Nie pociesze cię kolego ale miałem niedawno ten sam problem. Mianowicie kupiłem zamiennik gripa do 350d który okazał się totalnym szajsem. Przesyłka dotarła do mnie jakoś początkiem tygodnia to po dwóch dniach został wysłany z dokładnie takimi samymi objawami, które są w twoim.. Jak zwrócisz uwagę na śrubki mocujące element którym przykręca się gripa do aparatu to najprawdopodobniej są poluzowane przez co aparat się rusza i traci styk z gripem.
Po kilku dniach otrzymałem nówke sztukę, która już nie była tak wytrzymała i zepsuła się po kilku minutach zabawy więc oczywiście mail do sprzedawcy co w takim przypadku. Odpowiedź była prosta, napisał żeby towar odesłał on zwróci kase.
Za drugim razem te śrubki praktycznie wypadły całkiem i groziło to nawet upadkiem sprzętu (a grip by oczywiście został w ręce). Te problemy nasilają się w momencie założenia lampy.

Wniosek jest tylko jeden: Wystrzegajcie się zamienników bo niby to jest tylko kawałek plastiku więc co może się w nim zepsuć. A jednak nie byłem pierwszym przypadkiem a wręcz smiało można powiedzieć że są to notorycznie występujące problemy (chyba że ktoś trafił na dobry egzemplarz).
Jak nie masz kasy na razie na oryginał to lepiej się wstrzymaj dobieraj a będziesz zadowolony dopiero wtedy.