Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: CANON EOS 1000F - jaki obiektyw?

Mieszany widok

kamiss
    Guest

Domyślnie CANON EOS 1000F - jaki obiektyw?

Mam małe pytanie... Szczerze, nei znam sie na fotografii aż ak dobrze, dopiero zaczynam. Kupiłam ww. aparat i poszukuję do niego JAK NAJTAŃSZEGO OBIEKTYWU.
    Wiemm że to może śmiesznie brzmi, ale koniecznie chciałam go mieć na wakacje, ja nie pracuję więc potrzebuję jak najtańszego obiektywu, a od września zacznę zarabiać i wtedy sprawię sobie nowy, lepszy ...

Mam pytanie jakie są najtańsze obiektywy do tego aparatu? A może znacie jakieś strony z używanymi obiektywami?
    No i jeżeli możecie doradzic mi także, jaki obiektyw najlepiej byłoby mi kupić we wrzesniu
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale jaki obiektyw? Jaka ogniskowa? Tele czy szerokokątny? Co chcesz nim fotografować?;-)
    Na tak postawione pytanie właściwie nie da sie odpowiedzieć
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

kamiss
    Guest

Domyślnie

ogniskowa w sumie szczerze nie wiem dokładnie jaka, naprawdę mam problem jeszcze z rozpoznawaniem tego wszystkiego, co jest lepsze do jakich zdjęc, dopiero sie o wszystkim ucze dowiaduje dlatego postanowiłam i tutaj napisac...

Chciałabym fotografować raczej przyrodę, w sumie ujęcia z daleka (jezioro, las, łąka itp) Słyszałam że do tego nadaje się obiektyw tele. To prawda?

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do tak zwanych widoczków potrzeba raczej szerokiej ogniskowej. W przypadku analoga oznacza to od 28mm (można szerzej, ale to wystarcza). Tele to jakbyś chciał fotografować np. ptaki albo inne zwierzaki. Jeśli potrzebujesz coś najtańszego, to po prostu wejdź na Allegro, na obiektywy do Canona a AF-em, posortuj sobie po cenie, weź najtańsze co jest z opcją "Kup teraz" i odpowiednio krótką ogniskową i już (tylko nie bierz EF-S bo to do cyfry i do analoga nie podepniesz). Obiektyw klasy 28-80/3.5-5.6 powinieneś kupić poniżej 200zł (teraz jest jakiś Tamron za 155zł, ale lepszy będzie ten Canon). Powodzenia :-)
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Początki nałogu Awatar moregun

Domyślnie

przyklady: 1 , 2, 3

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja polecałbym dwa (oczywiście z założeniem że ma być jak najtaniej):
    Canon EF 28-80/3.5-5.6
    Canon EF 35-80/4-5.6
    Oba, jakkolwiek wyglądają dość tandetnie, w połączeniu z przyzwoitym negatywem pozwalają na uzyskiwanie dość przyzwoitych zdjęć (ostrość, kontrast, kolor)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów