dzieki wszystkim za opinie, jednak pozostane przy standardzie i kupie APO DG ta gorna
pozdro
Elajasz, tylko nie schodź do 135, bo uszkodzisz szkło. W instrukcji stoi jak byk - macro od 200-300, a nawet takie oznaczenie jest na obudowie samego szkła. A szkiełko niczego sobie... jak za tę cenę (na Techplanet tylko 738 zł).
ja mam 70-300 APO to nowe Macro DG i jestem zadowolony z jakosci szkla ale nie z jakości AF
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
tym oiektywem [tj. tym na górnym zdjęciu] zrobiłem całkiem ładne i ostre zdjęcie wiewióry
kto chce full size [widać wtedy dopiero prawdziwą ostrość :] - niech pisze na priv
[czemu zdiecie się nie wyświetla? jak co link: http://www.senner.prv.pl/kudowa/large/0059.jpg ]
Ostatnio edytowane przez senner ; 26-11-2007 o 16:23
I tak się nie wyświetla
Gringo997 - ameryki nie odkryłeśSigmą da się zrobić całkiem fajne zdjęcia, jednak będą to perełki na granicy fartu, albo oznaką twojego wybitnego talentu. Tak czy owak ten obiektyw ma dobry AF jeżeli chce się robić coś co stoi w miejscu lub się wolno rusza. Ptaki w locie to już anielska cierpliwość. Poprę przykładem z życia wzięte
![]()
Posiadam to szkło i ostatnio wyszedłem sobie postrzelać jakieś ptaszki. Słoneczna zimowa pogoda, przy ISO 400/800 i maxymalnie otwartej dziurze (pier**** te testy w internecie i to że niby się go domyka do 5.6 - 8 zeby było ostro) czasy rzędu 1/640-1/1250. Innymi słowy da się złapać ptaszynę w locie. Problem numer jeden - mój brak doświadczenia z ptakami w locie vs aparat. Problem numer dwa - parkinson w rękach przy 200-300mm. Problem numer 3.... Zanim się sigma przespacerowała po zakresie (średnio co 5-tą fotę) to już ptak był 423879423987 lat świetlnych ode mnie. Problem 3 i pół (bo też dotyczy AF) problem jest taki, że celuje AF tylko na środkowym (co jest chyba racjonalne i logiczne) tyle, że ciężko utrzymać ptaszynę w centrum a w wtedy obiektyw zaczyna zaś spacerować i łapać ostrość...
Wszystkie wady tego obiektywu tj. przede wszystkim AF a potem średnia jakość na długim końcu były w mej świadomości przy zakupie, zatem niczego nie żałujeJednak z USM i 15 sesjami podobnymi do tej było by niebo a ziemia
a i tak udało się złapać