Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Lowepro Mini Trekker AW dodatkowy stelaż?

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Lowepro Mini Trekker AW dodatkowy stelaż?

Witam serdecznie
    Po dłuższej nieobecności wracam na forum :grin:
    Wracam z małym pytaniem. Jestem - obok szeregu innych pasji :grin: - zapalonym amatorem wędrowania po górach. Oczywiście nie wyobrażam sobie żeby na każdą wyprawę nie zabrać sprzętu foto :-D Za każdym razem jednak jak włożę body, kilka obiektywów, trochę osprzętu, statyw itd. zbiera się tego w okolicach kilkunastu kilogramów. No cóż pasja ma swoją cenę (czytaj wagę :grin: ). Mam plecak Lowepro Mini Trekker AW - jest genialny do pakowania sprzętu.Jednak jak się pochodzi 6-8 godzin po górach, zrobi się jakieś ładne traski z ostrymi podejściami to trochę przestaje być plecak komfortowy. Po prostu plecy się kleją i nie bardzo pomaga nawet jakaś techniczna odzież. Miałem to okazję przećwiczyć wiele razy w górach - niedawno m.in podczas tygodnia chodzenia po Tatrach Zachodnich . Za chwilę wybieram się ponownie na 2 tygodnie do Szwajcarii i stąd też może to dziwne pytanie. Czy ktoś z grupowiczów nie wymyślił czegoś, co dawałoby jakiś większy komfort i jakieś wietrzenie pleców? Coś może na kształt stosowanych powszechnie systemów w plecakach typu Air Flow System? Może jakiś dodatkowy stelaż?
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jedynie wyjście to inny plecak. Dlatego mam zamiar kupić inny jakiś wygodniejszy.

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Też się zastanawiałem nad taką opcją ale nie widzę jakiegoś poważnego kandydata dla Mini Trekkera - przynajmniej w tej kategorii cenowej.
    Wiem że jeszcze jakiś czas temu Muflon (że pozwolę sobie Ciebie wywołać do wątku 8) miał taki plecak. Może masz jakieś przemyślenia w tym względzie?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Uwaga teoretyzuje - GDYBYM sie wybieral w gory to nie bralbym w nie Mini Trekkera (mialem go przez chwile). Cos co najmniej klasy Roverow z racji wlasnie ulozenia na pleca i inszych mocowan (w pasie i na piersi).

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Przeglądałem trochę Rovery - wydaje mi się, że trochę za mało miejsca miałbym na sprzęt. Tu jednak mini trekker jest nie zastąpiony - można do niego zapakować zadziwiającą ilość sprzętu.
    Górna część która jest w obu Roverach jest mi nie bardzo potrzebna - zawsze wędruje z żoną, która ma właściwy plecak Nie mogę też nigdzie się dopatrzeć, czy jest w tych plecakach jakiś bardziej oddychający system

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To chyba w takim razie przy takich wymaganiach zostaje ci Nature Trekker i powyzej... ale cena...

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cpctus może Cię to zainteresuje,
    kiedyś bardzo chwalony plecak na pl.rec.foto PHOTOPACK 16 L Jack Wolfskin
    http://www.e-horyzont.pl/site/?mod=o...kat=&prod=1683
    W swojej ofercie mają dwa plecaki. W warszawie można obejrzeć zdaje się, że w Centrum Handlowym Targówek. Widziałem obydwa i system nośny rozwiązany duzo lepiej niż w MiniTrekerze.
    Jest jeszcze plecak Kapadocja firmy Pajak www.pajak.com.pl też niezłe recenzje zbierał na pl.rec.foto, system nośny na zdjęciu prezentuje się całkiem nieźle. O ten plecak pytałem w wątku w czym nosić sprzęt, ale z forumowiczów nikt nie zetknął się z tym plecakiem.
    Ja osobiście zdecydowałem się na mini trekkera, wcześniej śmigałem po górach z Orion Trekkerem, ale po dokupieniu 70-200 okazał się za mały.

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Zobacz sobie tamraca. Oglądałem i jak dla mnie wygodniejszy i trochę lepiej wykonany niż lowepro. Chociaż w następnym tygodniu będę w Gliwicach to sobie obejrzę katę. I może się skuszę tylko nie wiem jak to będzie ze statywem bo w większych modelach mocuje się go z boku.

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Myślałem że cos wymyślę do swojego mini trekkera - coś co poprawiłoby komfort noszenia przy długich wedrówkach. Wygląda na to jednak że chyba będę musiał rozważyć zakup kolejnego plecaka.
    Oglądałem trochę różnych modeli (niestety wszystko w necie :sad: bez mozliwości przymierzenia) .
    Bardzo interesująco wyglądaja nowe modele Lowepro (seria Vertex ze wskazaniem na 100AW), bardzo ciekawie wygląda też Primus ale wygląda na to, że za wiele się do niego nie włoży sprzętu. Bardzo ciekawy jest też model Kata R-102 - trochę tylko mnie zastanawia ten system bocznego mocowania statywu. Nie wiem tylko jak wygląda kwestia komfortu noszenia tych plecaków przy długich wędrówkach w górach - może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie.A może jakiś inny model?

Cytat Zamieszczone przez Diabeł Zobacz posta
    Cpctus może Cię to zainteresuje,
    Nie cpctus tylko costus :grin: albo costuś . To skrót od mojego imienia Konstanty - trochę staroświeckie ale niestety dostało mi się po dziadku :grin: (taka juz tradycja rodzinna).
    Ostatnio edytowane przez Costus ; 16-07-2007 o 09:18 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

trochę odświeżę temat, Costus znalazłeś jakieś rozwiązanie? Ja w tym roku trochę pochodziłem z MiniTrekkerem w Tatrach i stwierdzam, że ten plecak na takie wypady to kompletna pomyłka. Na dłuższe chodzenie niewygodny(Orion trekker był wygodniejszy pod tym względem), godzinka z plecakiem i całe plecy mokre.
    Na forum jest zapewne kilka osób które chodzą po górach więc może podzielą się swoimi doświadczeniami z targaniem całego ustrojstwa po górach.
    Ostatnio zastanawiałem się nad dostosowaniem plecaka turystycznego na potrzeby fotograficzne.
    Zastanawiam się na takim plecakiem: http://www.cristobal.pl/sklep/szczeg...010_vario.html
    plecak 40 L ma dwie komory, myślę, że jedną można by dostosować na potrzeby foto, do plecaka zawsze można przytroczyć np. Lowepro Lens Case 3, aby wygodniejszy był dostęp do tele.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów