Zamieszczone przez
Adso
Bagnet07...no to teraz dowaliłeś do piecyka...jeszcze rozumiem, że zwykły kit i jemu podobne szkła nijak sie maja do lepszych M42, ale L-ki? No i z tego co rozumiem, to AF wymyślono właśnie po to żeby nie trzeba było ostrzyć manualnie. Nie oszukujmy się, ceny szkieł, bez względu na to czy chodzi o M42 czy o L-ki nijak się mają do ich faktycznej wartości, ale do popytu jaki na nie jest. Ciekaw jestem ile kosztuje produkcja np. Canona 85/1.2 (akurat ten przykład bo to takie moje marzenie jest) i czy gdyby nagle, jakimś cudem, sprzedaż tego szkła "stanęła" nie okazałoby się, że można je kupić za połowę ceny.
I żeby wszystko było jasne tak do końca...nie mam nic przeciwko szkłom M42, sam posiadam parę. Chodziło mi tylko o to, że szkło, które kiedyś można było kupić za nieduże pieniądze nagle stało się rarytasem, a przecież "ostrość Sonarów i plastyka Planara" nie zmieniła się tylko dlatego, że pojawiły się adaptery do EOSa. Jeśli były to doskonałe szkła to przez ten fakt nie stały się nagle doskonalsze.