Ten na dole to chyba najstarsza wersja 70-300 APO, ten na górze to jedna z nowszych wersji. Najnowsza oznaczona jest jeszcze symbolem DG, która ma poniekąd zoptymalizowane powłoki antyrefleksyjne dla lepsze współpracy z cyfrą. Ja mam dokładnie taką jak górnym zdjęciu (bez DG), z cyfra również świetnie działa. Różnice pomiędzy starą wersją a nową chyba najbardziej widoczne są w konstrucji obudowy.
Ostatnio edytowane przez mancat ; 15-07-2007 o 15:28
no wlasnie tak tez myslalem, ze to cos starszego, ale zastanawiam sie bo jest do kupienia za 400-500pln i w sumie cena kusi. mam Canona 400D i nie wiem czy bedzie mi pasowal ( w sensie czy nie lepiej kupic cos nowszego z DG) jak ktos mail stycznasc to prosze o opisnie![]()
Ze zdjęć (i widocznch oznaczeń) wnioskuję, że szkło drugie ma full macro tylko dla 300mm a pierwsze od 200-300mm???
mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\
mam tą górną wesję i współpracuje nam się bardzo dobrze :]
jak coś mogę dać link do zdjęć ale nie w full size
ewg - z tego co wyczytałem z tubusa 2 obiektwy ma macro tylko na 300
pierwszy ma od 300 do 200 ale ja dokręcam nawet do 135 :P
A ja szukam kogoś kto ma porównanie zdjęć z APO DG i DG, sam miałem tę drugą - bez APO i jestem ciekaw, czy rzeczywiście jest jakaś istotna różnica.
jest możliwę u mnie da się na macro przejechać cały zakreś ale AF od tego siada!
teoretycznie jest blokada ale w niektórych obiektywach da się to zrobić, z lekkim oporem ale się da![]()