Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: ceny M42 !!!

Uzależniony Awatar Viracocha
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fotos Zobacz posta
    Chyba lekka przesada z tymi M42. Gdyby to byly az tak dobre obiektywy jak niektorym sie wydaje, to by je dzis dalej robiono (po dodaniu AF).
    Negowanie nowych obiektywow to praktycznie negowanie postepu w projektowaniu, wykonaniu (np. powlok, soczewek) przez ostatnie 10-20 lat.
    M42 ma super korzystny przelicznik cena/jakosc, ale ludzie - kto na weselach, pokazach, reportazach robi M42 ????
    (Tu moga protestowac ci co robia :-))
    Poza tym czy M42 jest tanie... Za dwa zaissy mozna kupic np. A630. Przyzwoity kompakt.
    To kup dwie stałki Canona za te same pieniądze. Nie każdemu potrzebny A630. Przewaga nowoczesnych obiektywów w reportażu jest niepodważalna, bo mają AF, ale przy foceniu np. pejzażu już nie jest taka oczywista.

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

Mi np udało sie sfocić niejedne zawody sportowe, oraz imprezy plenerowe typu Festyny Archologiczne, uliczne przedstawienia, właśnie jupiterem 135\3,5 dodam że całkiem udanie moim zdaniem, plenery ślubne też, mam w planach zakup podobnego szkła tylko AF, czasem go brakuje niestety, choć dzięki temu że posiadam jupitera nie mam takiego ciśnienia :-)

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Fotografowałem sport, śluby i inne reportaże bez AF kiedy jeszcze nikt o AF nie słyszał. Na pewno AF pomaga ale bez niego też można zrobić świetne zdjęcia.

Początki nałogu

Domyślnie

>>To kup dwie stałki Canona za te same pieniądze

No tak to nie da rady :-))) Przeciez napisalem ze M42 ma super przelicznik cena/jakosc. Ale mimo wszystko uniwersalnosc obiektywow AF (zwlaszcza zoomow) jest nie do podwazania. A ze mozna robic manualami piekne zdjecia - no pewno sa tacy co tylko manualna Leica itp.
    Warto zwrocic jednak uwage, ze nawet nowe kity sa coraz lepsze (np IS do 40D) i stosowanie M42 coraz mniej uzasadnione. Przykladem moze tez byc Tamron 17-55/2.8.
    Dobry zoom AF za rozsadne pieniadze.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale mimo wszystko uniwersalnosc obiektywow AF (zwlaszcza zoomow) jest nie do podwazania.
    Przecież nikt nie zabrania używania 18-300 4-6,3

Warto zwrocic jednak uwage, ze nawet nowe kity sa coraz lepsze (np IS do 40D) i stosowanie M42 coraz mniej uzasadnione. Przykladem moze tez byc Tamron 17-55/2.8.
    Dobry zoom AF za rozsadne pieniadze.
    Ale zdaj sobie sprawę, że AF nie wszystkim jest potrzebny.
    >> http://www.beautiful-landscape.com/Equipment.html
    On nie ma AF'a, pomiaru matrycowego, 11fps, live view (elektronicznego :razz: ) IS'a, nie ma CMOS'a ! ... tragedia . Może trochę naciągnięty przykład, ale jest.

Coś już napisał Awatar koyot77
    Miasto
    Świdnik/Lublin

Domyślnie

Kilka miesięcy temu przebywałem na terenie Islamskiej Republiki Iranu - uwierzcie mi ceny M42 są tam bardzo wysokie ale niemalże na każdym rogu można spotkać kogoś z zenitem practiką czy inną analogową lustrzanką. Mało kto tam używa lustrzanych cyfruwek, jak byliśmy na wycieczce podczas zwiedzania spotkałem jednego Niksia i dwóch Canonierów ale jeden wyglądał na Tubylca a reszta to turyści. To co mnie najbardziej interesowało czyli Pentacon 5.6/500 za 1200$ choć przez kilka miesięcy za każdym razem jak widziałęm ten obiektyw ;D hehe .... próbował mi go wcisnąć i nawet cenę opóścił na 1100$ ale to wraz... masakra. Tam Zenit 122 z obiektywem nowy kosztuje ... od 50-100$ zaleznie od wyposażenia.

Początki nałogu Awatar chavez
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Hehe... skupujemy sprzęt w Polsce i jesziemy tam?
    system EOS

Bywalec

Domyślnie

Chyba lekka przesada z tymi M42. Gdyby to byly az tak dobre obiektywy jak niektorym sie wydaje, to by je dzis dalej robiono (po dodaniu AF).
    Negowanie nowych obiektywow to praktycznie negowanie postepu
    Czy uważasz że "postęp" czyli poprawność ekologiczna w szkłach poprawiło czy pogorszyło jakość ?
    Co wyeliminowano i czy to "coś" da się czymś zastąpić ?

Marek

Coś już napisał Awatar Rosemary
    Miasto
    Vienna/Kraków/Sopot

Domyślnie

Witam. Jakis czas temu jak mialem jeszcze 350d + tokina 12-24+tamron 28-75 i bylem po tym wydatku splukany zainteresowalem sie m42. Mam 2 miejsca w Wiedniu gdzie sie pojawia cos od czasu do czasu. 'nowy' czjena 3,5 135 kupilem fartem za 40 euro od goscia ktory wlasnie przyszedl wystawic kilka szkiel w komis. Pozniej wychodzilem jupitera 2/85 [heavy metal - jakis inny niz widuje na aukcjach] tez 'nowka'. Na industara trafilem fartem na rynku w Krakowie. Suma sumarum te szkla kosztuja. Jedne mniej inne wiecej. Mozna wyszperac cos po naprawde fajnych cenach. Jest to super uzupelnienie dla kogos kogo nie stac lub kogos kto niepotrzebuje np. 135 f2L. Fajnie sprawdzaja sie np do focenia tzw. Stolowizny do sztokow. Z industarem uwielbiam wylazic na makro. Koszt mojego obiektywu do makro + pierscienie+karton po mleku zalozony na wbudowana lampe to jakies 35 euro. Wiecej mi po prostu nie jest potrzebne. Osobiscie uwazam ze ceny na aukcjach starych m42 to rozboj w bialy dzien :-) Nie inwestuje juz w m42 [chyba ze trafie jakas stalke w pieknym stanie] ale tez nie pozbede sie tego co posiadam. Zapraszam do zerkniecia na kilka fotek z zabawy tymi szklami: http://www.fotobase.pl/main.php?g2_itemId=3177
    [5dmkII] _ [580ex II] _ [17-40 ] _ [70-200 f4L] _ [50 f1,4] _ [85 f1,8]_[canon 100 f2,8 makro]

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów