zakładam, że jeśli ktoś kupuje nowe szkło z gwintem M42 to raczej nie po to żeby go natychmiast sprzedać, decydując sie na zakup nowego obiektywu M42 jest to zazwyczaj przemyślana decyzja (być może to błędne założenie, ale takie przyjąłem). pisałem raczej o tych właśnie 5cio czy 10cio letnich szkłach, które można kupić na allegro, a o tym, że nowe nie są świadczą zdjęcia jakie sprzedający zamieszczają wraz z ofertą sprzedaży.
GrześkuK...
przejściówka z dandelionem 190zł(uzywana) -250zł(nowa) i to nie dodaje AFa do szkła a jedynie sygnalizację, że BYĆ MOŻE udało Ci sie złapać ostrość (opinie na temat przejściówek z dandelionem sa podzielone),
matówka z klinem... pewnie około 200 zł albo i więcej
szkła Zeissa... hmmm... od 150 zł za te najbardziej popularne do 1000 zł za te unikatowe ( unikatowe tzn rzadkie, a nie najlepsze, chociaż jeśli rzadkie to może właśnie dlatego, ze jeśli już ktoś ma takie szkło to nie chce się go pozbywać) i dalej masz szkło tylko manualne.
więc to nie zawsze jest tak, ze masz dwa Zeissy i przejściówkę za 1000zł, podobnie zresztą jak i nieczęsto można kupić dobre szkło z AF za 1000zł.(wiem, bo codziennie wertuję oferty sprzedaży i widzę ile kosztują dobre szkła)
i nigdzie nie napisałem, że szkła M24 są droższe od tych z AF...podzieliłem sie jedynie spostrzeżeniem, że ceny UŻYWANYCH szkieł M42 zdecydowanie powariowały...i to tyle
można oczywiście zawsze powiedzieć: nie chcesz...nie kupuj...nikt Cię nie zmusza... i nie truj już))