółów.
    Co do ilości RAW'ów na 2GB karcie to trochę się pomyliłeś - na taką kartę (mój Pretec) wchodzą 202 zdjęcia ISO 100 ewentualnie 192 ISO 1600, a to już sporo.

Cytat Zamieszczone przez Bonczar Zobacz posta
    Niektórzy na forum mogą Ci powiedzieć, że lepiej jest kupić tańszą puchę a resztę przeznaczyć na obiektyw... Ja kupiłem 350D w marcu i nie żałuję tej decyzji. Za 400D przemawia to iż ma lepszy AF, drugi wyświetlacz zawsze się przydaje co jest minusem w 400D.
    Do opinii, że Sigma 70-300 jest do d*** się nie zgodzę bo mam ją i nie narzekam - wiadomo, że nie jest to L ale dla amatora jak najbardziej spoko - da się z nią żyć
    Decyzja wyboru sytemu czy Canon czy Sony należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
    Pozdrawiam
    Co do drugiego wyświetlacza, to porządny wyświetlacz na górze korpusu jest do pewnych zastosowań wygodniejszy niż jeden z tyłu, ale... ten w 350D jest hmmm... w porównaniu do 400D i jej jednego wyraźnego i kontrastowego wyświetlacza małym nieporozumieniem. Praktycznie można go traktować jako jeden podzielony na 2 części przy czym ten monochromatyczny jest mało czytelny i przy słabszych warunkach oświetleniowych trzeba dodatkowo wykorzystywać jeden palec do jego podświetlenia. Patrz poniższa opinia na ten temat.

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Z drugiej strony myślę, że każdy aparat (30D, 5D, 1D) powinien mieć możliwość wyświetlania ustawień na wyświetlaczu głównym, bo jednak jest to dużo czytelniejsze niż na takim małym czymś.
    jamirq - niestety zabawa w lustro raczej nie lubi kompromisów tzn. oczywiście da się kupować na początku tańsze zamienniki i robić nimi zdjęcia i to bardzo ładne, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia tym bardziej czytając takie fora i porównując osiągnięcia kolegów, dąży się do coraz lepszych ujęć (szybkość, jakość i przyjemność) co niestety wiąże się z ładowaniem w hobby kolejnych setek zł ($, Euro, itp.) i kupowaniem coraz lepszego "sprzętu" (ogólnie, obiektywów, puszek, lamp, statywów, toreb itp.)
    Więc jak wielokrotnie już napisano - wybierając aparat wybierasz system i wymaga to dokładnego zastanowienia się, który będzie dla Ciebie naj... bardziej korzystny, czy to kosztowo zależy od portfela czy też pod kątem dostępności właśnie tego całego sprzętu (głównie obiektywy oczywiście).
    Natomiast jeśli chcesz kupić tylko lustro i do tego podstawowe (KIT-owe) obiektywy mniej więcej pokrywające zakres 18-300 to nie ma większego znaczenia co wybierzesz, każdy ma swoje wady i zalety do których można się przyzwyczaić i robić fajne foty, oczywiście to wiąże się z poświęceniem temu hobby trochę cennego czasu (to też trzeba brać pod uwagę).

Pozdrawiam 8)

Aha, oczywiście ja polecam 400D jest najlepszy... !
    Ostatnio edytowane przez Jarooo ; 18-07-2007 o 11:39
    EOS 50D|EF24-105/4LIS|Velbon

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mam do czynienia z oboma z c400 i a100. jesli ktos ci napisze ze ergonomia c400 jest lepsza, jesli ktos ci napisze ze menu jest w c400 latwiejsze to pisze bzdury albo jest maniakiem marki C. jesli ktos ci napisze ze a100 mocniej szumi niz c400 to pisze prawde. do iso 400 oba szumia podobnie jednak powyzej od iso 800 c400 zdecydowanie mniej i to jest jedyna prawdziwa przewaga c400/c350 nad a100. cala reszta jest niestety czy stety po stronie a100. ktos tam napisal ze nie umie sie znalezc w menu a100. a 100 wlasciwie wiekszosc swoich funkcji ma na pokretle, czyli krecisz na odpowiednia funkcje i potem ustawiasz parametr. przejzystosc menu jest wg mnie wzorowa.
    na plusy a100 masz wiekszy wizjer, sterowanie lampami bezprzewodowo, stabilizator (co by o nim nie napisac to dziala i pomaga), wiekszy korpus a wiec lepsze trzymania.
    na minus zdecydowanie wieksze szumy no i to ze sie nazywa sony.

moja rada dozbierac na 20/30D

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów