Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: ceny M42 !!!

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adso Zobacz posta
    Bagnet07...no to teraz dowaliłeś do piecyka...jeszcze rozumiem, że zwykły kit i jemu podobne szkła nijak sie maja do lepszych M42, ale L-ki? No i z tego co rozumiem, to AF wymyślono właśnie po to żeby nie trzeba było ostrzyć manualnie. Nie oszukujmy się, ceny szkieł, bez względu na to czy chodzi o M42 czy o L-ki nijak się mają do ich faktycznej wartości, ale do popytu jaki na nie jest. Ciekaw jestem ile kosztuje produkcja np. Canona 85/1.2 (akurat ten przykład bo to takie moje marzenie jest) i czy gdyby nagle, jakimś cudem, sprzedaż tego szkła "stanęła" nie okazałoby się, że można je kupić za połowę ceny.
    I żeby wszystko było jasne tak do końca...nie mam nic przeciwko szkłom M42, sam posiadam parę. Chodziło mi tylko o to, że szkło, które kiedyś można było kupić za nieduże pieniądze nagle stało się rarytasem, a przecież "ostrość Sonarów i plastyka Planara" nie zmieniła się tylko dlatego, że pojawiły się adaptery do EOSa. Jeśli były to doskonałe szkła to przez ten fakt nie stały się nagle doskonalsze.
    Nie chciałem wywoływać wojny.
    Ja po prostu lubię samemu pokręcić przy obiektywie a dzisiejsze obiektywy nie pozwalają czerpać z tego takiej radości :razz:
    Co do cen, to gdyby odzwierciedlały rzeczywistą jakość obiektywu to chyba nie byłoby mnie stać na te moje z podpisu.
    Mimo że są stare to niczym nie ustępują dzisiejszym AF'om.
    Pomimo iż normalnie nie interesuję się (aż) tak bardzo wykresami MTF itp. to zaskoczeniem dla mnie było to, że moja 50'tka w porównaniu do 50/1.4 Canona do f/4 idzie niemalże łeb w łeb (pomijając gorsze 1.8 ) a już od f/4-5.6 przebija go ostrością.
    Choć mnie tak naprawdę interesuje ostrość od f/8 wzwyż. Niższych praktycznie nigdy nie używam.
    Oczywiście nie z każdym tak jest, żeby nie było, że faworyzuje którykolwiek z systemów. L'ki też są niezłe, ale im także zdarzają się wpadki.
    Patrząc na ceny obiektywów Zuiko od razu widać, że popyt na nie jest niewielki (poza cenami dłuższych białych rurek Olympusa ). Może za sprawą "egzotyczności" tego systemu ?
    Jak go jeszcze nie znałem to już sama nazwa "Zuiko" wydawała mi się jakaś nie z tego świata
    Natomiast szkoda że Sekor Z 50/4.5 kosztuje ponad 5000
    Nie wątpię jednak, że jest wart tej ceny. Nie będę mu już zaglądał w wykresy, lepiej robić zdjęcia :wink:
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 23-07-2007 o 07:53

Uprawnienia umieszczania postów